
Austria este al doilea investitor străin în România, cu aproximativ 6000 de companii cu capital din această țară, potrivit unor date oficiale publicate la finalul anului trecut. Domeniile favorite ale investitorilor austrieci sunt retailul şi energiile alternative, dar există și excepții.
amb Wine Company este parte a grupulului austriac amb Holding, deţinut de Alfred Michael Beck (foto), un arhitect devenit investitor. Acesta are în portofoliu afaceri în România în agricultură şi silvicultură, fiind în acelaşi timp partener şi preşedinte al Consiliului de administraţie al S+B Gruppe, concern cu investiţii în real estate.
Pentru 2014, austriecii de la ambHolding și S+B Gruppe au în plan investiţii totale de peste 20 de milioane de euro în România. Tot din plan face parte şi perseverenţa, calitate de care au dat dovadă în ciuda unei prime încercări eşuate, la începutul anilor ‘90. Ei spuneau recent că România este cea mai mare ţară în care au investit, deşi a fost dificil să combată o mentalitate conform căreia investitorii sunt doar o sursă de bani.
Cel mai recent proiect din real estate este un complex din apropierea aeroportului din Bucureşti, cu un hotel şi un centru logistic, pentru care au început lucrările de pregătire a terenului. Investitorii au deja acordul de principiu cu operatori de logistică şi sunt în discuţii avansate cu operatori de lanţuri hoteliere de peste 3 stele, astfel încât „în toamnă, când va începe construcţia, va exista şi clientul”, după cum explică Victor Ciupercă, Area Manager amb Holding. Pentru hotel, care va avea 250 de camere, eliberarea permisului de construire a durat nu mai puţin de 10 ani, dar austriecii au aşteptat. Suma de care va fi nevoie în cele din urmă pentru acest proiect va fi de aproximativ 20 de milioane de euro.
S+B Gruppe a investit până acum în România 50 de milioane de euro numai în imobiliare. Din această sumă, Magheru One, un fost bloc interbelic devenit clădire de biroruri de 4.000 de mp inaugurată la începutul anului 2013, reprezintă 20 de milioane de euro. Aici, atât spațiile comerciale de la parter, cât și 90% din cele de birouri aşteaptă încă chiriaşii potriviţi, cu planuri pe termen lung, dispuşi să plătească o chirie între 16 şi 20 de euro/mp (deja cu câţiva euro mai scăzută față de prețurile vehiculate în 2012), ceva mai mult pentru cele comerciale. „Avem semne că din toamnă vor mai apărea clienţi, sunt discuții cu o bancă la parter”, spune Ciupercă, dar nu crede că până la sfârşitul anului clădirea va fi închiriată în totalitate. În acest moment gradul de ocupare este de 10%. Spaţiile se adresează unor firme de consultanţă, PR, arhitectură sau avocatură, după cum explică reprezentantul investitorilor, deoarece au dimensiuni mici, între 150 şi 300 mp pe unitate. Dar austriecii nu par să se grăbească nici de data aceasta: ei mai au în portofoliu o clădire care a fost închiriată în proporţie de 100% abia după trei ani – este vorba despre Pipera Business Tower,care totalizează 14.000 mp de birouri.

VINUL ÎMPĂRAŢILOR. Deocamdată, pentru a mai da viaţă clădirii, proprietarii au deschis la parterul Magheru One un pop-up store pentru vinurile pe care le produc în România, singurul de acest tip din ţară, care va „scoate în vitrină“ vinurile marca amb. Fiindcă austriecii au făcut investiţii şi în viticultură, domeniu unde răbdarea se ştie că este esenţială. Totul a început din întâmplare, după cum povesteşte Victor Ciupercă, cu o explorare a ţării pentru oportunităţi de investiţii. Zona Lechinţa (Bistriţa-Năsăud) era necunoscută, dar pe vremuri vinul de acolo ajungea chiar şi în Imperiul Austro-Ungar, calitatea lui fiind recunoscută. Cei de la amb au extins exploatarea, investind mai întâi în 14 hectare de vie în 2010, apoi construind în 2011 fabrica. Acum sunt 52 de hectare plantate cu struguri de soiuri nobile şi capacitatea de producţie ajunge la 180.000 de litri, fiind vorba de o cramă boutique premium (Crama Liliac), în două centre viticole –Verneş Lechinţa şi Batoş. Pe lângă cramă, austriecii au construit şi o cabană ca spaţiu special pentru degustare, reuşind să aducă anul trecut 300 de turişti. În total, investiţia în vie s-a ridicat la 5,5 milioane de euro. amb Wine, parte a consorţiului austriac amb Holding, îşi propune pentru 2014 dublarea vânzărilor pe segmentul de vinuri premium şi atingerea unei cifre de afaceri de aproximativ 3,6 milioane de lei. Portofoliul cuprinde trei branduri: Liliac şi Young Liliac, un vin premium care acoperă segmentul HoReCa, şi Crepuscul, destinat segmentului mediu-superior din retail şi disponibil sub forma Sauvignon Blanc cu Feteasca Regală, Merlot cu Fetească Neagră şi Gewurtztraminer. Principala piaţă de desfacere este România, însă de anul acesta şi Marea Britanie şi Canada intră în obiectiv. Până acum, exportul a reprezentat între 8-10 % din cifra de afaceri anuală, în principal în Austria. Producţia amb se vinde acum în proporţie de 95%: „nu e un domeniu simplu, dar e în creştere”, adaugă Ciupercă. Aşa că, pentru 2014, amb Wine şi-a propus să mărească prin investiţii de 600.000 euro capacitatea de producţie (la 260.000 litri până la finele anului) şi să extindă suprafaţa viticolă. „Este vorba de o investiţie pe termen lung, nu cu randament imediat, ci o investiţie de familie care trebuie consolidată ca brand. Nu vrem să creştem ca producţie, ci ca valoare de brand”, spune Ciupercă. De altfel, Amrei Beck, fiica lui Beck, este shareholder şi partener în amb Holding şi se pregăteşte să preia afacerea familiei.
Alfred Michael Beck susţine că investiţia pe care a făcut-o este prea mare pentru a mai putea discuta de un hobby şi că vinul de aici are un potenţial foarte mare. Regretă însă că autorităţile nu promovează mai bine România ca destinaţie şi vinul ca potenţial comercial: „Cu ceva timp în urmă am remarcat la Târgul de vinuri de la Düsseldorf că standul românesc era cel mai urât şi mai sărac –pentru exportul de vin nu se face nimic”, a explicat el pentru Forbes România. Beck mai spune că nu a întâmpinat dificultăţi speciale în România, în afara unora întâlnite la nivel european, precum probleme administrative: „şi în Austria avem probleme în administrarea fermei din cauza reglementărilor numeroase şi a birocraţiei. De exemplu, «nu putem să avem vaci fără a avea şi un birou», deşi nu e nevoie de un birou ca să creşti vaci“. Grupul amb mai are investiţii în Cehia, Polonia şi Ungaria.
În România, investiţiile se întind inclusiv în silvicultură şi agricultură (o fermă agricolă), deoarece austriecii cultivă cereale în Oltenia : în total, 650 de hectare sunt în proprietatea grupului care va continua investiţiile în domeniu, deoarece este cel mai profitabil şi are dinamica cea mai bună. „Produsul agricol are un preţ stabil, pentru cereale el nu a fluctuat dramatic în ultimii ani, iar preţul terenurilor este încă unul convenabil şi a rămas mult teren de lucrat în România”, adaugă Ciupercă.§