
Radu Georgescu, fondator GECAD Group
1. SPRIJIN PENTRU INOVAȚIE
Vorbim des despre inovație, despre idei creative, despre cum să fim actuali în business. Dar, personal, cred că a fi inovatori nu este suficient. În afara unei idei excepționale, vine partea de execuție și implementare. Putem arăta multă creativitate și resurse nelimitate în creionarea unui produs, însă de la ideea creativă și până la primul client ce îl folosește este un proces lung și extrem de complicat. Iar pentru mine personal partea cea mai importantă este transformarea acestei creativități într-un produs utilizabil și folositor.
VEZI AICI RĂSPUNSURILE CELOR MAI IMPORTANȚI ANTREPRENORI ȘI DIRECTORI DE COMPANII DIN ROMÂNIA
2. NEVOIA DE INOVAȚIE
În tot ceea ce facem în cadrul GECAD încurajăm spiritul creativ și ideea de inovație. Și avem de-a lungul timpului exemple relevante în acest sens precum: Rav Antivirus, tehnologie de securitate achiziționată de Microsoft; ePayment, soluția integrată de plată online achiziționată de Naspers; Avangate, furnizor global de soluții eCommerce și mai recent Vector Watch, ceasul inteligent cu o rezistență a bateriei de 30 de zile. Însă, în afară de creativitate, avem nevoie de transpunerea acestei energii modelatoare într-un mod corect și complementar nevoilor noastre. Am văzut companii ce au realizat din punct de vedere tehnic produse cu adevărat spectaculoase, dar acestea nu au putut fi folosite de un public larg. Iar în acest context, inovația devine un lucru extrem de subiectiv.
3. EVOLUȚIA INDUSTRIEI
Primim des cereri de finanțare pentru proiecte fie la stadiul de idee sau produse deja dezvoltate. Investim în funcție de trei factori importanți: ideea, care este fructul creativității, execuția și bineînțeles modalitatea de relaționare, sau chimia dintre antreprenori și investitori. Pentru GECAD, ultimele două categorii au avut întotdeauna o greutate mai mare în luarea unei decizii de investiție. Observăm aceeași tendință și în Silicon Valley: cu o idee creativă atragi atenția fondurilor și le poți stârni interesul. Însă execuția, folosirea și comercializarea produsului sau a serviciului sunt elementele hotărâtoare. De asemenea, cu cât suma cerută este mai mare, cu atât factorul de risc al investiției trebuie să fie mai mic, investitorii fiind tot mai strategici și calculați în alegerile lor.
4. ROLUL EȘECULUI
Pentru orice antreprenor, exercițiul de a încerca, eșua și încerca din nou este unul vital. Din zece companii pornite, dacă una este de succes și celelalte eșuează, lecțiile deprinse din cele nouă nereușite sunt cel puțin la fel de valoroase ca reușita însăși. În ultimii ani, apreciez în mod deosebit faptul că antreprenorii au învățat că a încerca nu (mai) este o rușine. Important în tot acest proces este învățarea și aplicarea lecțiilor deprinse. Iar cultura eșecului asumat este o adevarată școală. Atenție însă, a eșua și a încerca din nou nu ne transformă neaparat în antreprenori mai creativi, ci mai debrabă în profesioniști capabili de a pune pe picioare o afacere.