La nivel mondial, omenirea va trebui să producă cu până la 50% mai multă mâncare până în 2050 pentru a putea asigura hrana populaţiei de pe întreg globul, arată un raport al Băncii Mondiale, mai ales în condiţiile în care numărul locuitorilor planetei creşte cu aproape 80 de milioane de persoane în fiecare an.
În acest context, marile organizaţii internaţionale atrag atenţia, de ceva vreme, că mâncarea va deveni mai preţioasă decât aurul, mai ales că schimbările climatice ar putea determina o reducere a producției agricole la nivel mondial cu aproape un sfert. Astfel, statele care beneficiază de suprafeţe agricole semnificative, printre care şi România, au şansa de a deveni voci importante în acest sector. România are un potenţial alimentar, la orizontul anului 2030, pentru 38,5 milioane de persoane, respectiv un disponibil pentru export şi pentru consum nealimentar de materii prime agricole de circa 49-50 miliarde de euro, potrivit Cadrului Naţional Strategic Rural.
Puţin peste 60% din suprafața totală a României o reprezintă terenurile agricole, ceea ce o plasează pe locul şapte în UE, iar ca procent din PIB agricultura reprezintă astăzi șase procente, cu aproape jumătate mai puțin decât acum zece ani, potrivit statisticilor Băncii Mondiale. În ultimii ani, în structura economiei românești au fost înregistrate transformări importante în sensul în care o pondere mai mare începe să o aibă industria, în timp ce greutatea agriculturii s-a redus.
Chiar dacă, aparent, România nu mai este „grânarul Europei”, așa cum era cunoscută odinioară, ponderea agriculturii în PIB-ul naţional o plasează printre primele state ale Uniunii Europene, în contextul în care, în medie, la nivelul UE-27 (statisticile nu au luat în calcul şi nou intrata în UE, Croaţia), ponderea agriculturii în PIB nu depăşeşte trei procente.
Tot la nivel european, statisticile arată că acest sector reprezintă o sursă de venit pentru aproape o cincime din populaţia Uniunii Europene, şi, din această perspectivă, viitorul agriculturii nu este deloc de neglijat.