FacebookTwitterLinkedIn

Ambasadorul Poloniei la București, Marek Szczygiel, pune accent pe importanța unei integrări regionale mai aprofundate pentru statele Europei Centrale și de Est fiindcă acesta ar favoriza dezvoltarea tuturor statelor din regiune și ar crea condițiile unei mai bune creșteri comune în viitor. „În ultimii 25 de ani de la căderea comunismului, state precum Polonia sau România s-au reorientat și s-au concentrat pe integrarea în Europa Occidentală. Încă încercăm să recreăm acele legături lipsă cu economiile europene occidentale, și acest lucru a fost vizibil, de exemplu, în exporturile noastre, însă acum a venit vremea să întărim cooperarea regională”, a spus ambasadorul Poloniei la București în cadrul Forbes CEE Forum. „Aceasta este una dintre prioritățile Poloniei în regiune”, a explicat el.

Totodată, diplomatul polonez a mai afirmat că țara pe care o reprezintă este un susținător al unor legături de cooperare regională mai strânse, atât la nivel politic cât și economic, dar își dorește și dezvoltarea unei infrastructuri regionale care încă lipsește și care ar putea să facă această parte a Europei mai competitivă. „La 25 de ani de la căderea comunismului încă ne luptăm pentru a pune bazele unei rețele de autostrăzi, căi ferate sau interconectoare energetice care să funcționeze bine”, a mai spus ambasadorul Poloniei la București, subliniind că modelul ar trebui să îl reprezinte, și în acest caz, Europa Occidentală, iar mecanismul prin care s-ar putea pune în practică ar putea fi reprezentat de fondurile structurale.

„Această încercare ar putea fi benefică pentru întreaga Europă pentru că reducerea acestor diferențe ar putea să ofere o bază mai solidă pentru dezvoltarea economică”, a mai argumentat Marek Szczygiel.

În ceea ce privește cooperarea româno-poloneză, ambasadorul polonez a argumentat că este un climat favorabil dezvoltării relațiilor economice dintre cele două state, sperând ca, în acest an, volumul schimburilor bilaterale să atingă patru miliarde de euro, iar numărul investitorilor polonezi prezenți aici să crească.