Cautare
, Contributor

Macroeconomie |
|

România, între primele zece

România este pe locul 6 în topul țărilor UE în funcție de volumul fondurilor europene pentru dezvoltare rurală pentru perioada 2014-2020.
Agricultura

Comisia Europeană a aprobat, în ultima săptămână a lunii mai 2015, 24 programe de dezvoltare rurală (PDR-uri) vizând îmbunătățirea competitivității agriculturii UE, protecția mediului rural și a climei, precum și consolidarea structurilor economice și sociale ale comunităților rurale în perioada de până în 2020.

OUTFRONT„Programele adoptate astăzi oferă finanțare pentru o serie de proiecte dinamice, care variază de la proiecte de modernizare pentru agricultură și de încurajare a reînnoirii generațiilor în Croația și România până la extinderea conexiunilor în bandă largă în zonele cu o densitate scăzută a populației din Emilia Romagna și la sprijinul pentru agricultura ecologică în Suedia sau consolidarea gestionării ecologice a terenurilor la 1 milion de hectare de teren agricol din Irlanda”, declară Phil Hogan, Comisarul pentru agricultură și dezvoltare rurală.

Cota pentru perioada 2014-2020 alocată României din totalul fondurilor finanțate de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) se ridică la 8,128 miliarde de euro. La această sumă, care reprezintă 8,18% din totalul de 99,347 miliarde de euro al fondurilor aprobate la nivelul întregii Uniuni Europene pentru intervalul 2014-2020, se adaugă contribuția națională în valoare de 1,347 miliarde de euro.

S-ar putea să vă intereseze: Cum obții certificatul de producător și carnetul de comercializare

În România, țară care se află pe locul 6 în topul țărilor din Uniunea Europeană în funcție de valoarea fondurilor europene alocate prin FEADR, se află, potrivit unui document al Comisiei Europene, aproximativ o treime din totalul fermelor din Uniunea Europeană. Doar 7% dintre fermele românești sunt de dimensiuni mari și medii, în timp ce 93% au dimensiuni de sub cinci hectare. Fermele de dimensiuni mari și medii administrează 70% din totalul suprafeței agricole, iar cele de dimensiuni mici, care sunt în general de subzistență – 30%.

„Adoptarea oficială a Comisiei Europene ne permite ca în cel mai scurt timp să lansăm toate măsurile de finanțare, lucru care se va întâmpla în cursul lunii iunie. Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale este pregătită să primească proiecte în sesiune continuă, ceea ce constituie o noutate față de programul anterior. Noul Program vine cu o serie importantă de simplificări procedurale, care va permite o accesare mult mai facilă și direcționată spre cei ce au efectiv nevoie de finanțare”, precizează Daniel Constantin, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

OUTFRONT

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii