Cautare
, Contributor

Blogul lui Lucian Davidescu (riscograma.ro)

Bani și Investiţii |
|

Războiul românilor cu băncile, penultima parte: retragerea

Există o asemănare între războaiele eşuate şi situaţia unor bănci.
 aboneaza-te
banci_bun

Războaiele eșuate ale unora ca Hitler și Napoleon în Rusia sunt subiecte de istorie populară pe Discovery și studii de caz aplicate ale mai tuturor școlilor militare superioare. Pe scurt, fiecare a încercat un marș lung și susținut spre Moscova, a înaintat cu puțină rezistență, dar a fost răpus de ger, s-a retras în devălmășie și în cele din urmă a capitulat. Armate disciplinate au ajuns să fie dispersate în grupulețe răpuse de foame, de frig și de boli, apoi încercuite și puse la pământ. Până acum, înainte de ultimul episod, băncile românești par a vrea cu tot dinadinsul să repete întocmai figura.

Istoria s-a repetat întocmai. Până acum nu multă vreme, lobby-ul bancar avea în buzunar toate puterile în stat și chiar din afară – FMI sau Comisia Europeană. Orice rezistență era inutilă; așa au fost îngropate legea falimentului personal și ordonanța care oprea comisioanele abuzive. Marșul părea de neoprit, deși semnele pierzaniei se arătaseră deja: pierderi umane – de clienți buni-platnici care au dezertat mai ceva ca trupele Grande Armée – și materiale, de miliarde de euro, bani cu care se puteau răscumpăra de câteva ori la rând tancurile abandonate de Wermacht.

Preluarea Volksbank de către Banca Transilvania marchează prăbușirea celei mai slabe redute, dar semnificațiile ei sunt mult mai grave decât se putea bănui. Se știa că valoarea Volksbank este sub nivelul mării când rușii de la Sberbank, care au preluat toate operațiunile internaționale ale austriecilor, au lăsat-o neatinsă pe cea din România. Nu se știa cu cât sub zero, dar iată că s-a aflat – banca s-a „vândut“ pe 600 de milioane de euro (de fapt doar angajamente de restituire a liniilor de credit, evaluate pe baza activelor performante), dar pierderea asumată de acționari a fost de 1 miliard de euro – se poate spune că asta era valoarea adevărată a băncii: „minus un miliard“.

Un alt semnal a venit cu puțin înainte de preluare, când rata clienților cu franci elvețieni a fost tăiată cu 30%. Măsura arată și capacitatea dezolantă a clienților de a mai plăti, dar stabilește și un precedent – iată că se poate, iată cât de mult se poate, de ce să n-o facă și alții, de ce să nu beneficieze toată lumea? Inevitabil, rând pe rând bancherii vor fi nevoiți să cedeze la o astfel de presiune. Asta sau dacă nu, ca acum, își vând afacerile și mai dau din buzunar cui se îndură să le cumpere.

Ce răsturnare, după ce Volksbank a avut în timpul boom-ului imobiliar o ascensiune fulminantă, de la zero la locul 3 în sistem! Banca s-a raliat plutonului fruntaș al cartelului bancar, a fost agresivă și s-a judecat cu clienții până în ultima clipă. Și totuși, asta n-a ajutat-o cu nimic.

Un lucru mai este destul de clar – achiziția a fost recomandată de BNR, și putem confirma cu această ocazie care este strategia băncii centrale pentru astfel de situație: „amestecă-i, drace!“ Deja e a doua oară când se întâmplă, după ce sucursala cipriotă Bank of Cyprus a fost înghițită de subsidiara băncii grecești Marfin. Și probabil că asta se va întâmpla cu toate băncile aflate în situații asemănătoare, chiar dacă nu chiar la fel de grave – primele pe listă, băncile „grecești“. Vestea bună este reducerea de sold oferită datornicilor, dar și faptul că pierderile și le asumă acționarii străini, nu contribuabilii români. Vestea proastă este că s-ar putea să nu fie destule bănci solide care să poată prelua astfel de active, chiar și „curățate“. Iar fiecare astfel de operațiune mărește așteptările clienților, care până acum au înghițit în sec și au plătit cât nu puteau duce.

Chiar dacă BNR le mai parașutează bani cu împrumut, chiar dacă CEO-ii încă mai răcnesc că pot să străpungă încercuirea, băncile au pierdut războiul de uzură cu românii și mai lipsește doar ultimul episod – să declare capitularea și apoi să numere cine a scăpat și cine nu.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii