FacebookTwitterLinkedIn

Anunțul de pe bursă venea la puțin timp după ce o delegație care îi includea pe șefii China Energy Company Limited și KazMunayGas International s-au întâlnit cu mai mulți miniștri din cadrul Guvernului Cioloș.

DECLARAȚIILE SPEAKERILOR DIN CADRUL CONFERINȚEI FORBES FUTURE INNOVATION & TECH 

conferinta

Conform înţelegerii, compania chinezească va efectua investiţii în dezvoltarea de noi proiecte în Uniunea Europeană şi ţările adiacente. Aceasta vine ca o completare a declarațiilor pe care le făcea recent, într-un interviu pentru Forbes România, Azamat Zhangulov, vicepreședintele senior al KazMunayGas International și care vizau refacerea Drumului Mătăsii și rolul pe care l-ar avea în relansarea și dezvoltarea afacerilor dintre Europa și Asia. „Trebuie să ținem cont de faptul că activitatea Chinei, investițiile Chinei în special, schimbă complet lumea. China devine unul dintre cei mai mari investitori în Europa”, spunea atunci Zhangulov.

Azamat Zhangulov: Noul Drum al Mătăsii ar putea fi o oportunitate pentru România

La câteva luni distanță, anunțul privind modificările de acționariat din cadrul proprietarului celei mai mari rafinării de pe piața românească completează un peisaj tot mai plin de companii chinezești.

În domeniul agriculturii, chinezii deţin cel mai mare exportator de cereale, în industria cărnii controlează unul dintre cei mai mari jucători locali, iar lista activelor din domeniul industrial din România cumpărate de chinezi s-a completat cu fabrica Ana Imep a lui George Copos.

VEZI AICI DE CE AZAMAT ZHANGULOV A FOST INCLUS PE LISTA FORBES 16 PENTRU 2016

Situația din România nu este însă o excepție, în condițiile în care la nivel mondial aproape că nu trece o săptămână fără vreun anunț de preluare venit din partea vreunei companii chinezești.

De la Bang & Olufsen până la iconicul hotel Waldorf Astoria sau Heron Tower din Londra, niciun trofeu nu pare imposibil de obținut de către chinezi, care sunt dispuși să intre în adevărate războaie cu alți pretendenți, așa cum a fost cazul ofertelor de preluare pentru Starwood Hotels.

Firmele chinezești au anunțat numai în primul trimestru achiziții în străinătate de peste 110 miliarde de dolari, în frunte cu preluarea de către China National Chemical Corp a gigantului Syngenta AG. Pentru comparație, anul 2015, care a marcat un record în privința achizițiilor de active în străinătate de către chinezi, a consemnat un nivel de peste 120 de miliarde de dolari.

CITEȘTE ȘI: GEOPOLITICĂ ȘI PETROL

Practic, ofensiva achizițiilor chinezești confirmă eforturile făcute de oficialitățile din cea mai mare economie din Asia în ultimii ani. Începând cu 2012, China a permis asigurătorilor să investească pentru prima dată în active imobiliare din străinătate, iar în anul următor organismul de reglementare al domeniului a permis asigurătorilor să ducă și mai mult capital în afara țării. De asemenea, președintele chinez Xi Jinping și-a declarat susținerea pentru companiile chinezești în cumpărarea de cotă de piață și, mai ales, know-how pe fondul reducerii ritmului de creștere al economiei locale. Iar de la achiziția de know-how până la crearea unor companii cu adevărat inovatoare mai e doar un pas. Mare, e drept, dar tot mai puțin imposibil.