FacebookTwitterLinkedIn

“Vorbesc foarte serios. La ora asta aveam un plan de investiții pentru anul viitor. Acum nu am. Nu am niciun plan. Vreau ca la anul să am un moment de respiro, pentru că vine un an electoral cu alegeri europarlamentare și prezidențiale. Vreau să văd și eu din toate luptele astea cine rămâne în picioare și cine cade la podea. Rămânem să vedem ce se întâmplă cu țara asta, pe unde vrem să o luăm. Că noi nu știm pe unde să o apucăm. Nu mai înțelegem nimic. Eu nu mai înțeleg ce se întâmplă în România cu viața politică. Sigur că există implicații majore asupra vieții economice.”

Rostite pe un ton apăsat cuvintele lui Ioan Popa sunt cu atât mai relevante cu cât el este fondatorul și președintele Transavia, singurul producător integrat de produse din carne de pasăre din țară și unul dintre cei mai puternici oameni de afaceri români.

„Niciodată nu m-am simțit așa de nesigur. Habar n-am ce decizie se ia și nici cine o ia sau în ce fel. Eu sunt un tip abil, dar nu reușesc să-mi dau seama cine pică la podea, cine rămâne în picioare și ce decizie ia cel care rămâne în picioare. Nu am nici măcar convingerea că decizia pe care o va lua e ceea ce cred eu. Că nu o ia el, o ia altcineva. Asta e senzația pe care o am eu. Și atunci stau în expectativă. E o nebunie totală. Nici nu mă mai uit la televizor. Mi-am pus canal de golf și mă uit până adorm în fotoliu. Decât să mă uit la nebuniile astea, mai bine îmi văd de treabă. Astea accentuează disconfortul din timpul zilei astfel încât nici să adormi liniștit nu mai poți”, explică Ioan Popa, care petrece, de altfel cea mai mare parte a timpului său liber pe terenul de golf al complexului pe care l-a inaugurat anul acesta, în urma unei investiții de 15 milioane de euro în comuna Ciugud.

„Merg de fiecare dată când am ocazia. Săptămâna aceasta am jucat deja de două ori”, afirmă Ioan Popa, care se declară mulțumit de modul în care funcționează resortul și terenul. „De la zi la zi mă surprinde. La început am fost puțin dezamăgit că nu vine lumea, dar acum vine lume foarte multă. Avem săptămâni cu resortul full. Golful e un sport mai exclusivist, vine o categorie de oameni mai educată și cu posibilități. Terenul arată foarte bine. Feedback-ul e pozitiv. Financiar e în regulă, se întreține. În lunile astea de funcționare s-a întreținut și a fost și ceva peste. Nu pot să spun că anul acesta amortizăm investiția. Îmi asum investiția, cu atât mai mult cu cât valoarea s-ar putea să crească. Deci e în regulă”, declară Ioan Popa, unul dintre cei câțiva jucători din țară cu handicap sub 10 (un indicator specific golfului, care arată diferența față de performanțele jucătorilor experți.

Dar nu doar investiția în resortul de golf merge bine, ci și restul afacerilor grupului Transavia. „Avem creștere pe toate planurile: producție, cifră de afaceri și profit. Știu la virgulă cum se va încheia anul, dacă nu se întâmplă ceva imprevizibil. Toate vor fi pozitive”, afirmă Ioan Popa, care susține că vor fi creșteri de peste zece procente, grupul Transavia fiind unul dintre puținele afaceri din țară care a înregistrat permanent creșteri.

„Toate segmentele au mers bine, pentru că ne-am văzut de treabă. Businessul deja e consolidat, e la dimensiunea maximă. Lucrăm rentabil pe toate sectoarele. Am umblat la reglajul fin mai profund anul acesta decât altă dată. Am umblat la eficiență… Pe mine mă preocupă eficiența. Văd toată ziua unii lideri de companii care dau declarații de presă, dar nu vorbesc niciodată de profit. Dacă ai făcut atâtea, beneficiul unde e? Anul acesta noi am și muncit mult, dar și câștigul a fost pe măsură.”

Transavia este acum liderul pieței de carne de pui din România. Grupul a realizat anul trecut o cifră de afaceri de aproximativ 145 de milioane de euro. În prezent, 15% din producția anuală a Transavia merge, potrivit propriilor estimări, pe piețe de export precum Marea Britanie, Irlanda, Franţa, Olanda, Ungaria, Grecia, Slovacia, Bulgaria, Spania și Croația. Transavia are acum peste 2.000 de angajați, 314 hale în 24 ferme de creștere a păsărilor și patru ferme de producție vegetală, o fabrică de nutrețuri combinate, trei abatoare și o fabrică de procesare a cărnii. Fermele Transavia sunt localizate în 8 județe din România, în Alba, Cluj, Sibiu, Brașov, Timiș, Mureș, Harghita și Caraș Severin, iar principalele branduri sub care sunt comercializate produsele în cadrul celor mai multe dintre lanțurile de retail modern sunt Fragedo și Papane.

„Suntem ok. Avem capacități, rezultate maxime, astfel încât ca să trecem la un alt nivel ar trebui să mă apuc de altă nebunie. De 2-3 ani îmi zace în minte, dar încă nu mă apuc de ea. Stau la încălzire”, afirmă în stilul caracteristic Ioan Popa, care vine imediat cu o completare.

„Sunt pasiv că nu am ce să fac. Nu că așa mi-ar fi firea sau comportamentul. Trebuie să fiu cerebral și să stau cuminte să văd ce se întâmplă. E ca și cum ar fi doi vecini cu casa lipită, unuia i-a luat foc casa, cum să stea cel de lângă liniștit că nu ajunge focul și la el? Așa sunt și eu acum. De unde să știu eu că ce se întâmplă acum în România nu mă afectează și pe mine? Măcar stau cuminte și am o siguranță. Nu sunt pesimist, dar nici irațional. Niciodată nu am exagerat și nu m-am expus nici pe mine, nici familia, nici compania la riscuri majore. Am acționat în așa fel încât în orice condiții să merg înainte. Să nu fiu surprins cu ceva. Așa fac și acum.”

Discuția ajunge și la unul dintre subiectele zilei, pesta porcină. „Trebuie măsuri ferme. Altfel nu se rezolvă nimic. Avem doar sforăituri politice care nu rezolvă nimic. Ținând cont de condițiile și în ce mizerie se cresc animalele la noi în țară nu poți gestiona eficient un virus ca pesta porcină. Trebuie reguli ferme, radicale. Este o problemă de dispută politică, nu avem treabă cu problemele sanitar-veterinare. Spaniolii și portughezii au avut aceeași problemă în urmă cu foarte mult timp și le-au trebuit 32 de ani să o rezolve. Și au luat măsuri, inclusiv interzicerea creșterii animalelor și păsărilor în gospodăriile populației. Avem mulți oameni care trăiesc în mediul rural, cu venituri mici. Trebuie să îi faci să înțeleagă. Nu trebuie învrăjbiți împotriva autorităților. Trebuie luată o decizie la nivel național”, afirmă Ioan Popa care avertizează că este posibil, pe același model să apară și pesta rumegătoarelor.

Rămas unul dintre puținii antreprenori lider de piață în industria alimentară, Ioan Popa exclude, însă, posibilitatea unei vânzări a grupului său de firme, chiar dacă a avut oferte. „Am construit totul de la zero și va rămâne pentru fiica mea. Sigur că aș putea să o vând, dar ce aș mai face atunci, unde m-aș mai duce dimineața? Eu am construit 1 milion de metri pătrați de clădiri în țara asta. Am construit, renovat sau reabilitat. Asta a lăsat o urmă. Te marchează psihic. Eu am și o responsabilitate majoră față de copiii, nepoții, frații mei care lucrează în companie.”

Revenind la cadrul mai larg, Ioan Popa afirmă că problema majoră a României este, la acest moment, concilierea între cetățenii ei și aducerea țării la normalitate din punct de vedere social. „Ura asta nu va aduce nimic bun. Dimpotrivă, într-o zi s-ar putea transforma într-o nenorocire pe care nu o mai poate controla niciun politician. E foarte periculos să te joci cu mintea oamenilor. E periculos și pentru noi, cei care avem o afacere, dar și pentru societate.”

Ioan Popa consideră că situația actuală este o consecință pentru ceea ce s-a cultivat de 10-12 ani în societate. „Nimeni nu mai are răbdare să asculte pe celălalt. Sper să mă țină Dumnezeu sănătos pe mine, pe familia mea, pe toți colaboratorii din jurul meu și pe toți oamenii pe care îi cunosc. Și sper să se întâmple ceva, fie de la divinitate, fie de la oamenii raționali din țara asta. Să fie dirijate lucrurile în țara asta spre un drum mai normal. Țara asta are mare nevoie de liniște și de un început pentru reconciliere.”