Cautare
, Forbes Staff

Tech |
|

Reportaj China: Huawei a creat primele drone echipate cu tehnologia 5G, care pot transmite video 4K către forțele de ordine terestre

În luna octombrie, după un lung și obositor zbor, am ajuns în China. O bună parte din timp am petrecut-o în Shenzhen, mai precis, în campusul principal al Huawei, dar am avut ocazia să vizitez și cel mai nou campus din Dongguan, unde ar trebui să lucreze 25.000 de angajați.
056 core Huawei

Pe aeroportul din Shenzhen (Bao’an International Airport) trec aproximativ 50 de milioane de pasageri anual, iar soluția inteligentă a grupului chinez Huawei a salvat 15% din timpul petrecut la cozi. Toate acestea prin folosirea sistemului de control în baza imaginilor faciale, care analizează și reduce nevoia de identificare manuală a pasagerului.

În afara aeroportului, pe pistă, iluminarea și planificarea inteligentă a modului cum circulă aeronavele, susținute de tehnologia (Internet of Things) IoT a Huawei, accelerează traficul aeronavelor pentru aproximativ 1.000 de zboruri locale și internaționale pe zi. Aceasta a redus timpul mediu de la aterizare la debarcare cu 20%. Pentru Huawei, Shenzhen este un model excelent de gestionare eficientă a rețelelor de trafic și transport pentru un oraș de aproximativ 21 de milioane de locuitori. Cei de la Huawei spun că tehnologia lor de „smart city” este prezentă în peste 160 de orașe din 40 de țări.

Huawei, unul dintre cei mai mari producători de telefoane mobile din lume și primul din China, și-a câștigat treptat respectul în industria IT&C. Împreună cu cei 180.000 de angajați din întreaga lume împărțiți în 14 clădiri de birouri, 36 de centre de inovație și zeci de țări,  Huawei nu poate fi ignorat atunci când ne uităm pe harta globală a marilor jucători din industrie. Încă din primul trimestru al anului 2019, producătorii asiatici Huawei și Samsung au condus piața mondială, fiind urmați de către Apple, Xiaomi și Vivo. În cazul Huawei, succesul se datorează vânzărilor masive ale lui Mate20 din 2018, dar și P30 și Honor 20 din 2019.

Cu toate acestea, Huawei înseamnă mult mai mult decât smartphone-uri, iar compania are planuri ambițioase pentru tehnologia 5G și Internet of Things. 5G Experience Center al Huawei din Shenzhen are în principal clienți din zona guvernamentală și a principalelor întreprinderi locale, dar în viitorul apropiat compania se vede „alimentând” cu 5G aproape toate industriile, inclusiv producția, construcțiile, comerțul, finanțele, transportul, domeniul medical, imobiliarele, agricultura și multe altele.

Producătorul de smartphone-uri angajează sute de mii de oameni din întreaga lume, iar gigantul tech a construit de curând un nou campus în China pentru a face loc și mai multor angajați.

Imensul campus Huawei, supranumit și „Ox Horn”, este situat în sudul Chinei, la o oră distanță de orașul industrial Shenzhen. Campusul Ox Horn este împărțit în 12 „orășele”, fiecare conceput după asemănarea unui oraș important din Europa. Acesta are un lac, propriul sistem de tramvai și suficiente camere pentru a găzdui până la 25.000 de angajați – dar despre asta vorbim mai spre final.

Huawei a creat primele drone echipate cu tehnologia 5G, care pot transmite video 4K către forțele de ordine terestre. Imaginile acestea privite printr-o pereche de ochelari virtuali pot fi pentru poliție niște „ochi de vultur”, care surprind evenimentele incredibil de detaliate, potrivit inginerilor. De asemenea, compania chineză a mai dezvoltat și un rucsac 5G, 4K live-streaming. Acesta este un kit absolut revoluționar – care costă 1.600 de dolari – în special pentru jurnaliștii de televiziune. Rucsacul, de dimensiuni normale, poate înlocui carurile de reportaj clasice – care costă mult mai mult – ce transmit conținut de înaltă calitate de la fața locului.

