
Trei dintre principalii jucători din segmentul office românesc își împart influența în hub-ul office Dimitrie Pompeiu din București: Globalworth, Immofinanz și omul de afaceri Liviu Tudor, prin compania sa, Genesis Development. Pe parcursul anului trecut, Iride Business Park, deținut de fondul de investiții austriac Immofinanz, cu un portofoliu în România ce include opt proprietăți finalizate, cu o suprafață închiriabilă totală de aproximativ 190.000 de metri pătrați, a trecut printr-o transformare semnificativă, a cărei primă etapă va fi finalizată, cel mai probabil, până când acest articol va vedea lumina tiparului.
Este vorba despre prima clădire a Metroffice, proiectul care reprezintă etapa inițială a unui master-plan pentru extinderea și remodelarea Iride Business Park în viitorul Iride City, în suprafață de 20.000 de metri pătrați închiriabili, o investiție de 34 de milioane de euro, care este inclusă, alături de alte patru clădiri de birouri din România deținute de Immofinanz (S-Park, Iride 19, Iride 20 și Victoria Park) în myhive, noul concept pentru portofoliul office al grupului. „myhive este brandul internațional de birouri al Immofinanz, caracterizat printr-o atmosferă prietenoasă, personal atent și un design inspirat din industria hotelieră, precum și printr-o gamă de servicii și facilități care le permit chiriașilor să se concentreze pe aspectele de business și să atragă talente”, spune Christian Traunfellner, Head of Asset Management Office la Immofinnanz. „În prima etapă de implementare, aducem conceptul myhive în 20 de clădiri de birouri Immofinanz din șase țări: Austria, Germania, Cehia, Polonia, România și Ungaria.“
Iride Business Park este unul dintre primele ansambluri office din zonă, inaugurat în 2004, dezvoltat de către RED Management și achiziționat ulterior de către fondul de investiții austriac Immofinanz.
Tot despre o schimbare, de această dată în acționariat, este vorba și în cazul Globalworth, fond de investiții cu un portofoliu de clădiri și terenuri ce depășește un miliard de euro. La sfârșitul anului trecut, compania anunța o modificare semnificativă în acționariat. „Consiliul Director al Globalworth are plăcerea să anunțe că a agreat cu Growthpoint Properties Limited (GRT) și cu anumite fonduri conduse de Oak Hill Advisors termenii prin care GRT va subscrie condiționat pentru un număr de 23.000.000 de acțiuni și Oak Hill va subscrie condiționat pentru 1.700.000 de acțiuni, la un preț de opt euro pe acțiune pentru a fi strânsă suma de 200 de milioane de euro înainte de cheltuieli (Subscripția)”, se arată într-un document emis de companie.
În cuvinte mai simple, anunțul înseamnă că acționariatul companiei urma să se schimbe semnificativ – de la data anunțului, toate aprobările necesare au fost obținute, astfel că tranzacția a fost realizată –, el prezentându-se, după faza inițială a subscripției, astfel: GRT a devenit cel mai important acționar, cu 26,88%; participația lui Ioannis Papalekas a scăzut la 25,72%; Oak Hill a ajuns la 11,25%; Gordel Hold. Ltd. – la 4,94%; Altshuler Group – la 2,93%, în timp ce alți acționari dețin 10,43%.
Compania intenționează să folosească suma netă obținută în urma acestei tranzacții, 196 de milioane de euro, pentru a finanța întreaga dezvoltare a Globalworth Campus, proiect de birouri situat în hub-ul office Dimitrie Pompeiu, în suprafață totală de peste 87.000 de metri pătrați, cu termen de finalizare T2 2017 (primul turn), respectiv T4 2017 (al doilea turn), precum și expansiunea TAP, proiect logistic situat în Timișoara, dar și noi achiziții (136 de milioane de euro), deja identificate și pentru care Globalworth desfășoară deja activități de due diligence. Trebuie spus că Globalworth mai deține și alte clădiri de birouri în acest hub și anume turnurile BOC și BOB, parte a complexului mixt office-rezidențial Upground.
Un alt jucător semnificativ prezent în hub-ul office Dimitrie Pompeiu este omul de afaceri Liviu Tudor, cel mai mare proprietar român de clădiri de birouri, cu un portofoliu de 150.000 de metri pătrați distribuiți în două ansambluri office: Novo Park și West Gate. Veștile venite dinspre Novo Park pe parcursul anului trecut au fost rare, lucru normal dacă ne gândim la strategia omului de afaceri, care presupune o abordare conservatoare, dar și la faptul că la sfârșitul lui 2015 și începutul lui 2016 a fost anunțată o serie de prelungiri de contracte de închiriere în acest ansamblu, dintre care amintim prelungirea pe încă șapte ani a contractului de închiriere de către Infineon Technologies România, subsidiara locală a producătorului german de semiconductoare, în ianuarie 2016.
Unul dintre motivele pentru care acest hub, în care stocul ajunsese, la sfârșitul anului trecut, la 336.000 de metri pătrați și în care anul acesta vor fi livrați 60.000 de metri pătrați de spații office, este la mare căutare printre dezvoltatori este infrastructura dezvoltată în vremea regimului comunist. Înainte de Revoluția din 1989, bulevardul Dimitrie Pompeiu era un pol al industriei românești, mai exact al producției de electronice, prin fabricile Conect (producție de conectori pentru electronice), Feper (fabrica de echipamente periferice), Fabrica de Cinescoape și Televizoare, Fabrica de Calculatoare și IIRUC.
Clădiri reprezentative
Iride Business Park
Dezvoltator:
RED Management
Proprietar actual: Immofinanz
Suprafață: 92.855 mp
An finalizare: 2004
Novo Park
Dezvoltator: Genesis
Development
Proprietar actual:
Genesis Development
Suprafață închiriabilă:
75.000 de metri pătrați
An inaugurare: 2004
BOB Tower și BOC Tower (Upground)
Dezvoltator: Oameni de afaceri britanici și greci
Proprietar actual: Globalworth
Suprafață închiriabilă:
80.000 de metri pătrați
An inaugurare: 2008-2009
Hermes Business Campus – faza I
Dezvoltator: Atenor
Proprietar actual: Atenor
Suprafață închiriabilă:
18.000 de metri pătrați
An inaugurare: 2014