FacebookTwitterLinkedIn

Până în anul 2013, când s-a întocmit ultimul clasament internațional privind fiscalitatea în țările din UE, România se afla peste medie. Așadar, mai multă fiscalitate în România decât media din UE. În același timp, serviciile pe care le oferă statul român se află cu mult sub media europeană (infrastructură, calitatea învățământului, a sistemului sanitar, a justiției). Mai mult, introducerea taxei pe construcțiile speciale și majorarea accizei au afectat mediul de afaceri din România.

În aceste condiții, Mihai Bogza, președintele Consiliului Investitorilor Străini din România, consideră că reducerea CAS, introdusă recent de guvern, vine ca un efect marginal pentru că va cuprinde doar trei luni din acest an. „Ca atare, nu se poate vorbi de o disponibilizare a resurselor în sectorul privat. Pentru a evalua în ce măsură reducerea CAS va fi benefică, ar trebui să vedem în 2015 cum se va manifesta integral și să vedem dacă aceasta nu va fi însoțită cumva de niște măsuri ce vor crește presiune fiscală.”

Mihai Bozga este rezervat în ceea ce privește reducerea CAS, preferând să privească într-o perspectivă mai largă și nu neapărat să analizeze pe moment această decizie a guvernului. Lucrul cel mai important este sustenabilitatea acestei măsuri. „Vorbim despre sustenabilitate în sensul că ne temem că la anul ni se va lua cu două mâini ceea ce ni s-a dat cu o mână în acest an, pe ultima sută de metri”, subliniază Bogza. Membrii organizației pe care Mihai Bogza o reprezintă se tem în continuare de riscul creșterii presiunii fiscale pe sectorul privat în anul 2015. De exemplu, creșterea accizei la carburanți a fost justificată de guvern ca o resursă pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere. Dar acestă îmbunătățire nu s-a materializat. „Ne temem că, în loc să se recurgă la măsura normală de reducere a cheltuielilor statului în 2015, se va apela din nou la o creștere a fiscalității”, punctează Mihai Bogza.

Pe de altă parte, ceea ce îi nemulțumește pe membrii Consiliului Investitorilor Străini (CIS) este lipsa de predictibilitate în mediul de afaceri din România. În calitate de bancher, Mihai Bogza, preşedintele Consiliului de Administraţie al Bancpost, atrage atenția asupra faptului că în Parlament se află două proiecte de lege ce ar putea afecta profund sistemul bancar dacă vor fi votate: proiectul de conversie al creditelor pentru persoanele fizice și proiectul falimentelor persoanelor fizice. În acordul cu FMI, guvernul s-a angajat că nu va adopta aceste legi. „De vreme ce aceste legi așteaptă să fie trecute prin Parlament, cum poate mediul de afaceri privat să-și mai facă planuri pentru viitor? – se întreabă Mihai Bogza.

O altă întrebare ridicată de șeful CIS este: „Mai auziți pe cineva în România care să vorbească despre convergență cu restul țărilor europene?” Nu se mai vorbește despre convergență pentru că pentru atingerea acestor criterii ar fi necesare măsuri pro-active din partea guvernului, altele decât măsurile populiste.

Vor crește investițiile străine în România, în următorii trei ani? Mihai Bogza precizează că organizația pe care o conduce nu are competența de a colecta informații de la companiile străine care ar putea să vină pe piața românească. „O scădere a investițiilor străine de 13% pe primele șapte luni ale acestui an nu este un capăt de țară. Dar este un fapt cert că, în ultimii trei ani, nivelul investițiilor străine directe în România s-a stabilizat în jurul cifrei de 2 miliarde de euro. Ceea ce este foarte puțin comparativ cu potențialul economic al României”, consideră Bogza. Din păcate, investiițiile străine care se mai fac nu creează locuri de muncă, ci reprezintă o completare a fondurilor epuizate de criză la unele investiții deja făcute. El constată cu regret că în ultimii ani a lipsit o investiție majoră străină de peste 500 de milioane de euro.

În ceea ce privește o posibilă creștere economică în anul 2014, Mihai Bogza este reținut în pronosticuri. De altfel, opiniile membrilor CIS sunt amestecate. Dar poziția generală a acestora este optimistă: sunt pregătiți pentru o situație mai dificilă.