FacebookTwitterLinkedIn

Primul milion

A fost un business imens în domeniul distribuţiei de aparatură electronică. Timp de un deceniu, Ana Electronic a fost unicul distribuitor în România pentru produsele gigantului sud – coreean Samsung. A fost o experienţă fascinantă, pe cât de interesantă pe atât de profitabilă. Am învăţat multe de la ei: muncă, seriozitate, punctualitate, eficienţă. Am avut cu toţii de câştigat. Ei – cotă de piaţă în Europa; noi – experienţă şi, desigur, primul milion. Am simţit că trebuie să avem încredere în noi. Nu am greşit.

Dificultăţi

1. Lipsa de experienţă în mecanismele economiei de piaţă; multă vreme am fost obligaţi, cu toţii, să redescoperim roata;

2. Lipsa surselor de finanţare care să îmi susţină ideile de afaceri;

3. Birocraţia, rigiditatea şi osificarea sistemului de stat, care s-a reformat foarte greu, rămânând în urma sistemului privat; în unele domenii, reforma instituţiilor publice sau cu capital de stat nu s-a încheiat nici astăzi.

Recomandări

Prima recomandare ar fi să înveţe, în general. A doua recomandare ar fi să înveţe economie şi finanţe. Abia după aceea ar veni a treia recomandare, aceea de a învăţa din experienţa celor care au reuşit.

Oportunităţi

Aş începe aceleaşi proiecte pe care le-am început acum 20 de ani. Aş putea să evit capcanele în care m-am împiedicat atunci. Aş ocoli toate erorile pe care le-am făcut atunci când am investit primul milion – nu de alta dar acum am cu 20 de ani mai multă experienţă şi înţelepciune.