Cautare
, Contributor

Forbes Kids |
|

Puterea lui TREI

Nutriționist Nutribalance și mamă a trei copii, Alina Stoica aplică principiile echilibrului în tot ceea ce face, de la viața de familie până la planurile personalizate pe care le concepe pentru pacienții săi. Noi am chestionat-o despre rețetele pe care le-a găsit pentru ca energia și entuziasmul să se împartă - ori mai degrabă se înmulțească - la trei.
a-9302

FORBES KIDS: Cum ai reușit să echilibrezi atât de lejer cariera și viața cu trei copii încât să pară că o faci fără niciun efort?

Alina Stoica: Cariera reprezintă doar un drum frumos spre împlinire și desăvârșire. Pe acest drum întâlnești provocarea talanților din cunoscuta parabolă. Alegi cu teamă să îngropi talantul spre liniștea comodității sau alegi înmulțirea lui.

Am ales înmulțirea talantului cu darul dăruirii. Cei trei copii sunt situați pe treptele împlinirii și desăvârșirii umane, nu-mi stau în drumul carierei. Dacă-mi permiteți o glumă, tocmai numerele lor de echilibristică nonconformistă a bucuriei îmi echilibrează cariera.

Sentimentele maternității și permanentei copilării sunt primele vocații ale dascălului, medicului și chiar nutriționistului. Fără copii, cariera ar fi un drum frumos, fără trepte, situat însă sub nivelul mării.

a-8957Dând timpul înapoi, care erau proiecțiile pe care le făceai pentru viitorul statut de mamă, înainte să apară cei trei copii?

AS: Cred că păpușile din copilăria mea, dacă v-ar vorbi, v-ar spune sincer ce mamă eram pentru ele. Nu cred că există un set de lucruri sau principii ce trebuie urmate cu conștiinciozitate.

Cred mai presus de orice principiu lumesc în iubire, iertare și conștiință. Prin iubire ai suflet și minte să le faci pe toate. Cred în principii revărsate din iubire, neuniforme, dar pline de culoare. Vreau ca ele să se țină de mine.

Care sunt cele trei lucruri pe care să le aibă în vedere orice părinte bun?

Să fie vesel și doar așa va curge sângele senin prin ființa sa.

Să nu-și piardă energia prin critică.

Să iubească fără teama consecințelor iubirii.

Care este dinamica relațiilor dintre cei trei copii și cât de greu de gestionat sunt relațiile între trei vârste și personalități diferite?

AS: Mi-am asumat dinamica lor într-un mod la fel de dinamic, arbitrez doar somnul. Dacă încerci să le uniformizezi personalitatea pentru confortul tău, dacă le maturizezi vârstele pentru a fi parteneri serioși de discuție cu tine, atunci într-adevăr este greu de gestionat.

Este ca atunci când încalci suveranitatea și teritoriul unei națiuni. Dacă îi ajuți să-și descopere darurile libertății, fiecare rămâne în frontierele vârstei și personalității sale.

Domeniul tău de activitate este viața sănătoasă, dar pentru un părinte care nu știe de unde să înceapă în această direcție, care ar fi principalele „ponturi“?

a-9046AS: Echilibrul începe de la cunoașterea ta. Știm atât de multe despre toți și toate și atât de puțin despre noi. Atunci când te-ai întors la tine începi să trăiești, acesta e pontul să pornești într-o direcție sănătoasă: să pornești în direcția ta, apoi din tine către viață.

Părintele să pună armonie în farfurie cu simplitate și naturalețe, renunțând la sofisticare. Din dorința de a fi în pas cu lumea, de multe ori ne complicăm viața, fiind astfel o generație de oameni complicați, nu complecși.

Părintele să privească frumusețea naturii și să conștientizeze că din roadele naturii, semințe, cereale, fructe și legume  poate să rodească și pomișorul lui înflorit, mic și scump.

Este mai greu de gestionat dezechilibrul decât echilibrul, dar este mult mai ușor să construim comportamente alimentare corecte încă din primii ani de viață, decât să corectăm obiceiurile deprinse de la prieteni.

Care sunt cele mai importante lecții nutriționale pe care ar trebui să și le însușească un copil încă din fragedă pruncie?

AS: Un copil dacă se joacă în natură, dacă îi place mișcarea și jocul plin de viață va conștientiza energia hranei în joc și mișcare. Fiind dornic de mișcare va înțelege că hrana sănătoasă nu obosește ci dă vitalitate, aceasta ar fi prima lecție. Părinții, au însă, rolul primordial în educația nutrițională a copilului.

Dar cele mai importante lucruri pe care ar trebui să le înțeleagă un părinte, în raport cu alimentația sănătoasă a copilului?

AS: Educația nutrițională a copiilor trebuie să înceapă de la părinți, bunici, astfel încât să fie însușite la nivel de familie principiile alimentare corecte, și nu neaparat raportate numai la etapa de creștere a copilului.

Calitatea, diversitatea, cumpătarea asigură echilibrul în alimentația zilnică a copiilor.

În primii ani de viață se definesc obiceiurile alimentare, la care recurgem și la vârsta de adult, de aceea este importantă stabilirea unei relații de armonie cu alimentele și aici cred că un rol deosebit de important îl are familia.

Condiționarea meselor principale cu un desert, folosirea șantajului emoțional pentru a ramâne farfuria goală sunt factori declanșatori ai dezechilibrelor emoționale.

Exemplul părintelui este esențial, iar mesele de familie, bunul gust si gustul bun al mâncării din copilărie vor rămâne în amintirea copiilor noștri, și nu kilogramele în plus sau în minus, ora fixă la care erau obligați să mănânce.

Să nu ne transformăm așadar în mici contabili, să fim tentați să calculăm, să măsurăm fiecare strop de apă și linguriță de mâncare, căci ne vom îndepărta de micile bucurii ale copilăriei.

Din ceea ce vezi zilnic, care sunt cele mai neînțelese sau ignorate chestiuni în acest sens, în realitatea zilelor noastre?

AS: Păcatul lumii noastre este ușurătatea și povara purtării ei. Nu există o greșeală nutrițională dacă nu ar exista o relație nefastă între comoditate, teama de a face sau a nu face ceva în privința schimbării stilului de viață, gura lumii cu rețetele și marketingul aferent.

Cât de greu este să îi ții pe cei mici departe de tentațiile care au un efect negativ asupra sănătății lor și să le explici ce este bine și rău pentru ei, din acest punct de vedere?

a-9053AS: Educația nutrițională am început-o de la prima linguriță de măncărică, am făcut împreună multe experimente, am petrecut mult timp în bucătărie, ceea ce i-a ajutat să conștientizeze și să iși asume deciziile pe care le iau cu privire la alimentele introduse în meniul lor zilnic. Încerc să le explic prin povești.

Tentația are haina personajului negativ, iar fructele tentației cresc în grădinile zmeilor. Mă adaptez în funcție de meniul zmeilor sau al prințeselor.

Pot spune ca am reușit sa îi introduc în lumea firescului, în lumea reală a alimentelor.

Cum reușești să menții un echilibru între atracția inevitabilă a celor mici pentru tabletă, jocuri și activități online și nevoia de a trăi în lumea reală?

AS: Cei trei copilași, doi băieți și o fetiță au ascultat povestea de seară din burtică. Astfel cuvântul scris în carte le dă mai multă credibilitate.

Nu neglijez rolul și funcțiile tabletei pentru viața și lumea reală, dar viața nu este nici în soft, nici în hard. Până acum nu am sesizat o atracție mare pentru astfel de jocuri, nu își doresc să trăiască în lumea virtuală pentru că ne au pe noi, prezenți în viața lor. Viața plină de culoare, floarea culeasă, fructul gustat și buburuza din afara ecranului înlocuiesc cu succes culoarea lipsită de viață.

Care este, după părerea ta, cel mai greu lucru de explicat unui copil, în zilele noastre?

AS: „E firesc să fii azi nefiresc“ spune o poezie preferată. Este greu de explicat unui copil, să fie firesc.

Trăgând linie, care este „piatra de încercare” în materie de alimentație și viață sănătoasă, când ai trei copii și o carieră?

AS: O piatră de încercare este reprezentată de explicațiile pe care le ofer în mod constant copiilor vis-à-vis de conștiința persoanelor care produc și comercializează alimente dezechilibrate din punct de vedere nutrițional, alimente care nu conțin ingrediente demne de a fi enumerate.

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii