
Dacă trăiești în Timișoara, unul dintre orașele cu cea mai dinamică dezvoltare din ultimii ani și care continuă să progreseze pe zi ce trece, ai spune că nu ai avea foarte multe motive de scepticism. Orașul de pe Bega este printre cele mai bine poziționate centre economice din România și s-a conturat ca a doua cea mai mare aglomeraţie urbană din țară din punct de vedere al performanţelor social-economice înregistrate în ultimele decenii. Cu toate acestea, Romeo Dunca, fondatorul unuia dintre cei mai mare transportatori din țară, își păstrează sângele rece și trage un semnal de alarmă cu privire la starea de fapt din România.
„Noi suntem pe piață de mulți ani, din 1994. A devenit din ce în ce mai greu. Noi ne menținem pe linia de plutire, nu am redus prea mult din business. Avem probleme cu personalul. Nu cred să fie cineva care nu are probleme cu personalul. Suntem într-o luptă continuă cu toată lumea: clienți, furnizori, cu personalul, cu statul. Suntem în luptă cu clienții deoarece toată lumea vrea servicii cât mai bune la un preț cât mai mic. Statul este ca un bandit la drumul mare, care ia tot, nu lasă nimic și nu ajută cu nimic. În acești 25 de ani de activitate pot să spun că acestea sunt cele mai grele momente. Cele mai bune momente au fost cele de la început, când era mult mai simplu. Cu cât timpul a trecut, cu atât a devenit mai greu. În fiecare zi este tot mai greu”, recunoaște Romeo Dunca, fondator și directorul general al Dunca Expediții.
În schimb, în prima parte a anului Dunca Expediții a continuat investițiile pentru reînnoirea flotei, în pofida faptului că cifra de afaceri a companiei nu a înregistrat creșteri semnificative în ultimii ani. De cealaltă parte, criza forței de muncă forțează transportatorul să își reducă activitatea.
„Am început să reînnoim flota, avem un contract de 52 de mașini noi. O reînnoim, însă o diminuăm. Deci restrângem activitatea, din cauza crizei forței de muncă”, precizează Romeo Dunca.
Directorul general al Dunca Expediții își revarsă nemulțumirile și pe statul român, despre care susține că nu este un supervizor echitabil și acționează ca un „asupritor”. Mai mult decât atât, Romeo Dunca trage un semnal de alarmă cu privire la criza în care se va adânci România în următoarea perioadă, precizând că țara noastră nu va avea capacitatea să o depășească.
„Am ajuns la această fugă de răspundere și la faptul că statul s-a erijat într-un fel de asupritor. Nu este un supervizor echitabil, care să zică îți respecți obligațiile, e greu, te taxăm, dar dacă ai câștigat un ban cinstit, atunci trebuie să te apărăm și să și rămâi cu el. Dacă cineva vine și te prejudiciază, aparatul nostru te apără. Nici vorbă să fie așa! La noi este un fel de haiducie. Lipsa de competență de la toate nivelurile o resimțim. Lipsa forței de muncă calificate, lipsa oamenilor din sistem, lipsa profesioniștilor din Poliție…. Nu putem să fim ca în Evul Mediu și să ne facem singuri dreptate, am acceptat asta. Cel care câștigă un ban muncind nu este apărat. Dacă te duci să reclami niște abuzuri, nu are nimeni timp să se ocupe de tine. Ei au mereu alte probleme. Toate instituțiile sunt folosite să răspundă atunci când e vreun interes politic. Altfel nu are nimeni nicio treabă”, afirmă Romeo Dunca.
Pe lângă deficitul de forță de muncă, România se confruntă și cu o criză a competențelor, consideră Romeo Dunca, care avertizează că țară noastră se află în prezent într-o criză fără precedent și fără ieșire, iar în anii următori contextul general se va deteriora și mai mult, urmând ca România să intre în colaps.
„Din situația aceasta nu se poate ieși pentru că nu mai ai cu cine să ieși și nu mai ai cu ce, nu mai există resurse. Aparatul de stat s-a transformat într-un asupritor, care vine și îți ia resursele și le distribuie după bunul plac. Dacă ești un contribuabil corect, te întrebi, după 25 de ani, dar de mine chiar nu are nimeni grijă?! Abia în momentul în care te lovești de această atitudine îți dai seama cât de neglijați sunt cei care produc valoare. Ne chinuim, ne irosim energiile cu documente, hârtii, pentru o birocrație în spatele căreia stau o grămada de oameni care nu fac altceva decât să consume resurse și nu dau nimic în schimb. Nu există nicio speranță. Boala asta este atât de grea pentru că ea s-a consolidat, folosind resursele pe care țare le-a avut. S-au creat niște caste în care sunt atât de mulți oameni, încât ei nu pot renunța la privilegiile pe care le au. Ele trebuie alimentate cu energie, pe care o scot de la noi. În realitate, s-au creat două lumi. Tu trebuie și ești obligat să muncești ca un nebun ca să finanțezi lumea celor care nu fac nimic, care nu înțeleg nimic, care nu doresc nimic. Este un blocaj în care nu se mai poate face nimic. Este o problemă de timp până când mecanismul acesta consumator o să se prăbușească sub propria lui greutate. Ca în orice organism, când numărul paraziților este mai mare decât energia organismului asuprit, atunci cad ambele. Asta urmează: să colapsăm. În perioada următoare ne așteaptă vremuri groaznice pe care nu le-am mai experimentat niciodată. Acum nu mai sunt specialiști. Ei au plecat și încă pleacă. Eu nu mai văd nicio scăpare”, avertizează fondatorul Dunca Expediții.
În acest context critic schițat de șeful Dunca Expediții, și viitorul uneia dintre cele mai mari companii de transport marfă de pe piața locală va veni cu foarte multe provocări. În 2018, Dunca Expediții a înregistrat o cifră de afaceri de 176 de milioane de lei și un profit net de peste 108.000 de lei, având un total de 565 de angajați. De altfel, compania prognozează o cifră de afaceri în scădere în acest an, însă se va menține, la limită, pe linia profitabilității.
„Rezultatele financiare au fost mai slabe în prima jumătate a anului. Cifra de afaceri o să fie puțin mai mică în 2019 față de 2018, dar nu cu mult și sper să avem tot un an cu profit. Nu o să fie un profit mare, o să fie la limită. Dar faptul că am rămas și rămânem pe piață spune multe. Un profit făcut anul acesta implică mai multă energie și mai multe resurse decât același profit făcut anul trecut deoarece conjunctura este mult mai aspră”, explică Romeo Duncă.
În ciuda faptului că mediul autohton se află într-o stare de deteriorare permanentă, din perspectiva fondatorului Dunca Expediții, compania va continua să reziste într-un mediu pe care îl percepe ostil, iar managementul nici nu se gândește să își închidă operațiunile.
„A devenit foarte mare bătaia de cap, însă eu o să rămân aici și o să fiu cel care închide ușa ultimul. Eu tot mai reduc, mai găsesc soluții, dar soluțiile le găsesc din ce în ce mai greu. Compania o să fie printre puținele care vor rezista. Evident că transporturile o să meargă, mărfurile o să se vândă. Dar nu o să le mai facem noi, o să fie făcute de companii venite din afară. Asta este țara, care în 1989 însemna 10 milioane de oameni meseriași. Acum s-au dezvoltat anumite zone (București, Timișoara, Cluj, Arad, Sibiu, Brașov, Oradea, dar și alte orașe), însă în rest totul este pustiu. Sunt sate nelocuite, părăsite, industrie care nu mai există. În afara acestor zone este prăpăd. Aici va merge, suntem aproape de Ungaria. Oportunitatea de a face bani o să mai fie, dar nu așa cum am făcut până acum, nu la același nivel și nu lucrând pentru companii românești și nu lucrând cu români. Este un regres al societății noastre și al potențialului pe care țara aceasta l-ar fi avut”, adaugă Romeo Dunca. În schimb, Dunca Expediții rămâne o companie care are o putere de răspuns rapidă la volume mari, însă soluția salvatoare, susține Romeo Dunca, ar veni din reducerea impozitului pentru angajați, sporirea impozitului pe viciu și pe tot ceea ce nu ține de muncă și asumarea răspunderii din partea decidenților. „Indiferent dacă e soare, vânt, furtună, noi tot suntem aici”, concluzionează Romeo Dunca.