FacebookTwitterLinkedIn

Pro TV S.A. și-a păstrat poziția de lider, fiind cel mai mare furnizor de audiență pentru reclamele difuzate în primele nouă luni ale acestui an. Asta în ciuda restructurărilor care au avut loc în companie, în ciuda plecării mai multor vedete și manageri către grupul concurent (Intact Media Group) și a pronosticurilor unor „analiști” care dădeau ca sigur „prăbușirea” Pro TV, fără Adrian Sârbu la cârmă.

Astfel, cele șase televiziuni din grup (Pro TV, Acasă TV, Pro Cinema, MTV România, Sport.ro și Acasă Gold) au livrat clienților publicitari un volum de 413.989 puncte de audiență pe targetul comercial (18-49 de ani, urban), reprezentând 30,3% din totalul bugetului de pe piața TV din România, în perioada analizată. (Pe baza punctelor de audiență – Gross Rating Points – GRP’30, clienții publicitari cumpără timpi de reclame la televiziuni.)

Cota de piață deținută de Pro TV S.A. este mai mică cu un punct procentual față de cea din 2013. Această pierdere se explică prin criza prin care continuă să treacă piața de publicitate (reducerea bugetelor) și prin creșterea agresivității concurenței, mai cu seamă a rivalului Intact Media Group. De asemenea, Pro TV, nava amiral a CME în România, este televiziunea cu cel mai mare volum de audiență furnizată clienților: 308.352 GRP’30 pe targetul comercial, în creștere cu 6,3% față de 2013. Să mai notăm și pierderile de publicitate de la Acasă TV (-4,2%) și Sport.ro (-9,4%), dar și majorarea bugetului de audiență de la Acasă Gold (75,4%).

Așadar, există viață la Pro TV și după plecarea lui Adrian Sârbu. Iar audiențele din această toamnă, în care grupul Intact își punea mari speranțe în detronarea Pro TV, confirmă că noii șefi ai afacerilor CME în România n-au făcut greșeli.

Ultimul raport financiar al CME arată că, în primele nouă luni ale acestui an, compania din România a avut venituri nete de 157,5 milioane de dolari, în creștere cu 15,8% față cele din perioada similară a anului 2013. De asemenea, OIBDA (profitul operațional fără depreciere și amortizarea) a fost la nouă luni de 22,8 milioane de dolari față de 5,8 milioane de dolari în 2013.

Intact Media Group, care deține televiziunile Antena 1, Antena 3, Antena Stars, Euforia și ZU TV, a avut un volum total de 388.552 GRP’30 pe targetul comercial (au fost eliminate barterele de tipul „Jurnalul Național” sau „Editura Intact”), echivalentul unei cote de piață de 28,4%. Market share-ul grupului condus de Camelia Voiculescu, fiica lui Dan Voiculescu, a crescut cu 1,1 puncte procentuale față de aceeași perioadă a anului trecut. Este evidentă ambiția Intactului de a deveni lider pe piața publicității, investițiile în formate de emisiuni și în oameni fiind importante în acest an.

Audiența livrată de Antena 1, principala televiziune a grupului, a fost de 294.942 GRP’30 pe targetul comercial, cu 6% mai mare decât în 2013. Dar cea mai importantă creștere a volumul de publicitate a cunoscut-o Antena Stars (67,6%), poziționată ca televiziune-tabloid, având pretenția de a intra în plutonul stațiilor „care contează” pentru advertiseri. Canalul de știri Antena 3, cu un volum de 58.103 GRP’30 pe targetul comercial, a suferit o pierdere de 7,3% față 2013. Este cea mai mare scădere înregistrată de o televiziune din top 10, în primele nouă luni ale acestui an. Cele două mari grupuri rivale,
Pro TV S.A. și Intact Media Group, dețin aproape 60% din piața de publicitate TV. Cel de-al treilea jucător, Kanal D, care activează singur pe piață, are o cotă de piață de 9,5%. Așadar, piața este împărțită (aproape frățește) de CME și Intact, „firimiturile” publicității scăpate de aceștia
fiind „ciugulite” de Prima TV, Național TV,
TVR și de canalele de știri. Cele trei televiziuni de știri – România TV, B1 TV și Realitatea TV – dețin fiecare o cotă de piață de circa 2%. România TV se află în plină cursă pentru creșterea cotei de piață, ajungând la 2,7% în primele nouă luni, depășind astfel Centrul Național Media (2,6%), care operează trei stații – Național TV, Favorit și Național 24 Plus – și Televiziunea Română (2,4%).

În cazul televiziunii publice, demn de remarcat este faptul că volumul de audiență livrat de TVR 1 a fost de 25.788 GRP’30 target comercial, cu 33,6% mai mare decât în 2013. Această majorare a fost generată în special de publicitatea difuzată în cadrul meciurilor de la Campionatul Mondial de Forbal din Brazilia.

Clienții publicitari și-au strâns punctele de audiență. Cel mai mare consumator de publicitate TV, în primele luni ale acestui an, a fost Procter&Gamble, cu 61.431 GRP’30 pe targetul comercial. Volumul de audiență este cu 3,3% mai mic decât cel din aceeași perioadă a anului trecut.

Pe locul secund s-a plasat Unilever, cu 41.814 GRP’30 pe targetul comercial, în scădere cu 31,8% față de 2013. Este cea mai mare pierdere de audiență în top 20 advertiseri TV. Și Orange a suferit o scădere a volumului de audiență TV: -10,5%. Bugetul obținut de Orange este de 40.281 GRP’30 pe targetul comercial.

Dintre marii investitori, cele mai mari creșteri de publicitate TV le-au înregistrat Heineken (50,8%), Ferrero (79,8%), Lidl (39,2%), Colgate Palmolive (32%), Sibmedia Interactive (461%), care operează site-ul tocmai.ro, Allegro Online Services România (492%), ce deține site-ul Olx.ro, și Terapia (49%).

Evenimentul acestei toamne a fost lansarea brandului Telekom, care a „topit” sub umbrela sa Cosmote și Romtelecom. În primele 17 zile de la lansare, spoturile TV ale Telekom au acumulat mai multe puncte de audiență decât campaniile altor clienți publicitari în nouă luni. Concret, în topul audienței pe primele trei trimestre ale acestui an, Telekom România ocupă locul 23, cu 15.496 GRP’30 pe targetul comercial. Spre comparație, „răposatul” brand Cosmote a acumulat 34.803 GRP’30 pe targetul comercial (locul 7), în timp ce Romtelecom, 11.656 de puncte (locul 33). Cifrele confirmă că Telekom a beneficiat de o lansare puternică (nu numai pe televiziune) și, cu siguranță, până la sfârșitul anului va urca în topul celor mai mari consumatori de publicitate TV.