Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Lideri |
|

ROMÂNIA 101: Tot înainte

După ce și-a încercat norocul în mai multe domenii și și-a făcut un nume pe piața de înghețată, Ioan Istrate pare că a ales domeniul imobiliar.  
100 Ro101 Ioan Istrate

Este vineri dimineață, suntem pe terasa hotelului Leul de Aur, construit în anul 1417, cel care a fost ani la rând singurul han din vechiul târg al Sebeşului, unul din cele mai importante oraşe ale Transilvaniei medievale. Suntem la jumătatea lunii iunie, și pe terasă își face apariția un grup de copii de școală, aflați chiar înaintea vacanței. Ioan Istrate îi mângâie pe cap și discută cu câțiva dintre ei, dar și cu unii dintre adulții care însoțeau grupul de elevi.

„Acum finalizăm cel mai important proiect de extindere”, spune Ioan Istrate și îmi arată o nouă aripă a hotelului, aflată aproape de finalizare, o investiție de 4 milioane de euro care va dubla capacitatea actuală, aflată la aproape 50 de camere. Suma se adaugă celor 7 milioane de euro investite de la preluarea în urmă cu aproape un deceniu a celui mai vechi han săsesc din localitate, pe care l-a completat cu o sală de conferinţe şi mai multe galerii comerciale.

Unul dintre cei mai tenace oameni de afaceri români, Ioan Istrate a încercat de-a lungul timpului mai multe domenii de activitate, dar a devenit cunoscut publicului după ce a construit de la zero producătorul de înghețată Alpin 57 Lux, ajuns între timp unul dintre cele mai importante nume de pe piață.

Compania are peste 100 de sortimente de înghețată sub diferite branduri, printre care cele mai populare sunt Transalpina, Malgra, Fulg de Nea, Delicia, Ice-Pop etc. și o gama de 30 de produse de înghețată destinate segmentului HoReCa.

Alpin 57 Lux a fost în urmă cu mai mulți ani subiectul uneia dintre cele mai importante tranzacții din domeniul alimentar, un pachet de 70% din acțiuni fiind cumpărat de către grupul Food Union din Letonia. Omul de afaceri român a rămas până în prezent la conducerea companiei, ceea ce reprezintă mai degrabă o excepție între tranzacțiile realizate între antreprenori locali și multinaționale.

„Eu întotdeauna m-am înțeles bine cu lumea”, adaugă Ioan Istrate, care a redus însă, în ultima perioadă, aportul său în zona operațională a business-ului, fiind mai degrabă implicat în zona strategică. „Chiar dacă acum această activitate înseamnă mai puțin din timpul meu decât înainte, chiar dacă uneori nu sunt fizic acolo, la fabrică, am multe chestiuni de rezolvat pe care le fac prin email sau telefon”, spune Ioan Istrate, în timp ce îi curg alertele pentru mesajele pe care le-a primit pe WhatsApp.

De altfel, compania a realizat anul trecut o creștere de peste 10% a cifrei de afaceri, depășind 113 milioane de lei, acesta fiind cel mai ridicat nivel de la înființarea sa în urmă cu 25 de ani. Și profitul realizat anul trecut a depășit 11 milioane de lei, în creștere cu aproape două treimi față de anul precedent.

Domeniul care pare că îi este acum cel mai apropiat este cel imobiliar, omul de afaceri deținând acum un portofoliul imobiliar de spații de birouri și comerciale în București, Cluj-Napoca, Alba-Iulia, Sibiu sau Oradea estimat potrivit propriilor evaluări la circa 20 de milioane de euro.

„Uite, aceasta este cea mai nouă investiție”, spune Ioan Istrate și îmi arată pe telefonul mobil poze cu un viitor proiect rezidențial de 168 de apartamente în Alba-Iulia, situat în apropierea Bazinului Olimpic. “Să tot fie o lună de când au început lucrările, dar nu va fi gata înainte de finalul anului următor”, completează Ioan Istrate care estimează la 8-9 milioane de euro valoarea proiectului. După ce și-a încercat norocul în mai multe domenii și și-a făcut un nume pe piața de înghețată, Ioan Istrate pare că a ales pentru acum și pentru viitor domeniul imobiliar.
„Este de muncă, dar eu am constructori pe care îi cunosc de multă vreme și cu care colaborez. În plus, am și oamenii mei, care controlează calitatea lucrărilor.”

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii