FacebookTwitterLinkedIn

Regiunea de dezvoltare Vest (care include județele Arad, Caraș-Severin, Hunedoara și Timiș) a profitat din plin de pe urma amplasării geografice, fiind în imediata apropiere a rețelelor de infrastructură din Occident. Astfel, aici se regăsesc unele dintre județele care înregistrează cei mai ridicați indicatori economici din țară, iar ritmul dezvoltării unor județe precum Timiș sau Arad va rămâne accelerat și în perioada următoare. În regiune activează companii multinaționale importante, dar și firme de top cu acționariat românesc, însă balanța între firmele deținute de acționari străini și acționari români înclină net în favoarea străinilor. În topul celor mai puternice o sută de companii din regiune au reușit să acceadă numai 18 de firme cu acționariat românesc, restul fiind controlate de străini sau de către statul român.

Un total de 164.522 de firme sunt înregistrate în regiunea de dezvoltare Vest, potrivit portalului Termene.ro. La nivelul anului trecut, cea mai mare afacere a fost Profi Rom Food SRL, care a avut o cifră de afaceri de peste 5,9 miliarde de lei, însă care a înregistrat pierderi de 90 de milioane de lei. A doua cea mai mare firmă din regiune este Continental Automotive România, care în 2018 a avut o cifră de afaceri de peste 4,1 miliarde de lei și un profit net de 287 de milioane de lei. Podiumul este completat de Hela România, cu afaceri de 3,2 miliarde de lei și un profit de 191 milioane de lei. De cealaltă parte, cea mai profitabilă companie din regiunea de dezvoltare Vest este Continental Automotive Products, care a obținut în 2018 un profit net de 581 milioane de lei. În schimb, topul celor mai mari pierderi înregistrate de companiile care s-au clasat în primele o sută după cifra de afaceri este dominat de Complexul Energetic Hunedoara, companie controlată de statul român, cu pierderi de peste 1,2 miliarde de lei, aceasta fiind urmată de E-Distribuție Banat, care a avut anul trecut pierderi de 211 milioane de lei.

Cea mai mare firmă cu acționariat românesc este Smart Diesel din Arad, companie care se ocupă de comerţul cu amănuntul al carburanţilor. Firma controlată Ovidiu-Ioan Andrieș a înregistrat în anul 2018 o cifră de afaceri de peste 1,3 miliarde de lei și un profit net de 26 de milioane de lei.

Raportul între companiile deținute de acționari străini și români este net în favoarea străinilor, din moment ce 78 dintre cele mai mari companii din regiune au acționariat străin. 18 dintre acestea au acționari români, iar restul au acționariat mixt sau sunt controlate de stat.

Distribuția celor mai importante o sută de companii în cele patru județe ale regiunii este mai degrabă inegală, 55 dintre cele mai mari companii fiind localizate în Timiș. În plus, județul Timiș este cel mai mare din România, ca suprafață, însă ocupă și un loc fruntaș în privința dezvoltării pe plan economic. Timișul a devenit în ultimii ani un pol important al industriei de componente auto din România, atrăgând jucători importanți precum Continental sau TRW Automotive, aspect ce a dat un impuls semnificativ dezvoltării județului și făcând ca situația economică din Timiș să fie mult mai bună comparativ cu alte zone. Timișul a înregistrat în anul 2018 un PIB de 44,7 miliarde de lei, ocupând locul 2 la nivel național, după București. De asemenea, în județul Timiș, PIB-ul per capita a fost în anul 2018 de aproximativ 12.700 de euro. Cu o rată a șomajului de doar 1% în anul 2018, Timișul se clasează pe locul 2 la nivel național, după Ilfov, potrivit datelor furnizate de Comisia Națională de Prognoză. Totodată, în judeţul despre care angajatorii spun că „numai cine nu vrea nu munceşte“, salariul mediu net este de 2.945 de lei, unul dintre cele mai mari de la nivel național. Numărul de firme cu participare străină reprezintă peste 70% din totalul firmelor, majoritatea fiind din spațiul germanofil. Unul dintre cei mai mari angajatori din județ și unul dintre cele mai importante businessuri este producătorul de cauciucuri Continental Automotive Products, urmat de Hella România, producător de componente auto, de Delphi Packard Romania, producător de echipamente electrice și electronice pentru industria auto, de TRW Automotive Safety Systems, de Valeo Lighting Injection și de producătorul de carne Smithfield România. Din punct de vedere al investiţiilor străine atrase, Timişoara reprezintă un important pol de atracţie pentru investitorii străini, atât în cadrul judeţului Timiş, cât şi la nivel naţional. Nivelul înalt al productivităţii şi calităţii muncii, precum şi costurile salariale mici au permis în continuare atragerea de firme importante de pe plan internaţional, această stare de fapt fiind susţinută şi de situaţia relativ bună a climatului investiţional din Timişoara. Începând cu anul 2015 şi până în anul 2018, în Timişoara au fost înregistrate un număr de 1.278 de noi societăţi comerciale cu participare străină de capital, reprezentând 69,38% din firmele înregistrate în judeţul Timiş.

Din punct de vedere al accesibilității, Aradul este situat la intersecția a două importante drumuri europene: E 671 (drumurile naționale principale DN 69 și DN 79) pe direcția Nord-Sud și E 68 (DN 7 și DN 7E) pe direcția Est-Vest, fiind cel mai important nod rutier din Vestul țării, parte a Coridorului IV de transport paneuropean, care leagă Europa de Vest de Europa de Sud-Est și Centrală. De altfel, Aradul se află la 17 km de Curtici – cel mai mare punct vamal pe cale ferată din vestul României. Această poziționare este completată de dezvoltarea zonelor industriale din oraș și din jurul acestuia. Zona Industrială Vest, cu o suprafață de 130 de hectare, dispune de acces direct la DN 7 (E68) și la șoseaua de centură. Zona Industrială Sud, cu o suprafață de 54,17 hectare, este complet echipată. Zona Industrială Est, cu o suprafață de 20 de hectare, are acces direct la DN 7 (E68), la ieșirea spre Deva. Acestea au permis ca jumătate din businessul județului să provină de la industria prelucrătoare. Aradul are și una dintre cele mai scăzute rate ale șomajului din țară, de 1,4%. De altfel, câștigul mediu al arădenilor a fost, în 2018, de 2.398 de lei, iar PIB-ul per capita s-a situat la 8.930 de euro.