Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Imobiliare |
|

Relația dintre risc seismic și profit

Clădirile catalogate ca având risc seismic devin tot mai interesante pentru investitorii imobiliari români şi străini.
046 MP Badescu

Proprietăţile catalogate ca având risc seismic, situate în centrul Bucureştiului, au avantajul localizării, al numărului mic de apartamente dintr-un imobil, al solidităţii construcţiei, al preţului situat sub valoarea de înlocuire. Brokerii imobiliari cred că la un moment dat preţul acestor imobile se va alinia la valoare, având în vedere că întotdeauna există această tendinţă în cazul activelor.

„La valori de achiziţie cuprinse între 500 şi 1.000 euro/mp, la care se adaugă între 200 şi 400 euro/mp pentru renovare completă şi mobilare, se ajunge la preţuri de 1.000 – maxim 1.500 euro/mp pentru un apartament care are cerere şi potenţial de apreciere, în care te poţi muta sau îl poţi închiria pe termen lung cu aproximativ 8-12 euro/mp sau îl poţi da spre operare celor care acţionează pe Booking sau Airbnb. Investiţional vorbind, un apartament într-un bloc vechi are acelaşi preţ sau un preţ mai mic decât  al unui apartament nou situat  la marginea Bucureştiului, unde mai sunt încă terenuri goale şi facilităţile de calitate sunt limitate“, explică Octavian Bădescu, antreprenor în serie și  proprietar al RE/MAX Freedom Group. El consideră Bucureştiul o destinaţie tentantă pentru investiţii în domeniul imobiliar.

„Noi credem foarte mult în potenţialul imobilelor localizate central în Bucureşti, mai ales în cele etichetate ca având diferite grade de risc seismic. Poate părea paradoxal, dar ni se par chiar printre cele mai sigure investiţii imobiliare. Şi nu suntem singurii, mulţi clienţi ai noştri, investitori mai ales din străinătate, din Israel şi nu numai, au aceeşi percepţie“, spune Octavian Bădescu.

„Aceste imobile sunt penalizate ca preţ din mai multe cauze: ne-marketarea comparativ cu ansamblurile noi, temerea întreţinută de cutremur, imaginea negativă, a aspectului exterior lesne de îmbunătăţit, datorită etichetării administrative actuale, a creditării bancare dificile sau imposibile întrucât există limitări la posibilitatea asigurării în caz de cutremur) prea mult în raport cu riscul real. Personal, eu am investit în ele şi voi continua să o fac, şi o fac şi mulţi alţi investitori. Sunt convins că la un moment dat preţul se va alinia la valoare, întotdeauna există această tendinţă în cazul activelor”, precizează Bădescu.

Spre exemplu, potrivit lui Bădescu, în măsura în care proprietarii de imobile necreditabile în prezent vor lua în calcul posibilitatea de a oferi cumpărătorilor anumite formule de vânzare în rate menite a substitui creditul bancar se va obţine un preţ mai ridicat în tranzacţionare. „Iar noi putem oferi suport şi pe acest palier“, precizează Bădescu. El consideră că sunt interesante şi imobilele aflate în diferite destinaţii relevante la nivel internaţional, precum Costa del Sol, nordul Italiei, Florida, California, Thailanda, și alte câteva. „Din prisma dispersiei riscului, a investi în destinaţii turistice internaţionale, cu climă bună, cu aeroporturi şi oraşe mari şi mici în apropiere, cu infrastructură şi civilizaţie, cu mare, munte, deal, lacuri şi alte atracţii turistice inclusiv construite de om, constituie o opţiune demnă de luat în calcul.“

Creşterea preţurilor în domeniul imobiliar s-ar putea situa în jurul a 5-10% în acest an, în funcţie de anumite caracteristici. „Pentru RE/MAX Freedom Group, creşterea va fi mult mai mare, întrucât pornim foarte de jos, este un start-up, afiliat la cea mai mare reţea de agenţii imobiliare din lume.“

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii