FacebookTwitterLinkedIn

Când îl întrebi despre recordurile anului trecut în materie de clădiri de birouri și dacă acestea se pot repeta în 2017, Marius Șcuta, Head of Office Department în cadrul companiei de consultanță imobiliară JLL România, vorbește despre riscul pe care evoluția de pe scena politică îl reprezintă pentru economie. „Anul acesta nu-l vedem să fie la nivelul lui 2016, mai ales cu ce se întâmplă acum (interviul a fost realizat pe 2 februarie 2017, în perioada masivelor proteste de stradă împotriva Ordonanței 13/2017 – n.red.). Eu aseară am primit un telefon de la un reprezentant al unei companii care este interesată să-și deschidă un hub în România și m-a întrebat ce se întâmplă, iar acum două zile un proiect a fost pus pe hold din cauza situației cauzate de adoptarea celor două ordonanțe de urgență”, spune, pentru Forbes România, Marius Șcuta. „Tare mi-e că, dacă o să continuăm așa pe partea politică, o să avem de suferit. Tot ce s-a dezvoltat în România în ultimii ani s-a dezvoltat după ce a început curățenia în partea de corupție. S-ar putea să vedem un efect și la companiile existente, care de obicei trăiesc din proiecte și își mai angajează oameni, s-ar putea să vedem niște blocaje, la un moment dat.   Eu văd un potențial risc major în ceea ce se întâmplă acum.”

Iar aceste tulburări vin pe fondul unei creșteri economice importante în 2016, cea mai mare din Uniunea Europeană și al unor recorduri înregistrate pe segmentul office, atât din perspectiva livrărilor, cât și a tranzacțiilor. „Am depășit cu 46% tot ce s-a tranzacționat în 2015 și procentual și pe partea de net take-up, adică extinderile sau companiile noi. Livrările la fel, au fost foarte multe noi, pe baza anilor trecuți, în care tranzacționarea a mers bine au apărut și investitori care să construiască foarte mult speculativ, ceea ce este excelent din punct de vedere al chiriașilor, pentru că au foarte multe opțiuni”, explică Marius Șcuta.

Dezvoltarea piețelor office secundare, precum Timișoara, Cluj, Iași și Brașov este, de asemenea, un efect al creșterii economiei. Potrivit lui Marius Șcuta, Timișoara este o oportunitate bună, dar a avut aceeași problemă pe care au avut-o și unele zone din București, precum hub-ul Centru-Vest: nu a avut produse. „Era doar City Business Centre  dezvoltat de NEPI și Ovidiu Șandor și cam atât. Acum a apărut Openville, care a atras câțiva chiriași care erau în clădiri de clasă B sau C și care au vrut să se mute în ceva modern, plus anumite extinderi. Iulian Dascălu a dat primul drumul la proiect, a avut un avantaj. Eu nu văd în Timișoara piață să absoarbă tot ce se va dezvolta pe office. Nu e vorba că nu ar fi un oraș bun , dar nu au atâția angajați”, explică Marius Șcuta, precizând că Iașiul este o oportunitate mai bună, „pentru că au de unde să mai scoată angajați și acolo lipsesc proiecte”.

Problema resursei umane insuficiente ar putea apărea și la Cluj, în opinia lui Marius Șcuta, care spune că speră ca segmentul office din Brașov să se „dezghețe”, deși „acolo este problema de infrastructură, ar fi foarte oportun să existe aeroport, pentru că sunt vorbitori de limbă germană, căutați de companii”. Legat de piața bucureșteană, oficialul JLL România spune că, anul trecut, hub-ul Calea Floreasca-Barbu Văcărescu a generat cele mai multe livrări și tranzacții, însă motivul nu mai este, ca în anii trecuți, că a fost cel mai căutat hub. „Zona de Centru-vest este una extraordinară, cu mare potențial, dar problema e că nu am prea avut produse acolo. În afară de AFI și Sema, care e de clasă B, nu avem un produs pe care să putem să-l livrăm. Mulți chiriași au acea zonă ca o primă opțiune. O mare parte din chiriașii care au semnat în CFBV sau Dimitrie Pompeiu anul trecut au fost «forțați» să semneze acolo pentru că nu exista un produs similar în altă zonă”, explică Marius Șcuta