FacebookTwitterLinkedIn

Singura manieră în care companiile se pot dezvolta în economia modernă este prin adaptarea la schimbările pieței,a tehnologiilor și a mediului de afaceri. Acest lucru necesită utilizarea și dezvoltarea capacităților oamenilor pentru învățare, creștere și inovare. Tot mai multe companii conștientizează importanța mediului de lucru, care influențează în mod direct performanța, eficiența și creativitatea. În plus, co-working-ul se află pe o pantă ascendentă și în România, în condițiile în care un astfel de spațiu aduce un număr semnificativ de beneficii, atât din punctul de vedere al eficientizării costurilor și a resurselor logistice de administrare a propriului birou, cât și din perspectiva angajaților, care performează mai bine într-un mediu creativ, colaborativ.

Potrivit unui studiu efectuat de compania de consultanță imobiliară CBRE, productivitatea angajaţilor creşte cu cel puțin 10% prin schimbarea mediului de lucru şi a rutinei din spaţiile de birouri. Astfel, din ce în ce mai multe companii, indiferent de dimensiunea lor, au început să pună preț pe satisfacția și pe performanțele angajaților, iar mediul de lucru este un factor decisiv în acest sens.

În acest context, Vlad Craioveanu (cel care a introdus cu succes pe agenda publică ideea de co-working în România în 2012 prin lansarea Impact Hub Bucharest), Ilinca Păun (CEO-ul The Entrepreneurship Academy și fost director general al companiei de consultanță imobiliară Colliers International), și Cristian Ustinescu (cu o vastă experiență în domeniul imobiliar din România și din afara țării) au dezvoltat un nou concept de spații de lucru, 3house, care integrează servicii all-inclusive axate pe nevoile individuale de dezvoltare și de creștere a calității vieții clienților. Compania 3house are ca obiectiv deschiderea a trei locații în București în următorii doi ani, cu o suprafață totală de peste 15.000 de metri pătrați. Prima locație se află deja în curs de amenajare și este situată în centrul Capitalei, pe strada Tudor Arghezi nr. 8-10. Ea va fi complet funcțională începând cu luna ianuarie 2019, un prim etaj fiind disponibil pentru vizitare din luna noiembrie a acestui an. Investițiile totale pentru prima locație 3house se ridică la suma de 1,7 milioane de euro.

„Cred că cel mai important beneficiu al 3house este acela că le oferă membrilor și vizitatorilor ocazia de a se concentra pe afacerile și proiectele lor, fără a mai irosi timp și resurse suplimentare pentru administrarea propriului spațiu de lucru. Pentru că înțelegem foarte bine nevoile clienților noștri, precum și ale echipelor lor, ne-am concentrat eforturile pe crearea unui produs care îi ajută pe cei care ne trec pragul să devină mai buni în tot ceea ce își propun. De la infrastructura de birou, la serviciile integrate pentru angajați, de la calitatea ingredientelor din zona culinară, la atenția pe care o acordăm vizitatorilor, 3house reprezintă un adevărat concierge”, a precizat Vlad Craioveanu, cofondator și CEO 3house.

Astfel, antreprenori, intraprenori din companii sau profesioniști din diferite domenii de activitate vor beneficia de toate facilitățile unui mediu de lucru performant și creativ: birouri dedicate echipelor, zone open-space, un spațiu de evenimente cu o capacitate de 120 locuri, un bistro marcă proprie cu o capacitate de 100 locuri. O gamă de servicii speciale, accesul la o comunitate diversă, sesiuni de networking, precum și programe dedicate creșterii calității vieții completează oferta 3house.

Ținând cont de nevoile individuale de dezvoltare profesională și personală, 3house pune accent pe crearea unor servicii și a unor facilități din zona de well-being care adaugă valoare unei zile de lucru, acționând ca un concierge pentru membrii și vizitatorii săi. 3house înglobează un mix între spații de lucru, o comunitate antreprenorială variată, și un bistro marcă proprie. De asemenea, 3house integrează servicii all-inclusive, având ca obiectiv creșterea calității vieții membrilor în timpul programului petrecut într-o astfel de locație. Statistic, în spatiile colaborative, membrii ajung să colaboreze constant între ei, până la 8 ore pe lună pentru proiecte în derulare sau idei noi. Totodată, 3house pune la dispoziție atât birouri private, cât și open space, săli de întâlniri, cabine Skype, bucătărie și zonă de servit masa sau zone de relaxare.

Un alt avantaj oferit de un spațiu de lucru de tip co-working este cel al eficientizării operațiunilor logistice, dar și al costurilor. Practic, într-o singură factură lunară sunt incluse toate serviciile de administrare a birourilor, aspect ce ușurează munca antreprenorilor. 

De altfel, în prima jumătate a anului 2018, suprafața totală de spații de co-working din România a ajuns la 68.000 de metri pătrați, arată datele un studiu al companiei de real-estate Crosspoint. În mai puțin de un an, ponderea spațiilor de coworking în totalul spațiilor de birouri din România a crescut de la 1% la 2%, iar tendința este în continuare ascendentă. București este principala piață pentru astfel de spații, cu o cotă de 79% din totalul la nivel național. În 2018, operatorii spațiilor de coworking au închiriat peste 24.000 de metri pătrați în București, aflându-se pe locul 3 în topul tranzacțiilor de închiriere din prima jumătate a anului, după sectoarele IT&C și energetic