Dedeman este, de departe cea mai de succes afacere din Moldova și, în același timp, cel mai bun exemplu antreprenorial din România. O companie pornită în Bacău de doi frați în urmă cu un sfert de secol a ajuns la afaceri de peste 1,3 miliarde de euro și profituri de peste 190 de milioane de euro anul trecut, câștigând lupta cu multinaționalele din domeniul său de activitate, retailul de materiale de construcții. Doar în ultimii trei ani, compania fraților Pavăl a înregistrat profituri cumulate de circa jumătate de miliard de euro, o performanță care îi face invidioși chiar și pe managerii puternicelor multinaționale de la noi. Nu în ultimul rând frații Dragoș și Adrian Pavăl s-au remarcat și printr-o tranzacție recentă, achiziția pentru 200 de milioane de euro a proiectului imobiliar The Bridge, din centrul Capitalei.
Dedeman nu este însă singura companie din Moldova care ocupă poziția de lider la nivel național în domeniul său de activitate. Aurel Köber a dezvoltat de la Piatra Neamț, alături de soția sa, Mariana, cel mai mare jucător din domeniul vopselurilor. Tot din Piatra Neamț sunt originari și frații Marius și Dan Ștefan, cei care au reușit, la rândul lor, prin intermediul grupului Autonom, să câștige lupta cu multinaționalele din domeniul închirierilor de mașini. Lista nemțenilor lider de piață poate fi completată și cu Dan Ostahie, fondatorul și proprietarul celui mai mare retailer de electronice și electrocasnice din țară, chiar dacă antreprenorul și-a mutat de multă vreme cartierul general (inclusiv sediul oficial al companiei) în Capitală.
Vezi și: România@100: Dosar Moldova
Vasile Armenean este un alt om de afaceri care a reușit să construiască și să coordoneze din Moldova dezvoltarea unui lider național. Compania sa, Betty Ice a fost vândută însă unuia dintre jucătorii internaționali de top, Algida, într-o tranzacție care nu a depășit, potrivit estimărilor, pragul de 100 de milioane de euro. O tranzacție peste acest prag a fost însă realizată de un alt lider regional, Iulian Dascălu, care a vândut jumătate din cele patru malluri Iulius pe care le deţine, în oraşele Iaşi, Timişoara, Cluj-Napoca şi Suceava, către Atterbury Europe, precum și mai multe clădiri de birouri finalizate sau care urmează a fi dezvoltate.
Nu în ultimul rând, regiunea Moldova include și câțiva lideri naționali care au acționari străini. Este cazul ArcelorMittal Galați, cea mai mare afacere din domeniul metalurgiei și unul dintre cele mai mari combinate siderurgice din regiune, dar și al companiilor de prelucrare a lemnului Holzindustrie Schweighofer și Egger România.
Dragoș și Adrian Pavăl
Dedeman
Cei doi frați au reușit să crească permanent, chiar și în anii de criză economică, și au ajuns la afaceri de aproape 1,4 miliarde de euro anul trecut și profituri de circa jumătate de miliard de euro în ultimii trei ani.
Aurel și Mariana Köber
Köber
Una dintre cele mai puternice afaceri de familie, producătorul de lacuri și vopseluri este liderul pieței de profil și a crescut puternic în ultimul deceniu, atât în privința vânzărilor, cât și a profiturilor.
Iulian Dascălu
Iulius Holding
Povestea antreprenorială a celui supranumit regele mall-urilor a început în Iași, dar a ajuns în prezent să dețină centre comerciale și clădiri de birouri și în Suceava, Cluj-Napoca, Timișoara. Urmează Capitala!
Marius și Dan Ștefan
Autonom
După ce s-au întors dn străinătate, frații Ștefan și-au început cariera antreprenorială la Piatra Neamț, iar acum au ajuns să fie lideri naționali în segmentul închierierilor de mașini, reușind să își extindă cu succes afacerea și în străinătate.
Vasile Armenean
Betty Ice
Numele fetiței lui Vasile Armenean a devenit, în două decenii, liderul pieței românești a înghețatei atât în privința vânzărilor, cât și a profitabilității. Armenean este singurul dintre liderii Moldovei care a decis să vândă complet afacerea.