Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

RDEHarghitaVoice |
|

Körösfőy Sándor e hotărât să revoluționeze modul în care se face colectarea selectivă în România

Körösfőy Sándor, Director general RDE Harghita
BV RDE Harghita

Cu o experiență de 24 de ani în managementul deșeurilor, Körösfőy Sándor, fondatorul asociației ecologice Floarea de Colț, este noul director general al companiei de salubritate RDE Harghita.

Care este crezul dumneavoastră?

Indiferent ce faci, fă-o în așa fel încât să fii cel mai bun. Și dacă ești gunoier, măcar fii cel mai bun gunoier!

Cum ați ajuns la RDE?

Am considerat că pot ajuta mai mult, că pot fi mai de folos de pe această poziție. Ei căutau un specialist cu competențe în managementul deșeurilor, pe cineva cu experiență. Rezultatele pe care le-am obținut în proiectul de la Târgu Lăpuș, în calitate de director al Serviciului de Salubrizare, au fost cea mai bună recomandare.

Care sunt provocările pe care a trebuit să le depășiți?

Când am ajuns la conducerea RDE, era o stare conflictuală cu Primăria din municipiul Odorheiul Secuiesc din cauza poluării produse de depozitul de deșeuri, iar cea mai mare provocare a fost găsirea unei căi de dialog. Atitudinea pe care am avut-o de la început a fost pro-comunicare, de deschidere, bazată pe interesele comune. De atunci, relațiile sunt mult îmbunătățite.

De ce vă fascinează atât de mult deșeurile?

Tocmai pentru că nu-mi plac deșeurile și nu-mi place problema creată de gestionarea nepotrivită a acestora, am decis să mă implic direct în acest proces decât să mă mulțumesc să critic de pe margine.

Ce cuprinde un sistem performant de gestionare a deșeurilor?

Există 3 elemente de bază pentru funcționarea sistemului de management al deșeurilor: infrastructura (echipamentele, utilajele), organizarea (activitatea și echipa) și conștientizarea comunităților locale despre impactului negativ pe care atitudinea neconformă îl are asupra mediului.

Pe ce anume v-ați concentrat strategia?

Am implementat încă de acum 10 ani un sistem de colectare selectivă pe 5 fracții, în care componenta de bază era conștientizarea comunității locale și am coordonat procesul de instruire a personalului și campania de conștientizare a populației. De la preluarea conducerii RDE-ului, am început implementarea acestui sistem în toate localitățile din județele Cluj și Harghita în care operează compania noastră (aproximativ 40 de orașe și sate). Strategia RDE-ului este de a ridica nivelul serviciilor de gestionare a deșeurilor prin colectarea la sursă, pe 5 fracții (plastic și metal, hârtie, sticlă, biodegradabil și deșeuri menajere), prin tehnologia modernă adecvată și prin educarea și conștientizarea populației. Colaborăm cu alte firme de salubrizare care au aceleași principii și aceleași deziderate.

Ce aduce diferit RDE?

Nemulțumirile populației și ale activiștilor de mediu sunt legate de faptul că, deși colectarea selectivă a devenit obligatorie, companiile de salubritate ridică toate deșeurile cu aceeași mașină de gunoi. Pentru a recâștiga încrederea cetățenilor în colectarea selectivă, noi am achiziționat și am pus în funcțiune un autocompactor cu 3 compartimente distincte, care poate prelucra și transporta simultan deșeurile de plastic, hârtie și sticlă. Intenția noastră este să extindem serviciul de calitate și în alte județe din regiune.

În prezent, sunteți doctorand în Ingineria Mediului. Care este subiectul tezei de doctorat?

Tehnologia la care lucrez este implementată de RDE pentru a maximiza gradul de reciclare a deșeurilor, rezolvând problema pentru anumite categorii de plastic pentru care nu s-au găsit încă soluții. Plasticul alimentar colectat este mărunțit de utilajele speciale și transformat prin extrudare în produse noi, cum ar fi elementele pentru lăzi de compost. RDE-ul implementează în premieră această tehnologie în România.

Care considerați că este atuul RDE?

Cu siguranță, punctul forte este reprezentat de capitalul uman. Avem una dintre cele mai bune echipe de manangement cu care am lucrat. Sunt profesioniști dedicați, implicați, proactivi, deschiși, dar cel mai impresionantă este eficiența cu care colaborează.

Cine este Körösfőy Sándor? Vorbiți-ne, pe scurt, despre pregătirea dumneavoastră!

Sunt absolvent al Facultății de Fizică, specializarea Fizică Atomică și Nucleară, cu masterat în Biofizică și Fizică Medicală și studii postuniversitare în Ecomanagement. Am coordonat activitatea la unitatea nucleară de la Industria Sârmei Câmpia Turzii și am fost șeful unității nucleare de la Institutul de Fizică Atomică din Cluj. Din 2004, am gestionat, în calitate de expert de mediu, 35 de proiecte de managementul deșeurilor, printre care și cel de la Târgu Lăpuș, considerat primul sistem performant de management al deșeurilor din România. Sunt auditor al sistemelor de management de Mediu, al calității și securității Informației. Din luna martie 2019, sunt director general la RDE Harghita, firmă cu capital integral străin având ca obiect de activitate colectarea selectivă și reciclarea deșeurilor.

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii