
Cu o carieră construită pas cu pas, Bogdan Aurescu are o experienţă în domeniul diplomaţiei de 19 ani, iar primul pas în cadrul Ministerului de Externe l-a făcut în 1996, atunci când a ocupat poziţia de referent relaţii. A fost apoi consilier în Cabinetul Ministrului, director adjunct al Direcţiei Juridice şi Tratate, director de cabinet, director al Direcţiei Juridice şi Tratate / Drept Internaţional şi Tratate, director general al Direcţiei Generale Afaceri Juridice. În paralel, Bogdan Aurescu şi-a luat doctoratul în ştiinţe juridice şi predă la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii din Bucureşti.
În mai puţin de zece ani de la intrarea în minister, Bogdan Aurescu este numit secretar de stat pentru afaceri europene. Numele diplomatului român a ajuns să fie cunoscut şi pentru publicul larg în urma câştigării procesului cu Ucraina la Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) de la Haga privind delimitarea platoului continental al Mării Negre. Numit în 2004 Agentul României pentru CIJ, Bogdan Aurescu împreună cu echipa sa au reuşit, în 2009, să demonstreze că Insula Şerpilor nu este locuită, astfel încât instanţa internaţională a recunoscut jurisdicţia şi drepturile suverane ale României pentru o suprafaţă de platou continental şi zonă economică exclusivă de 9.700 de kilometri pătraţi, adică 79,34% din zona în dispută cu Ucraina.
Cariera sa a căpătat atunci notorietate, a scris o carte despre procesul României de la Haga, a fost decorat de preşedintele de atunci al României, iar în 2010-2011 a fost negociator-şef pentru România al Acordului româno-american privind apărarea antirachetă şi al Declaraţiei Comune privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI dintre România şi SUA.
Ajuns în fruntea Ministerului de Externe într-un moment delicat, din cauza organizării alegerilor din străinătate, Bogdan Aurescu a mărturisit că numirea sa în postura de şef al diplomaţiei este un motiv de responsabilitate şi de muncă suplimentară pentru politica externă autohtonă. Dedicat meseriei sale, fin cunoscător al problemelor şi al mecanismelor care învârt rotiţele sistemului diplomatic, Bogdan Aurescu are şansa să fie un ministru de Externe care să dea României o voce mai puternică pe scena europeană şi internaţională.