Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Afaceri |
|

România 101: Români vs. străini

Cum arată economia județelor din regiunea de dezvoltare Sud-Est, în care oamenii de afaceri români încearcă și reușesc să se lupte de la egal la egal cu companiile internaționale.  
shutterstock-money-bani-Romania-investitii-hartashutterstock_606849020

Un total de 182.679 de firme activează în regiunea de dezvoltare Sud-Est (care include județele Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Vrancea și Tulcea), potrivit portalului Termene.ro. Cele mai importante 25 de companii din regiune au avut, la nivelul anului 2017, o cifră de afaceri cumulată de peste 34 de miliarde de lei, reprezentând peste 40% din cifra de afaceri a tuturor firmelor ce activează în regiune. Dintre acestea, Rompetrol Rafinare este cea mai importantă companie din regiune, având o cifră de afaceri de 14,1 miliarde de lei în 2018, însă a înregistrat o pierdere de 218 milioane de lei, față de un profit de peste 418 milioane de lei obținut în 2017. Topul celor mai mari companii din regiune este completat de ArcelorMittal Galați, achiziționat recent de către britanicii de la Liberty, și de producătorul de cereale Ameropa Grains. În schimb, cea mai importantă companie cu acționariat românesc este Arabesque, controlată de Cezar Rapotan, ocupând locul cinci în topul celor mai importante companii după cifra de afaceri din regiunea de dezvoltare Sud-Est. Afacerile Arabesque au depășit pragul de 1,7 miliarde de lei, apropiindu-se de nivelul record dinaintea crizei, după ce au crescut permanent începând din 2013.

Interesant este că între firmele de top nu se află nici în acest an Grup Servicii Petroliere, o companie care la nivelul anului 2010 avea afaceri de peste 2,3 miliarde de lei și care s-a menținut până în 2015 la afaceri de circa un miliard de lei. În ultimii ani, afacerile grupului controlat de către Gabriel Comănescu s-au prăbușit dramatic pe fondul interesului tot mai mic pentru platformele sale de foraj, în contextul prețului mic al petrolului. Însă anii care vor veni ar putea marca o revenire a Grup Servicii Petroliere între liderii regiunii, în condițiile explorărilor din zona Mării Negre. De altfel, GSP Offshore, o companie din grupul GSP Holding, a câștigat un contract de foraj pentru amenajarea a două sonde de explorare offshore, situate în largul Mării Negre de la compania Black Sea Oil & Gas (BSOG), deținută integral de Grupul Carlyle, cea mai mare firmă de private equity din lume. GSP operează opt platforme mobile de foraj marin, trei nave de construcții offshore, nave multifuncționale de suport și barje de mare tonaj, dispunând de trei baze operaționale – în Dana 34, Agigea și Midia.

Revenind la topul celor mai mari 50 de companii din Dobrogea din punctul de vedere al cifrei de afaceri înregistrate anul trecut, merită menționat că balanța între companiile deținute de acționari străini și români înclină în favoarea străinilor, însă companiile cu acționariat autohton reușesc să se lupte umăr la umăr cu marile companii internaționale (19 companii controlate de români și 27 de străini, restul fiind deținute de statul român sau de unele dintre SIF-uri). Cele mai importante companii cu acționariat românesc din regiunea Sud-Est sunt: Arabesque, Mairon Galați, Prutul SA, Brisegroup și Aaylex Prod. Așadar, situația din regiune este fundamental diferită față de cea înregistrată la nivel național, unde ponderea antreprenorilor români este mai degrabă simbolică. În aceste condiții, regiunea de dezvoltare Sud-Est este una dintre puținele zone în care oamenii de afaceri locali au reușit să țină piept multinaționalelor. Cu toate acestea, ultimii ani au marcat vânzarea pe sume de ordinul zecilor de milioane de euro a unora dintre cele mai mari afaceri din zonă, așa cum a fost cazul operatorilor portuari United Shipping Agency (vândută de către oamenii de afaceri Cătălin Trandafir şi Mihai Felescu), North Star Shipping şi Minmetal (achiziționate integral de către gigantul american ADM de la oamenii de afaceri români Liviu Ghebaur şi Ion Vasile).

Cu cele 43,9 de miliarde de lei cât a reprezentat PIB, Constanţa a fost la nivelul anului trecut cel mai performant judeţ din regiunea Sud-Est, care mai include Brăila, Buzău, Galaţi, Tulcea şi Vrancea. În acest context, PIB-ul județului Constanța însumează peste 40% din PIB-ul total al regiunii, care a consemnat în anul 2018 un PIB ce a depășit cu puțin 100 de miliarde de lei, potrivit estimărilor Comisiei Naționale de Prognoză.  Salariul mediu net lunar din Constanța a fost, în anul 2018, de 2.344 de lei, iar rata șomajului se situează sub media națională, fiind la nivelul de 2,9%. În privința turismului, județul Constanța rămâne lider absolut în România. În 2018, numărul de înnoptări în structurile turistice din județul Constanța a crescut semnificativ până la peste 5 milioane de înnoptări. Astfel, în pofida faptului că sezonul estival durează doar trei luni, județul Constanța depășește stațiunile montane din județele Prahova și Brașov, unde sezonul estival se întinde pe toată durata anului. Portul rămâne o sursă importantă de venit. În ultimii cinci ani, Portul Constanța a fost lider între porturile europene în ceea ce privește traficul de cereale, operând anual, în medie, peste 18 milioane de tone, potrivit datelor Companiei Naționale Administrația Porturilor Maritime Constanța. Din traficul total înregistrat, traficul maritim a fost 11,46 milioane tone (creștere de 4% față de anul anterior), iar cel fluvial a reprezentat 3,58 milioane tone (creștere de 53,87% față de anul precedent). Alte grupe de mărfuri la care s-au înregistrat creșteri de trafic sunt: minereuri și deșeuri neferoase, produse metalice, minerale brute sau prelucrate, îngrășăminte, lemn și plută.

Investitorii străini au o puternică prezență în județul Constanța, cea mai cunoscută companie cu acționariat străin fiind Rompetrol Rafinare. În ceea ce privește Marea Neagră, OMV Petrom a anunțat că investițiile în valoare de câteva miliarde pentru începerea producției de gaze în perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră vor fi amânate din cauza impredictibilității mediului legislativ actual, care nu pune la dispoziție premisele necesare pentru o decizie de investiție.

Restul județelor din regiune nu rivalizează cu Constanța din perspectiva dezvoltării economice, Vrancea sau Tulcea având PIB-ul de sub zece miliarde de lei. De asemenea, rata șomajului din județul Galați a fost anul trecut de 7,4%, cea mai mare din regiune și mult peste media națională. Câștigul salarial mediu net din regiunea de Sud-Est nu diferă semnificativ în funcție de județ, cel mai redus prag înregistrându-se în Vrancea (1.999 de lei) și cel mai ridicat în Constanța (2.344 de lei).

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii