Cautare
, Contributor

Afaceri |
|

Românii care au pariat pe piața smartwatch-urilor

Piața smartwatch-urilor se află pe o pantă ascendentă - moment important pentru românii de la Vector Watch, accesoriile despre care Forbes SUA a publicat o recenzie.
Andrei Pitis

Startup-ul românesc Vector Watch și-a prezentat smartwatch-urile cu același nume în cadrul BaselWorld, în primăvara anului trecut, binecunoscuta expoziție de ceasuri din Elveția. La scurt timp, atât presa locală cât și cea internațională vorbeau despre lansarea smartwatch-urilor Vector Watch, care promiteau, în premieră, o durată a bateriei de 30 de zile. Startup-ul a lansat două modele de smartwatch-uri – Meridian și Luna, primul având un cadran dreptunghiular, iar cel de-al doilea rotund.  În luna octombrie, Vector Watch a fost lansat în mod oficial și în România la prețuri cuprinse între 300 și 500 de euro, după ce, timp de mai multe luni a fost disponibil pentru precomandă.

Produsele au cunoscut succesul rapid, pentru autonomia mare, dar și pentru compatibilitatea cu sistemele de operare iOS, Android și Windows Phone. Reacțiile din presa internațională nu au întârziat să apară. La sfârșitul lunii decembrie, publicația Forbes SUA a publicat o recenzie a produsului pe care l-a supranumit „smartwatch-ul magic” pentru durata îndelungată a bateriei. Tot în acea perioadă, CNN Money a inclus Vector Watch pe lista celor mai bune ceasuri inteligente. Succesul întâlnit de acesta reprezină un moment încurajator pentru startup-urile locale. Compania a fost înființată în 2013 de către Andrei Pitiș, președinte ale Asociației Patronale a Industriei de Software și Servicii (ANIS) și fost director general al filialei locale a companiei de IT&C Ixia, care în prezent ocupă funcția de director tehnic în cadrul Vector Watch. Antreprenorului i s-au mai alăturat cofondatorii Irina Alexandru și Dan Tudose, cu experiență în design de produs, respectiv design hardware, iar astăzi, la aproape trei ani de la înființare, startup-ul are birouri în Londra, Amsterdam, Silicon Valley, Hong Kong și București. Sediul central se află în Londra și este condus de Joe Santana, fost director general al producătorului de ceasuri Timex.

GALERIE FOTO: Cum arată primul ceas inteligent realizat de o companie românescă

În vara anului 2014, Vector Watch a anunțat atragerea unei investiții de tip „seed” de 500.000 de euro, din partea grupului Gecad, fondat de antreprenorul în serie Radu Georgescu. În urma parteneriatului, compania a dezvoltat în România smartwatch-urile Vector Watch de la zero – de la proiectare și design la platformă software sau hardware.

Împreună, cei doi antreprenori au dovedit că potențialul pe care țara îl prezintă în domeniul IT, îmbinat cu experiența în antreprenoriat, poate purta numele țării pe tot mapamondul. Cu toate acestea, pe fondul creșterii continue a sectorului IT și în același timp a salariilor, România se confruntă în prezent cu o criză a exportului de programatori, în sensul în care mulți  dintre ei preferă să urmeze o carieră în afara țării. Despre acest subiect a discutat și Andrei Pitiș, prezent la Forbes CEE Forum, care a avut loc în luna septembrie. Antreprenorul a precizat atunci că în această situație a „exportului de programatori”, România ar putea la fel de bine să importe programatori străini. În cadrul aceluiași eveniment, fondatorul Vector Watch a subliniat faptul că în niciun loc din lume nu există suficienți absolvenți pe cât și-ar dori industria de software să angajeze.

16 pentru 2016

VEZI AICI CARE SUNT CELELALTE PERSONALITĂȚI CU POTENȚIAL DE A SCHIMBA MODUL ÎN CARE ARATĂ ANUL 2016

Vector Watch a fost proiectul care a marcat reîntoarcerea lui Andrei Pitiș în antreprenoriat, după mai mulți ani în care a fost angel investor în companii tehnologice. Fondatorul startup-ului a început încă din facultate să își pună în aplicare abilitățile în IT, când a contribuit la conceperea unor produse precum prima hartă a Bucureștiului, pe PC, în perioada în care în România nu exista încă Internetul. La scurt timp după absolvirea Universității de Politehnică din București, fondatorul Vector Watch și-a făcut debutul în lumea afacerilor și s-a implicat în activitatea mai multor companii specializate în tehnologie din Europa și Silicon Valley.

Pe lângă funcția de fondator și director tehnic pe care o ocupă în startup-ul producător de smartwatch-uri, Andrei Pitiș se mai ocupă și de construirea unei strategii de expansiune globală a ceasurilor inteligente care, potrivit recenziilor din presă, reprezintă un potențial competitor pentru smartwatch-urile produse de Apple și Samsung.

Radu Georgescu 2

Radu Georgescu are peste 20 de ani de experiență ca antreprenor. La începutul anilor ’90, omul de afaceri a pus bazele Gecad Group, pe atunci Gecad Software, companie specializată în producția și distribuția soluțiilor de software. Anul 2003 a fost unul de succes pentru antreprenor și a reprezentat un început pentru dezvoltarea industriei autohtone de IT, după ce grupul a vândut RAV Antivirus către Microsoft. Un an mai târziu, compania a devenit cunoscută sub numele de Gecad Group. Antreprenorul s-a mai remarcat prin faptul că a reușit exit-uri din mai multe companii pornite de la zero. Spre exemplu, în 2010 a vândut Gecad ePayment (în prezent PayU România) către grupul sud-african Naspers, care deține mai multe platforme online pe piața autohtonă.

În 2013 a avut loc al treilea exit de amploare, când compania globală Avangate din cadrul Gecad Group a fost achiziționată de fondul american de investiții Francisco Partners, specializat în companiile tehnologice. În acel an, Radu Georgescu a primit de la Forbes România Premiul Special pentru Antreprenoriat în serie. Omul de afaceri a finanțat proiectul Vector Watch, intrând astfel și pe piața smartwatch-urilor într-un moment potrivit, se poate spune, dacă luăm în considerare faptul că va crește considerabil în următorii ani – anul acesta, segmentul ceasurilor inteligente se va dubla în România și va depăși pragul de 10 milioane de euro, arată estimările jucătorilor din domeniu. Potrivit acelorași estimări, la nivel global, segmentul wearable și al smartwatch-urilor ar urma să ajungă la o valoare de 10 miliarde de dolari în 2016.

În luna octombrie a anului trecut, Vector Watch a primit finanțări de 5 milioane de dolari, din care două milioane de dolari au fost investite de către Gecad Group în vederea dezvoltării smartwatch-ului.

Sunt doar câteva motive pentru care Vector Watch, Andrei Pitiș şi Radu Georgescu figurează pe lista Forbes România a personajelor care trebuie urmărite în acest an.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii