Cautare
, Contributor

Energie |
|

Puterea energiei nucleare

daniela lulache_8458-Edit
După BNR și Fondul Proprietatea, Daniela Lulache pregătește producătorul local de energie Nuclearelectrica pentru una dintre cele mai importante perioade din istorie.

Anul 2014 a fost unul extrem de dificil pentru piaţa de energie din România, susține Daniela Lulache, director general al Nuclearelectrica. Situația a fost creată în special de scăderea prețurilor la energie pe piața competitivă de la 216 lei/MWh în primul semestru din 2013, la 170 lei/MWh în primul semestru din 2014. „Scăderea prețurilor este cauzată, în principal, de impactul prețului energiei din surse regenerabile care, de asemenea, determină o reticență a traderilor în a încheia contracte pe termen lung, rezultatul fiind dificultatea majoră a producătorilor de a avea o predictibilitate a veniturilor din vânzări. Nu cred că, în condițiile actuale de piață, putem vorbi despre o creștere a prețurilor în semestrul doi din 2014 sau în primele luni ale anului 2015”, spune reprezentanta Nuclearelectrica. În primul semestru al acestui an compania a raportat un profit net de 60 de milioane de lei, cu 69% mai mic față de aceeași periodă a anului trecut și venituri din vânzarea energiei electrice de 854 de milioane de lei, cu 13% mai puțin decât în 2013. Iar, în total, anul trecut, Nuclearelectrica a vândut 10.988 GWh, din care 5.308 GWh prin contracte pe piața reglementată și 5.680 GWh prin contracte pe piața liberă. Daniela Lulache atrage atenția asupra seriozității cu care ar trebui tratate problemele din piața de energie, având în vedere că „nu ne putem gândi la niciun fel de ramură a economiei sau la dezvoltarea ei fără să ne gandim că o putem face fără energie. Nu ne putem imagina producția industrială, agricultura, chiar nu cred că ne putem imagina un nivel de trai decent al populației unei țări fără a avea acestă componentă bine dezvoltată, bine echilibrată”, a declarat Daniela Lulache în cadrul evenimentului Forbes CEE Forum.

Compania de stat Nuclearelectrica a fost înființată în 1998 prin reorganizarea RENEL. Societatea se află, azi, sub autoritatea Ministerului Economiei și Finanțelor și a Fondului Proprietatea, statul deținând 81,2%, în timp ce FP controlează 9,7% din titluri. Nuclearelectrica este listată la Bursa de Valori București încă din septembrie anul trecut. Este singurul producator de energie nucleară din România şi operează două reactoare de tip CANDU-6 ce utilizează uraniul natural drept combustibil și apa grea ca moderator și agent de răcire. Compania deține două sucursale, Centrala Nuclearelectrica de la Cernavodă și Fabrica de Combustibil Nuclear de la Pitești, care produce combustibilul necesar operării Unităților 1 și 2 și acoperă peste 18% din necesarul anual de electricitate al țării.

Daniela Lulache a venit la conducerea companiei anul trecut, după mai bine de 20 de ani petrecuţi în domeniul financiar-bancar. Absolventă de ASE și economist de profesie, ea a mai ocupat posturi de conducere în instituţii precum Raiffeisen Bank, AVAB şi a fost director al Fondului Proprietatea şi consilier viceguvernator în cadrul BNR, dar a activat o perioadă și în zona antreprenorială. „Experiența facultății și trecerea de la comunism la capitalism mi-au oferit ceea ce îmi doream eu să fac. Am pornit de la un post de contabil la întreprinderea de transporturi turistice auto și timp de 20 ani am văzut și experimentat cam tot ce înseamnă domeniul financiar-bancar. A fost o perioadă de formare, de suișuri, de coborâșuri ale domeniului financiar bancar în România, lecția complexă a provocărilor”, povestește Daniela Lulache. Ea spune că experiența acumulată în perioada în care a condus Fondul Proprietatea a ajutat-o cel mai mult pentru a prelua funcția pe care o deține azi. Cât despre situația Nuclearelectrica, la momentul venirii ei la conducerea companiei, ea spune că era o companie cu rezultate de operare foarte bune. „Este de înțeles, domeniul nuclear fiind unul extrem de complex. Am știut că se poate mai mult. Adică, se poate să menții performanța în operare, dar să concepi și să implementezi o strategie integrată de dezvoltare: financiară, managerială, procesuală, care să-i permită companiei intrarea într-o competiție reală pe piață, să-i confere capacitatea de a deveni un adversar redutabil”, afirmă reprezentanta Nuclearelectrica.

Obiectivele pentru anii următori sunt bine stabilite. Dincolo de proiectele pe termen scurt, cum sunt investițiile de la Depozitul Intermediar de Combustibil Ars, modernizarea și extinderea sistemului de protecție fizică pentru îmbunătățirea sistemului de securitate, marele plan al Nuclearelectrica este acum găsirea unui partener alături de care să construiască Unitățile 3 și 4 ale centralei. „Proiectul celor două unități CNE Cernavodă este unul strategic pentru Nuclearelectrica și sistemul energetic românesc. Am reușit într-o perioadă de timp scurtă să încheiem câțiva pași foarte importanți în continuarea proiectului, după o lungă pauză, pauză pe care eu o cuantific în costuri de finanțare crescute”, spune Lulache. Acest proiect a fost de fapt iniţiat în 2007, iar lucrările trebuiau să înceapă în 2010. Însă găsirea unui partener pentru statul român s-a dovedit a fi o sarcină extrem de dificilă. În luna august a acestui an s-a dat startul procedurii de selecție a investitorilor pentru dezvoltarea proiectului.

În prezent, (la data redactării articolului – n. red.) comisia guvernamentală analizează oferta prin care China Nuclear Power Corporation, singura companie calificată în procesul de selecție, se angajează să realizeze cele două reactoare. Societatea, cel mai mare producător de energie nucleară din China, ar urma să fie acţionar majoritar în compania de proiect care va derula o investiție de 6,5 miliarde de euro pentru construcția celor două reactoare. „Scopul proiectului este să acopere competitiv și sigur deficitul de producție care va apărea după 2020. Situația actuală de producție internă nu este pe termen nelimitat, schimbări majore vor surveni și este nevoie de alternative”, explică directorul general Nuclearelectrica.

Mai mult, ea estimează că activitațile de construcție și asamblare ale celor două reactoare vor genera până la 6.500 de noi locuri de muncă pe parcursul întregului proces de construcție.

Pe lista marilor proiecte ale Nuclearelectrica a mai apărut, recent, și posibilitatea de a cumpăra o parte din operaţiunile Enel în România, pe care distribuitorul a anunțat că intenționează să le vândă până la sfârşitul anului. Compania deţine o treime din piaţa distribuţiei de energie românească. Însă, această posibilitate se află doar în stadiul de dezbatere. „Considerăm că o oportunitate precum cea pe care Enel o oferă nu apare în fiecare zi. Nu sunt firme de distribuție oferite la vânzare oricând. Împreună cu generarea de energie credem că se poate crea un business echilibrat pe termen lung”, susține șefa Nuclearelectrica, fără a oferi alte detalii.

Din perspectiva aprovizionării cu energie, Uniunea Europeană este în proporție de 53% dependentă de importuri. Adică mai mult de jumătate nu se produce în cadrul UE, iar 88% din necesarul de petrol vine, de asemenea, din afara Uniunii. Toate aceste teme încep să fie din ce în ce mai prezente și începem să înțelegem că industria europeană nu mai este competitivă, problemă ce ar putea destabiliza nivelul de trai al populației, susține Lulache. În schimb, România este unul dintre foarte puținele state europene care au avantajul unui mix energetic deja destul de echilibrat, al unei mari diversități de resurse care permit în continuare menținerea acestui mix. De aceea, viitorul pieței de energie din România este privit de Daniela Lulache cu optimism. „Iar din perspectiva energiei nucleare suntem singura țară care are resurse de uraniu, apa grea, ciclu nuclear integrat, capacitatea de fabricare de combustibil nuclear, experiență în operare și în mentenanță. Din acest punct de vedere suntem chiar singura țară europeană care beneficiază de un astfel de statut”, a mai declarat Daniela Lulache, în cadrul Forbes CEE Forum.

Proiecte de anvergură, o piață volatilă și un domeniu privit de multe puteri economice, care au decis să sisteze investițiile în producția de energie nucleară, ca fiind unul extrem de sensibil – toate acestea prevăd un mandat nu tocmai ușor pentru directorul Nuclearelectrica. Totuși, ea este de părere că atunci când conduci o astfel de companie, se presupune că ai învățat deja multe lecții. “Altfel, nu cred că se poate spune că ești pregătit pentru o astfel de provocare”, afirmă Daniela Lulache. „Îmi plac organizațiile mari, cu probleme complexe, cu provocări multiple, cu un impact al transformării mult mai puternic chiar și decât mediul antreprenorial”.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii