Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Servicii financiare |
|

Radu Grațian Ghețea, Președintele CEC Bank: Ne-ar fi de mare ajutor o infuzie de capital

Le-am solicitat oamenilor de afaceri să privească spre viitor, prin prisma lecțiilor pe care le-au învățat în 2016.
Radu_Gratian_Ghetea-Presedinte_Director_General_CEC

Evoluția companiei în 2016

Profitul înregistrat în primele nouă luni ale anului 2016 este mai mare decât cel obținut pe întreg anul trecut, când a fost de 15,5 milioane de lei. Prin urmare, ne așteptăm ca profitul obținut la finalul acestui an să depășească semnificativ nu doar ceea ce am realizat anul trecut, ci și ținta propusă pentru 2016. Toate acestea, în condițiile în care am depus eforturi susținute pentru a îndeplini recomandarea Băncii Naționale a României de reducere a nivelului de credite neperformante. Ne apropiem astfel de o rată a creditelor neperformante de 10%, de la peste 17% la începutul anului, după ce am vândut mai multe portofolii de credite neperformante, atât anul trecut, cât și în acest an.

Însă creșterea profitului, în paralel cu reducerea creditelor neperformante, nu se poate realiza fără o activitate susținută de creditare. În acest an am acordat mai multe credite noi decât tot anul trecut, a căror valoare a însumat 4,6 miliarde de lei. Ponderea acestora este aceeași cu structura creditelor actuale: 40% pentru IMM-uri, 35% pentru persoanele fizice, până în 10% pentru Administrațiile Publice Locale, până în 10% pentru corporațiile mari, sub 5% pentru companiile de stat.

Strategia companiei pentru 2017

În ultimii 9 ani, am reușit să transformăm CEC dintr-o casă de economii într-o bancă comercială universală, modernă și profitabilă, o bancă de importanță sistemică, în concurență cu marile bănci străine. Ceea ce trebuie să facem mai departe este să ne consolidăm acest statut, să ne menținem strategia și să demonstrăm că putem fi eficienți și profitabili. Ne dorim să continuăm tendința actuală, care este una pozitivă, de creștere puternică a volumului de credite și a profitabilității, în paralel cu reducerea ratei creditelor neperformante. Iar, în acest sens, consider că ne-ar fi de mare ajutor o infuzie de capital, care se poate realiza prin mai multe metode, cum ar fi atragerea în acționariat a unei instituții financiare internaționale, precum BERD sau IFC, sau chiar prin listarea la bursă, o variantă pe care nu o exclud, deși nu o agreez foarte tare.

Evoluția domeniului în 2016

Evenimentul cu cel mai mare impact negativ în domeniul bancar a fost reprezentat, fără doar și poate, de declanșarea crizei economice mondiale. Au fost anii grei de criză, cu pierderi record ale sistemului bancar românesc. Partea pozitivă, în ceea ce privește CEC Bank, este că noi am rămas totuși pe plus, an de an, deși cu câștiguri nespectaculoase ca sume.

Provocări globale în 2017

Ca să-l parafrazăm pe Lucian Boia, previziunea (n.r. – referitoare la efectele pe care le poate avea alegerea omului de afaceri Donald Trump ca președinte al Americii) nu se poate realiza când este vorba de evenimente istorice, dar putem admite că istoria se scrie sub ochii fiecăruia dintre noi.

Ce au mai spus alți oameni de afaceri.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii