
Am noroc. Pentru că am o prietenă care are un prieten belgian, care a cumpărat anul acesta un penthouse la Năvodari. A venit pentru prima dată în România anul trecut. Atât de mult i-a plăcut, încât a cheltuit 140.000 de euro într-un apartament. E adevărat că şi prietena mea este o gazdă foarte bună, dar dacă nu erau frumuseţile naturale pe care ţara noastră le are din belşug, belgianul nu venea cu banii în România. Un străin mai aduce încă zece cu el, că doar nu se va distra singur la mare.
Turiştii străini au început să vadă în România un loc ideal de distracţie. Iar litoralul românesc este principala atracţie turistică a sezonului estival. În timp ce mulţi români aleg alte plaje însorite, poate cu nisipul mai fin şi cu apa mai limpede şi mai albastră, pe coastele Mediteranei sau ale Mării Egee, străinii îşi îndreaptă (din nou) ochii spre România. Fie ca sunt germani, polonezi, ruşi, francezi, belgieni sau unguri, aleg să vină, în staţiunile de pe litoralul Mării Negre, unde găsesc un raport calitate-preţ convenabil pentru ei.
Vezi și: România @100: Steaua de la malul mării
În nordul staţiunii Mamaia, în zona cluburilor, plajele s-au transformat în oaze de relaxare. Turiştii i-au încurajat pe investitori să dezvolte localurile de pe plajă, care sunt deschise şi ziua şi noaptea.
Lux şi relaxare la Mamaia
Administratorii plajelor s-au adaptat dorinţei turiştilor de a sta relaxaţi la soare o zi întreagă şi la o simplă apăsare de buton, mâncarea şi băutura sunt servite direct pe nisip. Turiştii sunt aşteptaţi pe plajă cu tot confortul şi de unde ştiam că nu se găseşte forţă de muncă, pe plajă, administratorii au reuşit să angajeze suficient personal pentru ca nimeni să nu ducă lipsă de băuturi reci şi mâncare. Şezlonguri, perne pufoase, baldachine, canapele comode cu mese colorate, toate oferă confortul necesar pentru o zi de leneveală.
Omul de afaceri Mohammad Murad, unul dintre cei mai mari proprietari de hoteluri din ţară, şi deţine, pe litoral, 3.500 de locuri de cazare în mai multe hoteluri în Năvodari, Mamaia, Jupiter, Olimp și Neptun. El controlează în nordul litoralului hotelul de patru stele plus Phoenicia Luxury din Mamaia, deschis în 2013 în urma unei investiţii de aproximativ 5 milioane de euro. Hotelul, care dispune de 180 de spaţii de cazare şi completează complexul Phoenicia Holiday Resort din apropiere, care se întinde pe o suprafaţă totală de 100.000 de metri pătraţi.
Grad de ocupare de 94%
Omul de afaceri libanez mai deţine hotelurile Perla Majestic, Majestic Olimp, Majestic Jupiter pe litoral dar şi Phoenicia Grand Hotel din Bucureşti, Phoenicia Express, Phoenicia Comfort din Capitală. Anul trecut Mohammad Murad a finalizat construcţia hotelului de cinci stele Phoenicia Royal, unde, potrivit politicii hotelului, nu se cazează familii cu copii mai mici de şapte ani. Phoenicia Royal este construită în apropierea complexului turistic Phoenicia Holiday Resort din nordul staţiunii Mamaia. Gradul mediu de ocupare pe toate hotelurile este de 94%. Hotelierii din nordul litoralului au aproape toate camerele ocupate pe întreg sezonul estival. Dezvoltarea zonei în care se află noul hotel a explodat în ultimii ani. S-au construit multe hoteluri de patru şi cinci stele, dar şi blocuri.

Potrivit lui Murad, investiţia în Phoenicia Royal a depăşit 10 milioane de euro. Într-un amestec oriental şi marin camerele sunt unice. În unele camere cabina de duş se află în mijlocul încăperii, iar în apartamentele de la ultimele etaje, jacuzzi-ul se află pe terasă. Cel mai scump apartament se închiriază cu 1.500 de euro pe noapte, iar o cameră în medie cu
400 de euro. „Este un hotel de cinci stele, total diferit, putem vorbi de un nou concept prin culori, prin lumină, care poate concura cu orice hotel din Europa dacă nu şi din lume. Sunt convins că România merită, iar oamenii care se adresează României trebuie să fie primiţi cu un mare confort”, spunea Mohammad Murad la inaugurare.
Murad este unul dintre antreprenorii care au investit în dezvoltarea de la zero a unor unităţi de cazare pe litoralul românesc, în contextul în care cele mai multe hoteluri funcţionale sunt dezvoltate în perioada comunistă şi foarte puţine au fost renovate de proprietari. „Turismul se face din detalii mici”, rezuma Murad unul dintre principiile după care îşi conduce afacerile din turism.
Amânată cu un an
Cu doi ani în urmă, Mohammad Murad, cumpăra de la Josef Goschy fosta „perlă a litoralului”, complexul Amfiteatru-Panoramic-Belvedere din stațiunea Olimp. Valoarea tranzacției a fost de aproximativ 10 milioane de euro, iar Murad spunea că va mai investi alte 15 milioane de euro pentru a-i reda complexului din Olimp gloria de odinioară.
„Phoenicia are un plan de investiții pentru acest complex astfel încât să redevină la gloria de altădată și să fie, din nou, perla coroanei litoralului românesc. Este un proiect ambițios, iar Phoenicia a dat dovadă, după ce a construit la Năvodari, că este singura companie românească de industrie hotelieră care este în stare să facă acest lucru”, declara atunci Mohammad Murad. El intenționa să redeschidă complexul la 1 iunie 2018. Finanțarea investiției urma să fie făcută printr-o sucursală din România a unei bănci americane, iar achiziția s-a făcut cu ajutorul Băncii Transilvania.
„Suntem foarte interesați să vedem dacă autoritățile locale vin în sprijinul anumitor investiții speciale de care are nevoie România astăzi”, mai spunea omul de afaceri. După renovare, complexul, care decăzuse la o stea, urma să fie reclasificat la patru stele. Cu hotelul Majestic, pe care Murad îl deține în Olimp, și cu noua achiziție, omul de afaceri pune bazele unui complex cu 2.500 de locuri de cazare.
Planurile investitorului nu au mers chiar aşa cum se aştepta. În primăvara acestui an, omul de afaceri declara că va deschide complexul pe 1 iunie 2019 şi estima pentru primul an de funcționare 100.000 de turişti, în regim all inclusive, preţul unui pachet fiind estimat la 690 de euro.
Complexul ar urma să funcţioneze doar cu circuit închis, pentru că proprietarul vrea să-l transforme într-un resort de familie.
Vama Veche, staţiunea care nu doarme
La polul opus al litoralului românesc este Vama Veche, staţiunea care nu doarme niciodată. Hotelierii şi proprietarii de pensiuni au investit anul acesta în renovarea unităţilor de cazare, iar patronii teraselor s-au pregătit pentru primirea turiştilor din acest an. Patronii barurilor de pe plajă au găsit cele mai bune reţete pentru ca petrecăreţii să se refacă.
„În premieră, în Vamă o să organizăm un brunch, oamenii trebuie să se refacă după zilele de party. Venim cu o petrecere pentru apusul soarelui de data asta”, spunea managerul unui bar la deschiderea sezonului.
Găseşti în Vama Veche şi locuri de cazare ieftine şi fără confort, dar şi camere care costă între 200 şi 400 de lei pentru o noapte de cazare. Vama Veche a devenit kilometrul 0 al petrecerilor care se ţin lanţ cât e vara de lungă. Vama Veche este o terapie pentru suflet. Am văzut aici oameni atât de fericiți, care se bucurau de libertate absolută. Această stare o ai imediat ce pui piciorul în Vamă.
Locul în care le vezi și le trăiești pe toate
Vama Veche este un loc aparte pe litoralul românesc, pentru care nu s-au inventat cuvinte care să descrie deplin atmosfera de vacanță din fostul sat pescăresc. Plaja largă este îmbrăcată în motive marinărești și în umbreluțe de stuf, așa că unii vin aici doar pentru a experimenta, chiar pentru câteva ore, această priveliște, alături de atmosfera aparte. Pe un kilometru, pe cât se întinde stațiunea Vama Veche, le vezi și le trăiești pe toate.
Fostă enclavă rebelă a devenit una dintre cele mai populare staţiuni românești. Este acea destinaţie de vacanţă care odată intrată în suflet, rămâne acolo pentru totdeauna, locul unde vrei să te întorci mereu, an de an, de câte ori ai ocazia, începând cu vacanţa de 1 mai şi până la finalul sezonului estival.
Staţiunea a devenit în ultimii ani preferata corporatiştilor, care îşi imaginează că, dacă ar avea mai mult timp şi mai puţine griji, ar putea fi la fel de boemi.
Sunt angajatori care acordă ca beneficiu angajaţilor program redus pentru vineri, pentru ca aceştia să poată ajunge în Vama Veche. Cu ei, creşte puterea de cumpărare, aşa că se deschid din ce în ce mai multe baruri, magazine, cafenele şi chiar hoteluri de patru stele. Magazinul „La Ieftinache” aminteşte de vremurile trecute, dar multe alte nume aparţin vremurilor prezente. Nu se mai consumă la fel de multă bere şi vodcă, ci a intrat pe lista favoritelor și ginul sau prosecco. Preţurile cresc în același timp cu „profilul demografic al publicului țintă”.