În plus, HarmonyOS, propriul sistem de operare al Huawei, va fi folosit în locul Androidului dacă va fi necesar. Sistemul de operare rulează deja pe televizorul inteligent Honor Vision, pe care Huawei îl numește Smart Display. Cum arată HarmonyOS pe televizorul inteligent Honor Vision? Constă într‑un meniu grafic pentru sortarea și accesarea conținutului, precum filme, emisiuni TV, jocuri și aplicații. Grupul chinez plănuiește să dezvolte o nouă versiune prin care Honor Vision va fi un dispozitiv de entertainment ce va oferi posibilitatea de a efectua apeluri video și audio, de a share-uii imagini și videoclipuri, notițe și alte informații, precum și de a gestiona dispozitive interne, cum ar fi termostatele și luminile inteligente.

Hardware-ul include un ecran LED 4K de 55 inch și quad-core Honghu CPU / GPU, șase difuzoare și o cameră pop-up pentru apeluri video. Apelurile sunt finalizate în 1080p HD, iar șase microfoane preiau sunetul și folosesc anularea zgomotului pentru a auzi comenzile vocale.

O altă vizită făcută în China a fost în laboratorul de inovație, unde am găsit o varietate de produse pentru Smart Home pe care Huawei le-a dezvoltat împreună cu alți parteneri. Printre cele mai interesante sunt camerele de securitate inteligente , termostate, umidificatoare, lumini, proiectoare, veioze, încuietoare inteligentă de ușă și multe altele.

Huawei a prezentat un dormitor și o bucătărie inteligentă, dar și o baie. Bucătăria era echipată cu frigider, cuptor cu microunde, mașină de spălat vase, mașină de cafea – iar toate acestea pot „vorbi” între ele. Dormitorul are inclus iluminat inteligent, pat și oglindă, iar baia senzori, lumini și o comodă inteligentă. Departe de toate aceste obiecte care îți fac viața mai ușoară și mai plăcută, oglinda inteligentă afișează ora și temperatura. Cele mai multe dintre aceste dispozitive se conectează prin Bluetooth și Wi-Fi, dar din păcate șansele ca ele să ajungă curând în afara Chinei nu sunt foarte mari.

Pentru a produce și dezvolta toate cele menționate mai sus este nevoie de mulți oameni, iar Huawei s-a conformat. Sediul din Shenzhen este impunător și extrem de mare, iar despre campus se poate vorbi ca despre un adevărat orășel. Aproximativ 40.000 de oameni lucrează pentru Huawei în Shenzhen, dar noul campus Ox Horn este „imposibil” de mare, atât de mare încât au propria linie de tren care face deplasarea angajaților mult mai simplă. Costurile de dezvoltare ale Ox Horn se ridică la aproximativ 1,5 miliarde de dolari, iar chinezii de la Huawei au mutat deja aproximativ 18.000 de angajați din Shenzhen în Dongguan. Relocarea va continua până noul campus va găzdui 25.000 de angajați. O mare parte din munca depusă acolo este cercetare și dezvoltare. În 2018, Huawei a investit 15 miliarde de dolari în cercetare și dezvoltare, iar compania intenționează să investească încă 100 de miliarde de dolari în următorii cinci ani.

Designul campusului este inspirat din întreaga lume, cu 12 secțiuni bazate pe arhitecturile specifice din diferite țări. Există chiar și reproduceri ale marilor clădiri istorice europene, precum Palatul Versailles. Întreaga călătorie cu trenul durează mai puțin de 30 de minute, iar fiecare clădire poate găzdui în jur de 2.000 de persoane. Trenul trece chiar și peste un pod construit în stil european, iar marmura a fost importată din Europa. Nu sunt foarte mulți oameni care se plimbă prin campus, fiindcă multe dintre aceste clădiri sunt încă destul de goale. Huawei are în continuare multe de arătat întregii lumi, iar rezistența chineză devine din ce în ce mai puternică, în ciuda restricțiilor impuse de Statele Unite ale Americii.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii