Cautare
, Contributor

Forbes Kids |
|

Sănătate, seninătate, sport

IMG_4713
Are trei băieți, conduce alături de soțul său un business legat direct de sport și sănătate - Pescariu Sports & Spa - și ar putea deveni oricând imaginea unei campanii despre frumusețea și firescul de a fi mamă. Am stat de vorbă cu Letiția Pescariu despre secretele unei vieți în care sportul, sănătatea și naturalețea merg mână-n mână.

Forbes Kids: Înainte de a avea copii, aveai o imagine despre ce fel de mamă ți-ai dori să fii sau un set de lucruri pe care ți-ai fi dorit să le faci într-un anumit fel?

Letiția Pescariu: Îmi amintesc că atunci când eram copil, răspunsul meu la întrebarea clasică „Ce vrei să te faci când vei fi mare?“ era: „Mămică“. Chiar și mai târziu, în adolescență, mergeam cu parinții la evenimente și, în loc să mă joc cu copiii de vârsta mea, preferam să fiu baby-sitter pentru cei mici. E clar că mi-am dorit o carieră de „părinte“ și am avut grijă să o obțin. Însă target-ul inițial, pe care mi l-am propus pe la 20 de ani, cel de 5 copii, nu cred că îl voi obține.

Ești cu siguranță modelul multor mame: ai un stil de viață sănătos, o carieră, o imagine impecabilă și toate astea în timp ce te ocupi de creșterea a trei copii. Există un secret, o sumă de ponturi învățate sau create în această perioadă?

IMG_9201LP: Wow, mă simt Wonder-Woman! Dar nu este chiar așa. Mănânc dezorganizat, am și eu probleme de time-management… dar, cumva, reușesc să înghesui destul de multe lucruri pe agenda zilnică.

Nu m-am gândit niciodată că ar există un secret. Probabil acela este disciplina din viața de sportiv. Am rămas cu o sumă de obiceiuri pe care le aplic și astăzi. Mănânc orice, dar puțin și des. Încerc să țin lucrurile sub control, dar sunt un team-player, ceea ce băieții mei apreciază cel mai mult.

Cum arată o zi obișnuită din viața voastră? Dar un weekend?

LP: Arată destul de asemănător: aglomerate. Cu lucruri mai mult sau mai puțin amuzante. În timpul săptămânii ne trezim la 6:30. Pregătim și luăm micul dejun; cei mici merg la școală, iar noi la club. La prânz îi aștept cu o masă hrănitoare; altfel, dau năvala la borcanul cu dulciuri și îl devorează de foame.

După-amiază le consum energia cu una-două ore de sport, iar seara le rămâne puțin timp de joacă. Urmează activitățile clasice: baie, igiena dentară și citit. Nu sărim aproape niciodată peste partea cu cititul. În weekend, ne trezim de voie, ne jucăm și găsim o activitate-două care să ne umple ziua; cel puțin una în aer liber. 

Călătoriți împreună cu copiii în afara granițelor sau preferați să aveți și unele vacanțe numai în doi?

LP: Deplasările noastre sunt cam în proporție de 80% cu copiii și 20% fără. Se întâmplă uneori să plecăm pur și simplu, ca să luăm o pauză de la rutina zilnică. 2-3 zile fac minuni!

Care este dinamica relațiilor dintre cei trei copii?

LP: Este foarte interesant să îi urmărești și chiar provocator să încerci să gestionezi o astfel de dinamică. Diferența între ei este de 5, respectiv 3 ani. Destul de mare. Cei 3 iezi au personalități diferite și, la momentul acesta, deloc complementare. Partea bună și curioasă este că nu se bat. Partea mai puțin plăcută este că dezbaterile lor sunt lungi și interminabile.

Care a fost cea mai importantă sau memorabilă discuție pe care ați avut-o până acum cu copiii, legat de viață, lume, societate?

FullSizeRenderLP: Generația lor este extrem de precoce din toate punctele de vedere. Au tot felul de întrebări profunde iar, uneori, ne surprind cu lucruri pe care nu ne așteptăm să le cunoască. Vorbim despre viață și moarte, despre natură și Univers, despre realitate și ficțiune, despre familie și Dumnezeu.

Pentru noi ca părinți, un subiect memorabil este acela despre cum era la mami în burtică și ce mult se bucură ei că i-am primit în familia noastră. Prima data când am avut discuția aceasta, ne-am emoționat foarte tare.

Care au fost cele mai grele trei întrebări primite de la ei… și care au fost răspunsurile voastre?

LP: Au întrebat dacă pot să le fac câte un frate geamăn. Dacă putem noi să nu îmbătrânim, ca să ne ajungă și ei din urmă și dacă pot avea mai multe zile de naștere într-un an. Ar mai fi și altele, dar acestea mi-au venit primele în minte. Răspunsurile? Greu. Foarte greu. Băieții nu prea acceptă cu ușurință un NU.

Știu că viața sănătoasă este una dintre preocupările tale și ale soțului tău. Cum atingi un echilibru în acest sens?

LP: Nu ne preocupă în exces acest subiect. Regulile de nutriție ne sunt familiare, dar nu le respectăm la literă. În mare, ele ar suna cam așa: cât mai puține ingrediente procesate, cât mai multe alimente din surse fără „chimicale“, dulciuri cu măsură, multă mișcare și somn suficient.

Amândoi sunteți pasionați de sport, carierele voastre se învârt în jurul mișcării, business-ul la fel. Care este relația celor mici cu sportul, crescând în acest mediu?

LP: Am decis împreună să nu îi îndrumăm către performanță în sport, decât dacă unul dintre ei va fi foarte talentat nativ. Până atunci, combinăm cât mai multe tipuri de mișcare: înot, tenis, karate și scrimă.

Oamenilor le place să dea sfaturi atunci când te pregătești să ai un copil. Care este sfatul legat de creșterea copiilor care s-a dovedit a fi greșit sau neadevărat, pe care realitatea ți l-a infirmat cel mai tare?

LP: Adevărul este că eu nu prea accept sfaturi. Reacționez destul de direct atunci când cineva îmi dă un sfat pe care nu l-am cerut. Prefer surse de informare scrise și profesionale. Îmi amintesc că, atunci când urma să am primul copil, am fost la librărie și am curățat tot raftul cu cărți din domeniu; au urmat seri de informare on-line și sfatul medicului meu.

Care este cea mai importantă lecție de viață pe care ai învățat-o de când ești mamă?

LP: Am învățat exact care este sensul cuvintelor “toleranță“ și “răbdare“.

Se spune că episodul mai dificil din viața unei mame este apariția primului copil, pentru că totul e nou și puțin înfricoșător, după care – când apare al doilea sau al treilea – deja abordarea este mult mai relaxată și mai senină. Este adevărat sau e doar un mit?

LP: Este complet adevărat. Dar nu aș spune că apariția primului copil este un episod dificil. Mai ales dacă acel copil este dorit. Am observat și în alte cazuri faptul că părinții au uneori o grijă exagerată față de primul bebe. Pe de altă parte, pentru că totul este nou, părinții sunt mai “prezenți“ în fiecare clipă, iar experiență cu primul născut este cu siguranță un benchmark.

Care sunt lucrurile pe care le-ai făcut la primul copil și nu le-ai mai făcut apoi la al doilea și la al treilea, fiindcă ți-ai dat seama că sunt contraproductive?

LP: După ce prinzi puțin curaj cu primul copil și după ce citești câteva cărți în domeniu, apar cu siguranță activități contra-productive: igiena bebelușului în exces, sterilizarea exagerată, cumpărarea hăinuțelor și jucăriilor de către părinți, achiziționarea a tot felul de gadget-uri inutile.

Cum gestionezi relația lor cu tehnologia și cum reușiți amândoi să mențineți un echilibru între atracția inevitabilă a copiilor pentru tabletă, jocuri și activități online și nevoia de a trăi în lumea reală, offline?

LP: Aici am instaurat o regulă ne-negociabilă pentru toți trei: de luni până vineri nu au la dispoziție „ecranele“. În weekend se pot juca cu ele, dar încercam să le limităm timpul.

Care este, după părerea ta, cel mai greu lucru de explicat unui copil, în zilele noastre?

LP: Cel mai greu de explicat, până la o anumită vârstă, este motivul pentru care copiii trebuie să asculte de părinți și de ce nu au voie să facă tot ce le trece prin cap. Complicat. Foarte complicat. Dar nu cred că este doar o problemă a zilelor noastre…

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii