Cautare
, Contributor

Opinii |
|

Republicanii au uitat cum se reduc impozitele

Două lucruri remarcabile ies în evidență prin însăși absența lor, din îndelungatul exercițiu republican privind taxele. Primul se dovedește a fi dificil de înțeles (Ronald Reagan l-a înțeles foarte bine), dar este un sistem esențial în ceea ce privește politica fiscală eficientă. Celălalt este uimitor, ținând seama de discursurile ușor neclare ale Partidului Republican cu privire la importanța investițiilor și nevoia pentru venituri suplimentare pentru a compensa reducerile de taxe.
editorial steve forbes

Ratele marginale de impozitare. Este vorba de impozitul pe care îl plătești pentru orice viitor dolar pe care îl câștigi. Ronald Reagan, John F. Kennedy, Jack Kemp și alții din trecut au înțeles faptul că rata marignală de impozitare este cea mai importantă atât pentru persoane fizice, cât și pentru companii atunci când decid dacă este cazul să muncească pentru a câștiga mai mult, sau dacă e momentul unor investiții.

Iată un exemplu, ușor dus la extrem, dar care are o relevanță semnificativă: să presupunem că cineva obține un profit de 50.000 de dolari, iar suma este impozitată cu 10%. Dacă persoana respectivă se va strădui mai mult, va face ca această sumă să crească la 60.000 de dolari. Cu toate acestea, dacă acel plus de 10.000 de dolari va fi impozitat cu 98%, în loc de 10%, individul fie va renunța la a face eforturi pentru venitul suplimentar, fie va consulta un specialist în legislația fiscală în vederea ocolirii acestui impozit. Același lucru este valabil și pentru un business. Investiția este suficient de riscantă, dar dacă orice profit suplimentar va fi impozitat la un nivel exorbitant, compania probabil nu va demara investiția pentru a extinde întreprinderea și va depune în schimb banii în obligațiuni municipale care nu sunt purtătoare de taxe.

Deducerile fiscale au un impact redus asupra extinderii unei economii, deoarece nu modifică ratele marginale de impozitare. Existența lor este benefică, însă ele nu influențează cu adevărat deciziile financiare majore.

Același lucru este valabil și pentru actuala obsesie republicană privind extinderea bruscă a facilităților fiscale pentru copii pentru a arăta cât de mult iubește partidul familiile din clasa de jos a societății, cu venituri reduse. Părintele sau părinții vor avea o factură fiscală mai mică, dar impozitul lor pe marjele de impozitare marginală nu se va schimba (creditul este parțial rambursabil, ceea ce înseamnă că familia poate obține bani chiar dacă nu plătește impozit pe venit).

Pentru a da un nou impuls economiei americane care deja intrase într-o fază lentă, atât John Kennedy, cât și Ronald Reagan au redus ratele impozitului pe venit de sus în jos. Tăierile nu erau legate de reducerea cheltuielilor sau de eliminarea deducerile personale. Reagan a introdus un al doilea proiect de lege privind impozitele (la o distanță de cinci ani de la primul proiect legislativ) și a schimbat multe dintre tradiționalele aranjamente fiscale, dar ratele de impozitare pentru persoanele fizice au fost mult diminuate.

Acest procedeu contrastează cu abordarea republicanilor privitoare la persoanele fizice care beneficiază de numeroase deduceri, dar cărora nu li s-au redus ratele de impozitare. De fapt, pentru cei cu venituri superioare (cei care în mod disproporționat furnizează economiile necesare pentru investiții care îmbunătățesc standardul de viață) rata marginală va crește. Spre deosebire de eforturile lui JFK și ale lui Reagan, activitatea republicanilor contemporani asupra economiei s-au dovedit a fi deplorabile și nu au stimulat economia. Niciodată în analele istoriei nu a existat un efort atât de mare pentru rezultate atât de nesemnificative. O soluție mai bună ar fi fost reducerea cu 10% a taxelor pentru toată lumea. Iar pentru a se asigura că toți lucrătorii primesc salarii mai mari, ar fi putut reiniția metodele implementate în anii 2011-2012.

Câștigurile de capital. Acesta reprezintă ceva cu adevărat uimitor pentru un partid care se vrea a fi motorul promovării creșterii economice. Nici măcar o dată, pe parcursul lunilor în care s-a discutat reducerea impozitelor, republicanii nu s-au gândit la ideea reducerii taxelor pe câștigurile de capital.

Aceasta ar fi adus imediat beneficii clare: veniturile ar fi crescut imediat, iar investițiile productive ar fi fost stimulate. Banii câștigați suplimentar ar fi putut finanța reducerile de impozite. Ce poate să nu îți placă la acest lucru? Republicanii s-au temut însă că această măsură de stimulare a creșterii economiei ar fi putut fi interpretată ca o măsură care îi favorizează pe cei bogați. Ei bine, ar fi trebuit să fi învățat deja că democrații vor lansa această falsă acuzație indiferent de circumstanțe.

Cu toate acestea, Partidul Republican se dovedește a fi norocos. Economia prinde viteză doar din faptul că, spre deosebire de anii lui Obama, Washingtonul nu visează. Dereglementările promovate de președintele Trump aduc beneficii.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii