
Cu multe voci care susțin că propunerea Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) de a fixa o cotă de 8,3% de energie regenerabilă pentru 2017, va face ca mulți producători să reziste cu greu pe piață, băncile au început să execute anumite proiecte.
Șansele energiei verzi sunt destul de mici, previzionează Ciprian Glodeanu, partener Wolf Theiss, mai ales dacă se va rămâne la această propunere. În condițiile în care până acum s-a investit masiv în fotovoltaic, iar schema actuală cu certificate verzi va dispărea la sfârșitul acestui an, biomasa rămâne de nădejde pentru România, deși speranțele ca Comisia Europeană (CE) să aprobe o subvenție doar pentru o anumită tehnologie sunt minime. “Va trebui să fie cumva sub umbrela deja aprobată a Legii 220/2008. Rămâne de văzut ce se va întâmpla și cum vom dezvolta și proiecte de biomasă”, afirmă Glodeanu.
Pe de altă parte, un subiect deloc de neglijat în context este cel referitor la eficiența energetică. Sunt discutate investiții de peste 10 miliarde de euro în noi capacități, în proiectele de extracție de gaze, reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă, Hidrocentrala Tarniţa – Lăpușteşti, pentru care este esențială schimbarea mentalității investitorilor. Reprezentantul firmei de avocatură Wolf Theiss este de părere că, în 10 ani, s-ar putea să nu mai existe prea multe gaze naturale, 10 ani fiind și perioada minimă necesară dezvoltării unei exploatări de petrol și gaze, astfel că va trebui să ne concentrăm în perioada următoare pe eficiența energetică. Pentru ca pierderea de energie să fie redusă, având în vedere că aceasta se pierde cu precădere în clădiri și în parcuri auto, autoritățile locale ar trebui să se concentreze din ce în ce mai mult pe eficientizarea clădirilor. Acestea au deja obligația ca anual, 3% din clădiri să fie renovate, și mai ales să fie renovate din punct de vedere energetic.