Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Lideri |
|

ROMÂNIA 101: Creștere accelerată

Compania Olstral din Brașov, prezentă pe piața bunurilor industriale, este exemplul concret că o strategie bine pusă la punct poate transforma un business mic într-unul de succes.  
 aboneaza-te
102 Ro101 Raul Olesch

Raul Olesch a schimbat complet compania fondată în urmă cu 26 de ani de către tatăl său. De la furnizor de consumabile pentru utilajele industriale, Olstral a ajuns acum să producă piese pentru industria auto și cea aviatică și, în curând, va produce și implanturi ortopedice. Managementul eficient și deciziile potrivite au stat la baza dezvoltării companiei: în decembrie 2015, 45% din acțiunile Olstral au fost preluate de o companie germană, care a venit cu o infuzie de capital. Așa a început și ascensiunea companiei locale, care în 2016 a vândut utilaje industriale de 1,4 milioane de euro.

În prezent, pe lângă partea de vânzare de utilaje industriale și servicii de mentenanță, Olstral se concentrează pe producție. Raul Olesch spune cu mândrie că, recent, compania pe care o conduce a reușit să obțină o certificare specială care îi va permite să producă anumite componente pentru industria aviatică – componente mici, de exemplu componente pentru motoarele de avion, pentru furnizori care lucrează cu marii producători de aeronave precum Airbus sau Boeing.

„Suntem a 14-a companie din România cu această certificare, opt sunt multinaționale, trei sunt companii cu tradiție din România precum Romaero Băneasa, Aerostar Bacău și Turbomecanica, mai sunt alte două firme românești și noi vom fi a treia. Nu este neapărat ușor, nici imposibil, însă neavând know how-ul necesar nu este ușor deloc. Vom putea produce componente pentru aviația civilă, militară și aerospațială, vom avea voie să livrăm către oricine, oriunde; putem spune că din septembrie vom avea destul de mult de lucru”, spune Raul Olesch, care adaugă că deja sunt șase clienți europeni care așteptau certificarea pentru a cumpăra componente.

Această mișcare este una importantă pentru companie, din punctul de vedere al dezvoltării și stabilității pe termen lung. „Ne diferențiem în piață și oferim o siguranță investitorilor, clienților noștri și echipei. Știm cu toții că industria auto este fluctuantă, orice schimbare în economie se simte. Și acum 10 ani când a fost ultima criză, piața auto a avut de suferit, în schimb industria aviatică nu prea a resimțit criza. Este o piață sigură, călătoriile cu avionul sunt mai accesibile, piața este în creștere, nu sunt tendințe prea mari de schimbare, toată lumea își dorește să producă avioane sigure”, a mai spus Raul Olesch.

În ceea ce privește investițiile, Olstral urmează să primească fonduri de la statul norvegian în valoare de 2,5 milioane de euro, dintre care 2 milioane de euro nerambursabili, care vor merge către echipamente moderne de producție ce reduc noxele, către creșterea producției de energie solară și sisteme de colectare a apei pluviale.

În prezent, în cadrul companiei Olstral lucrează 36 de persoane, iar noile investiții vor crea aproximativ 25 de noi locuri de muncă. Raul Olesch susține că încă se confruntă cu lipsa forței de muncă, astfel că a angajat patru indieni, ca ingineri, urmând să mai fie angajați încă opt. „Suntem foarte mulțumiți de colaborarea cu ei, sunt foarte devotați, atenți și inteligenți. Își doresc să se poată stabili aici, să își aducă soțiile și copiii, deoarece condițiile din România sunt mult mai bune ca la ei, salariile sunt cu 30% mai mari aici”, adaugă Raul Olesch.

O altă direcție investițională a companiei pe care acesta o conduce o reprezintă dezvoltarea unui department de producție de implanturi ortopedice, o nișă nedezvoltată încă în România. Pentru acest obiectiv, compania are un buget de 500.000 de euro, care va fi alocat unei firme de consultanță ce o va ajuta să dezvolte acest departament, având în vedere că utilajele necesare ar fi aceleași cu cele deținute deja de Olstral. Astfel, compania din Brașov ar fi prima din România care ar produce astfel de implanturi.

Ca venituri, Olstral a ajuns în primele șase luni ale anului la 3 milioane de euro, depășind deja nivelul înregistrat pe toată durata anului trecut. Până la finalul lui 2019, Raul Olesch estimează venituri de 6 milioane de euro, pe fondul dezvoltării producției și al investițiilor alocate. De altfel, tânărul spune că este în discuții cu câteva fonduri mari de investiții pentru a atrage finanțări necesare dezvoltării pe termen lung a companiei. „Observ că fondurile de investiții se uită și către alte industrii, în afară de cea de IT, care a ajuns la saturație, ceea ce este foarte bine.”

În plus, în cadrul companiei a fost dezvoltat, în urma unei investiții de 40.000 de euro, un sistem IT propriu, care poate culege date despre utilizarea echipamentelor industriale, le interpretează și le transmite mai departe clienților în timp real, ceea ce duce la o eficientizare și optimizare operațională. Momentan, sistemul se află în perioada de testare, însă ulterior ar putea fi comercializat.

Pe termen mediu și lung, Raul Olesch și-a propus construcția unui nou sediu al companiei, mai spațios și mai ușor accesibil din punctul de vedere al infrastructurii rutiere. Tânărul a studiat la Facultatea de Științe Economice din Brașov și a urmat masteratul în același domeniu, urmând apoi Facultatea de Drept. Este pe jumătate sas, pe jumătate român și deși sora sa a ales să practice medicina în Germania, el a ales să rămână în România, deoarece crede în potențialul de dezvoltare al țării.

 

 

„Ne diferențiem în piață și oferim o siguranță investitorilor, clienților noștri și echipei.”

Raul Olesch

Managing Director Olstral

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii