FacebookTwitterLinkedIn

„Puterea de cumpărare nu a crescut în acest an din cauza evoluţiei costurilor legate de materiile prime, electricitate, gaze, petrol şi altele, care reprezintă cheltuieli obligatorii, importante pentru români. În acest context, şiîn 2014 şi în 2013, Auchan şi-a menţinut preţul mediu pe articol la acelaşi nivel cu anul 2012, şi a reuşit astfel să adauge putere de cumparare clienţilor săi”, a explicat  Frédéric Bellon. Poate de aceea, managerul are mereu la el o bancnotă de 5 lei – spune că, în acest fel verifică, mergând prin magazin, că, în fiecare raion, există cel puţin un produs care poate fi achiziţionat cu această sumă. „Pentru 2015, în ceea ce priveşte puterea de cumpărare, cred că România depinde de ceea ce se întâmplă în Europa Occidentală, care se confruntă cu o mişcare deflaţionistă importantă şi cu o scădere a investiţiilor. Iar dacă Europa Occidentală va pune capăt mişcării deflaţioniste şi va găsi mijloacele pentru a creşte şi pentru a redeveni încrezătoare, şi România va avea de câştigat”, explică directorul general al Auchan România.  Frédéric Bellon spune că are o mare încredere în România pentru că este „o ţară dinamică, cu o capacitate foarte mare de a acţiona şi de a reacţiona”, dar subliniază că este nevoie de creştere la nivel european pentru a redeveni mai atractivă.

Anul acesta a fost un an plin pentru reţeaua pe care o conduce – în prima parte a anului a fost finalizată remodelarea celor 20 de magazine preluate de la Real, iar 2014 se încheie pentru Auchan cu 32 de magazine, după inaugurarea hipermarketului Auchan Drumul Taberei, deschis cu patru luni mai devreme decât era estimat şi care a necesitat investiţii de 60 de milioane de euro. Valoarea totală a investiţiilor în acest an s-a ridicat la 80 de milioane de euro, iar de la intrarea pe piaţa din România, Auchan România a acumulat investiţii de 450 de milioane de euro. Pentru 2015, este prevăzută inaugurarea proiectului Coresi Shopping Resort Braşov. În ceea ce priveşte cifra de afaceri, estimează că, în 2014, va depăşi un miliard de euro. Crede în segmentul online pentru retail, dar spune că trebuie demarat în momentul potrivit. „Nici prea devreme, nici prea târziu, iar astăzi noi investim mult timp şi energie pentru a pregăti bine acest aspect. Nu avem dreptul să ne dezamăgim clienţii”, mai argumentează directorul general Auchan România. Dacă în cinci ani de când este pe piaţa din România, Auchan a dezvoltat 32 de hipermarketuri, Frédéric Bellon spune că, în următorii cinci, ar putea fi dezvoltat un format nou, de tipul Auchan City, însă puţin mai mic, probabil un Auchan City XS. „Acest format va avea totuşi o mărime potrivită pentru a putea aduce ceva în plus în raport cu magazinele de proximitate care există astăzi. Nu are sens să lansezi acelaşi tip de format cu cele care sunt astăzi pe piaţă în ceea ce priveşte proximitatea. Trebuie să aducem, pe lângă preţuri, încă ceva în plus”, spune directorul general, precizând că „inima” Auchan este reprezentată în continuare de magazinele cu suprafaţă mare. În ceea ce priveşte dezvoltarea releţei, sugerează că ar opta pentru o expansiune „ambiţioasă şi rezonabilă” şi nu pentru una agresivă.

Este un bun cunoscător al limbii române şi atunci când vorbeşte despre români foloseşte persoana întâi plural. Spune că, la români, este atras mai ales de cultură, foarte apropiată de cea franceză, şi, mai precis, de modul de viaţă şi deschiderea locuitorilor României. Apoi, ar mai menţiona pe listă, energia pozitivă, capacitatea românilor de a învăţa şi dorinţa lor de a progresa. Dacă ar fi să sublinieze şi aspecte mai puţin pozitive, pe listă s-ar număra traficul şi gropile de pe carosabil. Mărturiseşte că a locuit o perioadă şi în capitala Franţei, recunoscută şi pentru ambuteiaje şi problemele de trafic, însă, pentru toate motivele citate mai sus, preferă să trăiască „mai degrabă la Bucureşti decât la Paris”.