Hagag Development Europe și-a făcut debutul pe piața locală în 2015, prin proiecte de reconversie a clădirilor vechi, ajungând în prezent la un portofoliu de investiții de peste 250 de milioane de euro. „Am știut de atunci că o să facem aici lucruri extraordinare”, a declarat pentru Forbes România Yitzhak Hagag, Co-Fondator și acționar Hagag Development Europe. Încă de la primul contact cu piața imobiliară din România, grupul s-a concentrat pe revitalizarea centrului Capitalei, pe a crea o sinergie între influența istorică, bijuteriile arhitecturale și dezvoltările moderne. „Vorbim despre regenerare urbană, despre patrimoniul cultural al unei comunități, despre proprietăți care sporesc potențialul turistic al orașului și care au capacitatea de a atrage noi investiții, generând valoare adăugată peisajului urban, dar și economiei. (…) Proiectele noastre păstrează vie cultura și identitatea orașului”, continuă co-fondatorul Hagag Development Europe, companie specializată atât pe segmentul de rezidențial, cât și pe cel comercial. Proiectele pe care le are acum în derulare sunt H Victoriei 139, H Eliade 9 Residence, H Pipera Lake și H Tudor Arghezi 21, ce presupun o investiție consolidată de 120 de milioane de euro exclusiv în dezvoltare, fără valoarea propriu-zisă a imobilelor, ori a terenurilor.
Sub umbrela Hagag Development Europe intră și H Victoriei 109, primul proiect dedicat segmentului imobiliar de birouri al companiei. Dezvoltatorul israelian a investit circa 8 milioane de euro în consolidarea și modernizarea fostului sediu Petrom din Calea Victoriei. Lucrările au fost finalizate în vara anului trecut, iar clădirea are o suprafață totală închiriabilă de aproximativ 6.000 mp.
Clădirile istorice au intrat tot mai mult în interesul investitorilor care vizează sectorul de birouri sau al hotelurilor. Însă, sunt puțini cei care chiar se angrenează în a demara astfel de proiecte provocatoare atât din punct de vedere al investiției necesare, cât și al procesului de reconversie în sine, fiind, după cum spune Yitzhak Hagag, „consumator de resurse”. „Etapele de avizare și autorizare sunt mai greoaie – nu discutăm aici doar despre avize sau autorizații de la primărie, ci și de la Ministerul Culturii, Academia Română sau alte entități conexe, iar bugetului alocat pentru reconsolidări, refuncționalizări și, eventual, refacerea elementelor arhitecturale decorative, i se adaugă și costul de achiziție a proprietății, care este de regulă destul de piperat”, mărturisește el. De asemenea și „mitul sustenabilității”, potrivit căruia reconversia clădirilor vechi nu se alinează standardelor actuale de sustenabilitate, pune „pe fugă” dezvoltatorii. Mit pe care Yitzhak Hagag îl deslușește într-un mod logic, susținând că, de fapt, reintroducerea în circuitul comercial a unei astfel de proprietăți este, în cele mai multe cazuri, mai sustenabilă decât demolarea sau ridicarea unei clădiri la stadiul de fundație. „Potrivit studiilor de specialitate, durează aproximativ 65 de ani pentru ca o clădire nouă, eficientă din punct de vedere energetic, să poată „economisi” cantitatea de energie pierdută în procesul de demolare al unui imobil existent. În schimb, o clădire veche, odată modernizată, poate deveni imediat eficientă din punct de vedere energetic”, explică co-fondatorul Grupului Hagag, cu peste 50 de proiecte rezidențiale și comerciale dezvoltate până în prezent în Tel Aviv.
Pentru 2021, Hagag alocă un buget de achiziții de 100 de milioane de euro, tot pentru proprietăți cu valoare istorică. Așadar, compania are în continuare planuri de extindere. „Ne-au atras atenția mai multe proprietăți cu valoare istorică și ne-am făcut un obicei din a prospecta continuu piața și a identifica noi oportunități investiționale. Suntem în curs de perfectare a unei prime tranzacții pentru o astfel de clădire și suntem în diferite etape ale discuțiilor pentru achiziția altor imobile de acest gen”, precizează Yitzhak Hagag, care punctează totodată că au deja proiecte în plină etapă de dezvoltare, ceea ce presupune o serie de investiții generoase. „În 2020, spre exemplu, aproximativ 50 de milioane de euro au fost alocați lucrărilor de construcție în curs de derulare”, afirmă el.
Hagag Development Europe este unul dintre cei mai activi investitori imobiliari de pe piața din România.Și, cu toate că până în momentul de față s-a concentrat pe proiecte rezidențiale și comerciale, compania ia în calcul și reorientarea către alte segmente ale pieței imobiliare, precum cel hotelier. „Deocamdată, analizăm mai multe opțiuni. Anul trecut am urmărit cu interes și evoluția segmentului industrial-logistic unde activitatea totală de leasing la nivel național a depășit 900.000 de metri pătrați închiriați în 2020, în creștere cu 94% față de 2019. Este un rezultat care, zic eu, ar atrage atenția oricărui investitor”, punctează co-fondatorul Hagag.
Dezvoltatorul a mizat întotdeauna pe locații centrale și ultra-centrale cu încărcătură istorică și o arhitectură aparte pentru proiectele sale. De ce? Pentru că valoarea acestora nu se depreciază, ci crește în timp și oferă rezidenților sau chiriașilor o serie facilități premium ce pot deriva doar dintr-un amplasament privilegiat. Prestigiul zonei și valoarea acesteia sunt, de asemenea, foarte importante pentru companie. „Alegem proprietăți și locații emblematice, cu potențial enorm, dar și foarte provocatoare din punct de vedere al dezvoltării și suntem singurul dezvoltator care și-a concentrat investițiile în zona ultra-centrală, în ultimele decenii”, susține Yitzhak Hagag.
Pe termen lung, compania plănuiește să dezvolte în România un nou segment de piață dedicat proiectelor de reconversie a clădirilor cu valoare istorică și ariei de regenerare urbană.