
Răzvan Orbulescu, director de marketing al FrieslandCampina România
Forbes: În opinia dvs. care sunt cele mai importante provocări în marketingul următorilor cinci ani? (Câteva predicții despre marketingul următorilor cinci ani.)
Răzvan Orbulescu: De ceva vreme, piețele, brandurile și oamenii din marketing au intrat în ceea ce eu am început să numesc „era adevărului”. În perioada asta, abundența de informații face totul extrem de transparent, iar această transparență e considerată de către consumatori esențială pentru a accepta vreo relație cu brandurile.
Principala provocare este de a oferi oamenilor produse oneste, de a spune ce faci și a face ce spui. Brandurile care au curajul să renunțe la bla-bla-uri și să spună lucrurilor pe nume vor avea de câștigat, iar cine va continua să vrea să vândă cu orice preț va avea de pierdut.
O altă provocare e tendința de asociere între branduri și idei sociale, care trebuie făcută doar dacă e vreo legătură între ideea respectivă și ce face brandul în realitate, nu doar declarativ.
O altă provocare evidentă la nivel de business e restrângerea bazei de consumatori din România, datorată plecării din țară a atâtor oameni.
Toate companiile, însă, planifică exclusiv creștere, ceea ce înseamnă creștere de consum sau uptrading. În absența oferirii unei valori suplimentare credibile, consumatorii vor refuza să consume sau să plătească mai mult, ceea ce ne obligă mai mult decât oricând să le oferim valoare reală.
TOP 50 OAMENI DE MARKETING: THOMAS HOFMANN (DONA)
Forbes: Ce sfaturi i-ați da unui tânăr care intră în marketing? (Atât lucruri bune, cât și lucruri mai puțin bune despre marketing.)
Răzvan Orbulescu: Când m-am angajat la începutul carierei mele în marketing, eram foarte mândru de asta. Bunica mea m-a întrebat: „Ce e marketingul? Și ce faci, propriu-zis, la muncă?”. Evident că nu am avut un răspuns destul de bun la momentul ăla, dar de atunci mereu folosesc întrebarea asta ca să rămân conectat cu realitatea consumatorilor.
Sfatul meu e să găsească o metodă de a vedea dincolo de ambalajul meseriei și a se uita la esență: ce schimbare încerc eu să aduc oamenilor care mi-ar cumpăra produsul?
Un alt sfat util ar fi să vadă dacă au ceea ce e necesar pentru a se confrunta cu „problemele” care vin la pachet cu meseria asta. De exemplu, avantajele vieții unui sportiv de top (bani, aplauze, a fi plătit pentru a face ce îți place) sunt atractive pentru toți, dar n-ar trebui să iei în calcul ideea decât dacă ești dispus să faci față problemelor (accidentări, disciplina de a-ți împinge constant corpul dincolo de limită).
În marketing, unele din „problemele” cu care ar trebui să-ți placă să te confrunți ar fi: situații care trebuie înțelese rapid în lipsa informațiilor clare, necesitatea acțiunii rapide în care trebuie inspirați oameni diverși, asumarea răspunderii pentru lucruri din afara zonei tale de influență, necesitatea de a veni constant cu soluții creative la probleme definite vag, necesitatea de a accepta rapid eșecurile și a schimba strategia greșită.
TOP 50 OAMENI DE MARKETING: EDUARD GONGONIE (PROVIDENT)
Forbes: Care sunt criteriile și principiile pe baza cărora vă alegeți partenerii de comunicare? (agenții de publicitate, media, PR, digital, furnizori)
Răzvan Orbulescu: Partenerul de comunicare trebuie să împărtășească aceeași viziune pe care o avem și noi cu privire la sensul brandului, să aibă o cultură a inovării și să aibă oameni curajoși, cărora să le placă să spargă reguli și să descopere cum stau lucrurile în piață, mai ales dacă ele stau diferit față de cum se credea că stau.
TOP 50 OAMENI DE MARKETING: TUDOR DAVID (FARMEC CLUJ)
Forbes: Care considerați că este cea mai importantă calitate al unui om bun de marketing?
Răzvan Orbulescu: Preocuparea reală pentru binele consumatorilor. Asta e primul lucru. Apoi urmează curajul de a gândi diferit și a acționa în ciuda opoziției, curiozitatea de a învață și a pune sub semnul întrebării realitatea curentă și abilitatea de a-i inspira pe ceilalți.