
Pentru Ovidiu Buluc (70 de ani), fondatorul grupului farmaceutic Farmexim, businessul n-a fost niciodată un serviciu la care să se ducă în fiecare dimineață la birou, la aceeași oră, și „să rupă ușa“ după terminarea programului. Ovidiu Buluc nu poate stabili o graniță clară între viața personală și cea profesională, mai ales că Farmexim este o afacere de familie, în care sunt implicate și cele două fiice ale sale, Isabelle Iacob, director general al Help Net Farma, și Alina Barcaru, director executiv al Farmexim.
Grupul Farmexim este format din trei companii: Farmexim, distribuitor de produse farmaceutice, lanțul de farmacii Help Net și Green Net, distribuitor de produse cosmetice și parfumerie. În 2016, cifra de afaceri a grupului a fost de 544,2 milioane de euro, conform datelor de la Ministerul Finanțelor, calculate de Forbes România la cursul de 4,44 lei / euro, în creștere cu 6,6% față de anul precedent.
Distribuitorul Farmexim, cu 12 filiale în principalele orașe din țară și cu 793 de angajați, a înregistrat în 2016 afaceri de 412,3 milioane de euro (creștere de 4%) și a raportat un profit net de 4,24 milioane euro. La rândul său, Help Net, rețeaua care operează peste 200 de farmacii, în cele mai importante orașe, a avut o cifră de afaceri cu 15,5% mai mare decât în 2015, ajungând la 122,4 milioane de euro, și un profit net de 5,4 milioane de euro.
Creșterile afacerilor Farmexim în 2016 nu sunt spectaculoase, dar reflectă o strategie adaptată atât la nevoile clienților cât și la piața farmaceutică, foarte concurențială și cu numeroase reglementări specifice domeniului. „În 2016 creșterea pieței a fost de doar 1% și nici anul acesta nu ne așteptăm la o creștere mai mare, atâta vreme cât pe lista de compensate nu vor intra molecule noi“, declară Ovidiu Buluc.
„Pe de altă parte, foarte multe medicamente sunt retrase de producători ca urmare a prețului mic și a taxei de claw-back – în aceste condiții, când obiectul de activitate este sărăcit cu cel puțin 2.000 de produse, nici cifra de afaceri nu are cum să crească“, precizează antreprenorul.
Pentru acest an, echipa de conducere a grupului și-a propus o creștere similară cu cea de anul trecut, în condițiile în care piața stagnează.
Printre elementele de bază ale strategiei grupului Farmexim pentru următorul an se numără: îmbunătățirea permanentă a activității, creșterea cifrei de afaceri, consolidarea poziției pe piața românească de distribuție de medicamente și dezvoltarea portofoliului de produse.
„Vom continua să creștem la fel ca și până acum: susținut, organic, atenți la tot ce e în jurul nostru și vom fi același partener de încredere și aceeași companie serioasă care-și respectă cu consecvență promisiunile“, afirmă Ovidiu Buluc.
El se numără printre pionierii de pe piața farmaceutică din România, lansând firma Farmexim în 1990. În cei 27 de ani de afaceri, Ovidiu Buluc a deprins câteva lecții: „Am învățat că trebuie să ai flexibilitate, deschidere și abilitatea de a lua decizii rapide. Activăm într-o piață extrem de reglementată și de dinamică, în care trebuie să fii în permanență în alertă și pregătit pentru schimbări bruște“, precizează Buluc. O altă lecție este precauția, atenția, interpretarea corectă a experiențelor trecute, viteza de reacție la mișcările din piață și o relație bună cu clienții și furnizorii. La toate acestea se adaugă intuiția și, nu în ultimul rând, o muncă susținută.
Una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă antreprenorul Ovidiu Buluc, ca de altfel majoritatea oamenilor de afaceri din România, este criza de personal calificat. În viziunea fondatorului Farmexim, nicio companie n-ar trebui să renunțe la formarea profesională a angajaților săi, „chiar dacă timpurile pe care le traversăm nu sunt cele mai bune, ci să găsească resurse pentru planurile de pregătire și dezvoltare a oamenilor.“
Investiția în pregătirea profesională și în crearea unui mediu de activitate competitiv și plăcut a fost o preocupare permanentă a conducerii Farmexim. „Această filosofie stă la baza strategiei noastre de resurse umane, criteriile interne de selecţie, recrutare şi retenţie a talentelor având ca element central omul, angajatul Farmexim, cu tot ceea ce reprezintă el ca individ şi profesionist“, subliniază Ovidiu Buluc. El recunoaște că grupul său resimte această criză de personal, însă, în ciuda dificultăților de pe piață, a reușit să atragă și să păstreze oameni de valoare.
„Farmexim este o companie de unde poți să ieși la pensie, este o ancoră solidă și stabilă pentru angajații noștri și, având în vedere că, mai mult de 40% dintre ei au o vechime în companie mai mare de șase ani, cred că am ales strategia cea mai potrivită“, adaugă fondatorul Farmexim.
Sunt tot mai dese discuțiile publice despre stimularea capitalului românesc și încurajarea antreprenorilor autohtoni. Ovidiu Buluc, care a străbătut în calitate de on de afaceri toate etapele de formare și dezvoltare a capitalismului românesc de după Revoluție, consideră că instabilitatea mediului fiscal este o problemă care afectează întreg spațiul economic românesc, dar mai cu seamă antreprenorii autohtoni, care nu se pot baza decât pe resursele proprii, şi nu pe infuzii de capital din exterior.
„Consider că este esenţial un mediu stabil, predictibil, în care să poţi face un plan de afaceri și să stabileşti obiective pe care să le poți urma fără teama că la mijlocul anului se schimbă chestiuni esențiale în materie de legislație sau fiscalitate“, declară Buluc.
În viziunea sa despre dezvoltarea României, Ovidiu Buluc stabilește educația pe primul loc. Pentru a schimba ceva cu adevărat, România are nevoie de educație. Dezvoltarea capitalului uman este în strânsă legătură cu dezvoltarea țării din punct de vedere economic. „Din păcate, România este prinsă, în acest moment, într-un cerc vicios: investiţiile în educaţie, deci în capitalul uman, sunt limitate ca urmare a unui nivel de dezvoltare scăzut, ceea ce duce la diminuarea calităţii şi productivităţii muncii, care sunt principalii factori ai unei creşteri economice“, constată Ovidiu Buluc.
Pornit ca un business al unui alergător de cursă lungă, Farmexim a devenit în timp o afacere de familie prin alăturarea celor două fiice ale antreprenorului. „Consider că fiecare business și fiecare familie se mișcă pe o traiectorie proprie, însă, atâta vreme cât prioritar este să fii în permanență mai bun decât ai fost ieri, nu are cum să fie decât bine“, conchide Ovidiu Buluc.