Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Afaceri |
|

Reziliența ca normalitate

2020 va rămâne ca fiind unul dintre cei mai dificili ani pentru majoritatea jucătorilor din industria HoReCa. Cu lacătele pe uși, din cauza restricțiilor, multe restaurante au încercat să reziste noului context prin diverse metode, de la parteneriate încheiate cu platforme destinate segmentului delivery-food și până la investiții rapide în deschiderea de terase.  
036 MP Casa Timis - Cristina Timis

 

 

Cum s-a resimțit, într-un astfel de context, acest nou normal pentru o afacere pusă pe picioare în urmă cu doar trei ani de către unul dintre co-fondatorii Grupului Cris-Tim, Cristina Timiș?

Cu o experiență de 30 de ani ca antreprenor, Cristina Timiș, soția antreprenorului Radu Timiș, a decis în august 2018 să investească într-un un conac denumit anterior Conacul Domniţei Ralu – realizând o reţea de infrastructură, atât în ceea ce priveşte asfaltarea unui drum către cramă, cât şi electrificare şi canalizare, dat fiind faptul că acestea nu existau în momentul achiziţionării clădirii.

Aflat la 80 de kilometri de Capitală, conacul a fost construit în anul 1925 în stil neoromânesc de unul dintre discipolii arhitectului Ion Mincu și după un amplu proces de renovare, clădirea poartă astăzi numele familiei de antreprenori din industria cărnii. Aici, familia Timiș produce chiar și propria gamă de vinuri.

„Din august 2018, data preluării acestui conac și a 4 ha de vie, am investit 15 milioane de euro în construcții, infrastructură, dotări, obiecte de inventar, mijloace fixe, teren de 140 de ha, din care 70 plantații de vie, parcări, amenajări. Așa am ajuns ca în numai 3 ani să schimbăm geografia locului”, a punctat Cristina Timiș, proprietara Casei Timiș.

În prezent, domeniul familiei Timiș se întinde pe o suprafață de 140 ha, din care 70 sunt cultivate cu viță de vie, restul terenurilor au fost curățate, înierbate, terasate, cultivate cu plantații de fructe de pădure, pepeni, o livadă cu mai multe soiuri de fructe, nuci, aluni, și urmează sere, deoarece, potrivit Cristinei Timiș, în  următorii ani, antreprenorii și-au propus să realizeze produse cu fructe și legume din producția proprie.

În timp ce multe afaceri din acest sector au intrat în „lockdown”, cel puțin pe perioada stării de urgență, în „Casa Timiș”, activitățile au continuat axându-se pe proiecte de dezvoltare-amenajări de alei pavate în vii, a fost deschisă și o terasă de cununii și evenimente în cadrul parcului și s-a dat startul construirii viitorului resort, care va cuprinde noi facilități exclusiviste de cazare – bungalow-uri de lux cu terasă și grădină proprie –, un centru holistic de wellness pe o suprafață de 890 mp, care va cuprinde zona de saune, hammam și salină, jacuzzi, cabinete de tratamente corporale și faciale, studio yoga și pilates, sală de fitness și 400 mp de medical wellness axat pe detox, recuperare și rejuvenare.

Viitorul resort, programat să fie inaugurat în această toamnă, va mai cuprinde și un loc de joacă, un parc de agrement cu trei lacuri – unul cu păstrăv, unul decorativ și unul de agrement, zone de meditație, de lectură, activități outdoor, pavilion de evenimente.

„Noi suntem un tip de antreprenor atipic în HoReCa, acest domeniu nu reprezintă business-ul nostru de bază, astfel ar fi fost imposibil să investim în mod rațional o sumă așa de mare în numai 3 ani. Investiția noastră merge pe principiul creării unui spațiu aparte, unic și memorabil din toate punctele de vedere în peisajul turismului românesc și internațional, gândind pe termen lung”, a recunoscut Cristina Timiș, care a ținut să precizeze că marea provocare cu care s-a confruntat în perioada pandemică a fost să țină moralul și optimismul echipei ridicate.

Totodată, Cristina Timiș a mărturisit că în ultimii 30 de ani de antreprenoriat nu a cunosc cuvântul predictibilitate, așa încât adaptabilitatea, ajustarea, schimbarea, reinventarea, transformarea, renașterea și chiar reziliența conștientă în fața proceselor tot mai accentuate ale schimbărilor din piață reprezintă normalitatea și chiar un stil de viață.

„Cred cu tărie că, dacă ne menținem pozitivi, încrezători și optimiști, reziliența noastră crește în fața oricăror necunoscute și adversități. Viața reală e așa cum e, ne servește permanent schimbare și imprevizibil, arta vieții constă în a primi și îmbrățișa cu tot ce aceasta aduce. Dacă ne menținem un moral ridicat, emoțiile noastre rămân echilibrate și în consecință și acțiunile noastre”.

În ceea ce privește planurile de dezvoltare a afacerii, acestea nu au fost ajustate în urma schimbărilor survenite din cauza pandemiei de coronavirus, ba dimpotrivă, susține Cristina Timiș, ele au mers „mai bine decât dacă s-ar fi aflat într-o perioadă plină de activitate”, activitatea operațională în sine a fost afectată doar pe perioada stării de urgență – asta și datorită faptului că restaurantele Casei Timiș se află în natură și au acoperișuri și pereți retractabili.

Pentru 2022, Cristina Timiș și-a propus să finalizeze proiectul de resort, concentrându-se, de asemenea pe tot ceea ce înseamnă peisagistica întregului domeniu, pavilionul de evenimente din parc, și ca prioritate are în vedere dezvoltarea cramei tehnologice – proiect demarat anul acesta.

„În calitate de producători de vin de peste 7 ani, ne dorim să avem în sfârșit crama noastră, iar anii de așteptare, ani în care nu am găsit un loc așa cum ne doream, iată că au meritat, astfel că, în mai puțin de un an și jumătate, vom avea o cramă așa cum ne-o visam, la noi acasă, pe domeniul Timiș”, a explicat Cristina Timiș, care estimează o investiție de încă 3 milioane de euro în aceste proiecte.

Domeniul Timiş face parte din Grupul Cris-Tim, fondat în 1992 de Cristina şi Radu Timiş. Grupul Cris-Tim este o afacere de familie care cuprinde şapte linii de business şi anume industria de prelucrare a cărnii, lactatelor şi ready-meal, agricultură, creşterea animalelor, producţia de vin şi construcţii.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii