Cautare
, Forbes Staff

Industrie |
|

România@100: Vremea vacanțelor

Tot mai mulți turiști aleg litoralul Mării Negre pentru a-și petrece vacanțele, pe măsură ce investițiile în hoteluri, restaurante și baruri au crescut, și, odată cu acestea, a crescut și calitatea serviciilor.
104 dosar turisti 1

Anul trecut, sosirile turiștilor în structurile de primire turistică de pe litoral au depășit 1,04 milioane, cele mai multe fiind în structuri de trei stele (396.040 de turiști), urmate de cele în structuri de două stele (307.044) și patru stele (269.677), arată datele Breviarului Statistic Turismul României, ediția 2018, realizat de Institutul Național de Statistică. Cei mai mulți turiști de pe malul Mării Negre au fost români (1,01 milioane de sosiri), în timp ce străinii au înregistrat 33.683 de sosiri.

De asemenea, datele INS arată că litoralul românesc avea, în 2017, 776 de structuri de primire turistică, dintre care, cele mai multe sunt hoteluri (287), bungalouri (235) și vile turistice (160), capacitatea de cazare existentă fiind 80.618 paturi, dintre care cele mai multe se găsesc în hoteluri (63.535).

Din punct de vedere al business-ului local, topul celor mai mari 10 companii, în funcție de cifra de afaceri înregistrată în 2017, din domeniul HoReCa (hoteluri, restaurante, baruri), cu sediul social în județele Constanța și Tulcea a fost dominat de M.W Import Export SRL (hoteluri și alte facilități de cazare similare). Compania, deținută și administrată de Mircea Marin Zoltan, a înregistrat, anul trecut, o cifră de afaceri de peste 34,5 milioane de lei, în creștere cu 19,3% față de anul precedent. Profitul companiei a fost de aproape 375.000 de lei, având 54 de angajați, conform portalului online Listafirme.ro. Potrivit datelor disponibile pe site-ul companiei, activitatea principală este distribuția de băuturi alcoolice și nonalcoolice în tot județul Constanța și turism (hotelul Holiday Olimp). Până la începutul lunii iulie, un număr de 2.512 companii din Constanța și Tulcea din domeniul HoReCa și-au depus bilanțul pentru anul 2017, potrivit datelor listafirme.ro.

A doua cea mai mare companie din punct de vedere al afacerilor a fost, în 2017, Turism Hoteluri Restaurante (THR) Marea Neagră (hoteluri și alte faciliăți de cazare similare), cu afaceri de 34,4 milioane de lei, un nivel similar față de 2016 și un profit de aproape 1,7 milioane de lei, la 322 de angajați. THR Marea Neagră deține hoteluri în stațiuni precum Eforie Nord, Eforie Sud, Venus și Saturn, de două, trei și patru stele.

A treia poziție în clasament a fost ocupată de Grup Petrol Marin SA (obiectul principal de activitate conform datelor oficiale este „servicii de alimentație”, dar deține și operează și Campingul Holiday GPM), cu o cifră de afaceri de 28,1 milioane de lei, în scădere cu 20% față de anul precedent, profitul fiind de 4,4 milioane de lei, la 236 de angajați.

Topul este urmat de Georgio Fast SRL (restaurante operate sub brandul Sabroso), Complex Delta SRL (hoteluri operate sub brandul Delta în Tulcea de căre omul de afaceri Hristu Caraman), de altfel și singura companie din cele 10 cu sediul social în Tulcea, Hagi Sport SRL (hotelul Iaki, deținut de fostul sportiv Gheorghe Hagi), Lascu Bros SRL (restaurantele operate sub brandul „La Scoica“ de către familia Lascu), Sufro Company SRL (restaurante), Underground Club SRL (baruri) și Vega Turism SA (hoteluri).

Ca un element de culoare, compania aflată pe locul 11, cu afaceri de peste 15 milioane de lei anul trecut este Ionuț Restaurante, care operează în franciză un restaurant McDonald’s, fiind singurul francizat al McDonald’s care nu a vrut să vândă businessul la momentul la care americanii au decis să răscumpere afacerile locale pentru a vinde mai departe, în bloc, operațiunile locale către grupul maltez Premier Capital. Cumulat, cele mai mari 10 business-uri din HoReCa din cele două județe au avut, în 2017, o cifră de afaceri de 220,8 milioane de lei. Totodată, cea mai profitabilă dintre cele mai mari 10 companii după afaceri a fost, în 2017, Complex Delta SRL, care a înregistrat un profit de 6,1 milioane de lei, la polul opus fiind Vega Turism SA, care a raportat o pierdere de 2,4 milioane de lei. Această companie este controlată de omul de afaceri Gabriel Comănescu, cel care deține și Grup Servicii Petroliere SA și operează hotelul Vega din Mamaia, clasificat la cinci stele, fiind unul dintre cele mai scumpe de pe litoralul Mării Negre.

Per ansamblu, topul celor mai profitabile 10 companii din Constanța și Tulcea a fost, în 2017, ocupat de AS 94 SRL (companie care operează hotelul Cometa, din Jupiter și este deținută, printre alții de Ion Dușu, unul dintre cei mai puternici oameni de afaceri din Dobrogea), care a înregistrat un profit de 6,6 milioane de lei, fiind urmată de Complex Delta SRL (hotelurile Delta din Tulcea), Lascu Bros SRL (localurile La Scoica), Underground Club SRL (baruri), Grup Petrol Marin SA (servicii de alimentație și Campingul Holiday GPM), Les Palmiers Relax SRL (restaurante, operează localul Breeze), Cricorom Turism SRL (restaurante), Comitas SRL (restaurante), Pescăria lui Matei SRL (restaurante), Sulina International SRL (hoteluri). Profitul celor 10 companii însumează aproape 44,7 milioane de lei.

Companiile HoReCa de pe litoral cu cel mai mult personal au fost THR Marea Neagră, cu 322 de angajați, Georgio Fast SRL (catering evenimente), Grup Petrol Marin SA (servicii de alimentație), Sufro Company SRL (restaurante), Vega Turism SA (hoteluri), Lascu Bros SRL (restaurante), Hagi Sport SRL (hoteluri), Mersin Turism SRL (hoteluri), Mamaia Resort Hotels SRL (hoteluri) și Complex Delta SRL (hoteluri). Aceste companii însumează 1.685 de angajați.

Citește și: România @100- Dobrogea

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii