
Echipa agenției GMP PR a fost invitată pe scenă pentru a primi trofeul Gold Effie pentru campania „Căutătorii de povești”, la secțiunea „Good Works Effie – Non profit”. După obișnuitele declarații și mulțumiri spuse de câțiva oameni fericiți de la GMP PR, din rândul câștigătorilor aflați pe scenă, să-i vadă lumea și să-i aplaude (cum se cuvine la orice tip de ceremonie!), la un moment dat, s-a desprins un tânăr care a rostit la microfon, curajos și emoționat: „Mulțumesc, tată!”
Multă lume din sală a fost surprinsă, neștiind ce-i cu această „mulțumire”, s-o ia în serios (dar cine-i tata?), să fie o poantă ca s-o aplaude (dar care-i poanta?), astfel încât a fost trecută cu vedere, considerând-o drept o parodie la mulțumirile care se practică pe scenele de la case mai mari (vezi Gala Oscar!). Foarte puțini din sală au înțeles mesajul, cine este expeditorul și cine este destinatarul. Și doar doi oameni au știut taina acestui mesaj: Matei Psatta (cel care a mulțumit), membru al echipei câștigătoare GMP PR, și Sorin Psatta (cel căruia i s-a mulțimit), om de strategie și vechi publicitar al agenției Graffiti BBDO. Fiul, care i-a mulțumit tatălui, și tatăl, undeva în sală, răvășit și răscolit. Numai el știe ce-a fost în sufletul său când și-a auzit fiul mulțumindu-i! Pentru că l-a crescut, pentru că l-a educat, pentru că Matei a ajuns unde a ajuns.
Cred că acest „Mulțumesc, tată!” a fost cel mai frumos discurs ținut pe scena festivalului. Chiar a fost pus la bătaie un premiu pentru cel mai frumos discurs, sponsorizat de brandul de bere Grolsch, dar nu contează cine l-a câștigat. (Și nici nu mă interesează!) Repet: acest „Mulțumesc, tată!” a fost, în opinia mea, cel mai frumos discurs. Mai cu seamă că Sorin Psatta, „domnule profesor”, cum îi spun toți „copiii” (studenții și colegii mai tineri) din industria publicității, n-a apucat să intre la această ediție cu vreo campanie pentru brandul Dacia, cu care a câștigat premii la fiecare din cele nouă festivaluri desfășurate până acum. Brandul pe care tatăl îl are în grijă a „tras în garaj” în acest an, spre regretul bătrânului. Dar iată că tănârul Psatta a câștigat la Effie și i-a mulțumit tatălui său în public!
Lucrurile s-au legat și mai frumos la această ediție Effie (așa cum știe să le lege numai destinul), când McCann-Erickson a câștigat Grand Effie cu o campanie care, culmea!, tocmai despre relația părinți – copii vorbește! Prin vocile copiilor. „Control Parental cu Sprite” este, în fond, o tombolă cu premii în care copiii sunt invitați „să trimită codul de sub capac prin SMS” pentru ca părinții lor să poată câștiga premii… Premiul cel mare, o excursie VIP la Herculane! Nu este o campanie memorabilă. E foarte greu de estimat ce vânzări a generat, în absența unor date oficiale de la Coca-Cola Company. Singura noutate este că unii au trimis SMS-ul (copiii) și alții au câștigat (părinții): cu Sprite câștigi control parental! O singură replică merită notată din spotul TV al acestei campanii: „Tata are dreptate, ce n-ar da și alți copii să aibă ce am eu!”
Cred că în publicitatea românească a avut loc deja așa-numita „predare de ștafetă”. Tânăra generație își are campaniile ei, pe care mulți martori ai edițiilor precedente Effie România nu le mai înțeleg sau se prefac că le înțeleg (sub schematica lozincă: „S-au schimbat consumatorii, s-a schimbat și publicitatea!”)
Copiii din publicitate trăiesc în lumea lor: cu umorul lor, cu mediile lor de comunicare, cu reperele și modelele lor. Nu văd în tânărul val de publicitari niște figuri carismatice, așa cum a avut generația de început de la Effie: Bogdan Naumovici, Bogdan Enoiu, Șerban Alexandrescu, Lucian Georgescu, Adrian Boțan.
Poate ne grăbim să descoperim „vedetele” noii publicității. Dar să nu uităm că toate aceste figuri carismatice, personalități puternice, au oferit memorabilitate (sarea și piperul) acestei competiții. Ediția din acest an a fost liniștită, atât la nivel competițional cât și ca emulație în piața publicității, frământată de prevederile Ordonanței de Urgență ce restricționează posibilitatea agențiilor de media să cumpere spații de publicitate TV.
În fapt, semnul sub care s-a desfășurat cea de-a X-a ediție a festivalului Effie a avut o încărcătură emoțională, ca taina unui legământ: în publicitatea românească au venit la putere copiii.