FacebookTwitterLinkedIn

Ca german venit acum 14 ani în ţară, Christian von Albrichsfeld, CEO Continental Automotive România, a avut timp să observe evoluţia şi să extragă esenţialul atât din cerinţele companiilor, cât şi din cele ale angajaţilor de valoare. De asemenea, a avut un „eşantion” reprezentativ, deoarece compania va depăşi anul acesta 13.000 de angajaţi în şapte fabrici şi trei centre de cercetare în România.

Cerinţele companiilor sunt legate de costuri, proximitatea faţă de clienţii vest europeni şi internaţionali, stabilitate politică, un sistem de taxare rezonabil şi predictibil şi reducerea birocraţiei. O mare parte din acestea sunt îndeplinite deja. Şi în privinţa resursei umane, multe criterii sunt îndeplinite de zonă şi de România: talentul, abilitatea de a vorbi mai multe limbi străine. Un lucru subliniat de Christian von Albrichsfeld, CEO Continental Automotive România, a fost proximitatea culturală: „am găsit acest avantaj al multiculturalității, străinii sunt bineveniți aici, ceea ce nu am văzut în alte țări”, remarcă el.

În schimb, unele aspecte ale educaţiei reprezintă o problemă pentru şeful Continental: „educaţia este foarte teoretică, de tipul celei care transmite cunoștințe, dar nu îi învață pe tineri să rezolve o situație, o problemă”, a spus von Albrichsfeld, care în 2012 a iniţiat un program de sprijin al școlilor profesionale în Transilvania, pentru care colaborează cu autoritățile.

Continental susţine în prezent proiectul Şcolii Profesionale în parteneriat cu instituţii de învăţământ din Timişoara, Braşov, Carei şi din Sibiu. Compania nu face acest lucru fără a beneficia de pe urma lui –găsește astfel candidați specializaţi pe domeniile în care are nevoie.

Dar talentele trebuie reţinute, iar aici unele dintre cerinţele companiilor se suprapun cu ale angajaţilor : infrastructură, legături de transport cu alte părţi ale lumii, anumite standarde ale calităţii vieţii. „Oamenii din R&D sunt precum caii de curse, bine antrenaţi, dar unici şi trebuie să ai grijă de ei. Ei nu vor doar bani, ci un viitor pentru familiile lor”, a observat von Albrichsfeld.