FacebookTwitterLinkedIn

Internetul a cucerit publicitatea românească într-un timp extrem de scurt. În ultimii trei-patru ani, numărul companiilor care furnizează servicii de comunicare și marketing pe internet a crescut simțitor. Evoluția este strâns legată atât de nevoile de comunicare ale clienților, cât și de progresul tehnologic care a fost adoptat cu entuziasm și de piața autohtonă. Este cel mai tânăr domeniu, având perspective de dezvoltare explozivă în viitorul apropiat. Pentru că, în ciuda apariției unui număr impresionant de agenții, piața nu a ajuns la nivelul de saturație.

Cele 62 de agenții monitorizate de „Forbes România” reprezintă locomotivele care trag cu mare putere piața comunicării pe internet. Sunt cei mai importanți jucători, cu cifre de afaceri competitive. Numărul exact al firmelor active, care se ocupă cu serviciile de publicitate și de marketing pe internet, nu a fost stabilit până acum în mod oficial, nici de breasla publicitarilor și nici de vreun institut de cercetare, dar „Forbes România” estimează cu sunt peste 100 de companii.

În 2017, cifra de afaceri realizată de cele 62 de agenții digitale monitorizate de „Forbes România” s-a ridicat la 56,6 milioane de euro, conform datelor preluate de la Ministerul Finanțelor Publice (la cursul mediu BNR de 4,56 lei/euro). Cifra este mai mare cu 17,8% față de cea din anul precedent. În top nu sunt incluse agențiile deținute de grupul Publicis România, pentru că acestea sunt branduri care nu au personalitate juridică și activează sub „umbrela” companiilor Lion Communication și Publicis Groupe Media Bucharest. (Bilanțurile acestor branduri nu apar la Ministerul Finanțelor.)

Creșterea de 17,8% este importantă, puține domenii de activitate din România se pot lăuda cu o majorare anuală de două cifre procentuale. Dar piața comunicării digitale, ca volum de business, se află la o valoare inferioară față de agențiile tradiționale de publicitate (creație, strategie, consultanță), care au atins, în 2017, afaceri de 136 de milioane de euro, și față de agențiile de media, cu afaceri totale de 395 de milioane de euro. Atât agențiile de publicitate cât și cele de media au structuri care furnizează servicii digitale și care concurează companiile specializate din „topul digital”. Singura consolare este că businessul „legiunii digitale” depășește volumul agențiilor de Public Relations (40 de milioane de euro).

Profitul net înregistrat de cele 62 de entități care prestează servicii de comunicare și marketing pe internet a fost de 7,93 milioane de euro, cu 14,6% mai mare decât cel din 2016. Rata profitului a fost de 14%, o cifră încurajatoare pentru antreprenorii care urmăresc să se lanseze în această afacere. Doar șase agenții au raportat pierderi la sfârșitul anului trecut. Cel mai mare profit net a fost raportat de agenția Hogarth Worldwide, care operează sub brandul H&O (Hogarth & Ogilvy): 1,96 milioane de euro. De altfel, această agenție a avut și cea mai mare cifră de afaceri: 9,7 milioane de euro. Sunt 18 companii care au avut cifra de afaceri mai mare de un milion de euro.

În ciuda numărului mare de companii, această piață suferă o concentrare a afacerilor pe un număr restrâns de jucători. Astfel, primele 10 agenții din topul „Forbes România” au generat o cifră de afaceri ce reprezintă 56,6% din business-ul total. Celelalte 52 de firme se luptă pe o cotă de piață de 43,4%. De asemenea, primele 10 agenții din top au realizat un profit net care deține 60% din profitul total al pieței. Cifrele de mai sus arată consolidarea și concentrarea domeniului, tendință care va continua și în următorii ani. Altfel spus, cei puternici vor deveni și mai puternici. Este departe vremea când vor fi anunțate primele falimente digitale.

Printre companiile care au înregistrat creșteri ale cifrei de afaceri față de anul precedent se numără: Hogarth World-wide (29,6%), ZITEC (18.5%), 2Performant Network (17,6%), Kubis Interactive (2,5%), Digital Atelier Interactiv (38,7%), Prometheus Programmatic Agency (38,6%), Syscom Digital (16%), Kinecto International (10,2%), V8 Interactive (13,6%), Republika Interactive (27,7%) Webstyler (24,3%) și Grapefruit (27,7%). Se constată că majoritatea creșterilor sunt cu două cifre procentuale.

Sunt și agenții care au suferit scăderi ale cifrei de afaceri față de 2016: MRM Parteneri (-22,5%), Conversion Marketing (-38,1%), Infinit Solutions (-22,7%), Tribal Worldwide Digital Agency (-14,3%), OgilvyOne (-4,8%), Digital Star Marketing (-9,9%) și Kaleidoscope Proximity (-39%).

În cele 62 de agenții au fost angajați peste 1.100 de specialiști, la nivelul anului 2017. Numărul acestora va continua să crească în ciuda adâncirii crizei forței de muncă, situație cu care se confruntă industria de comunicare din România.

Sursa: Ministerul Finanțelor Publice, prelucrare „Forbes România” la cursul mediu BNR de 4,56 lei/euro.

56,6 milioane de euro reprezintă cifra de afaceri a 62 de agenții de publicitate și marketing pe internet, în anul 2017.