Cautare
, Contributor

|
|

Posibila revenire a sistemului bancar

Sistemul bancar și economiile au fost puse la grea încercare în ultima perioadă. Vor reuși să își revină sau începe o nouă criză?
Panel

Sistemul bancar european are un rol important în economia din Europa, iar în ceea ce privește România, băncile au o pondere decisivă în finanțarea economiei. Anul 2008 avea să consemneze declanșarea crizei financiare care a zdruncinat întreaga economie a Europei, implicit sistemul bancar. Astfel că, în decursul celor opt ani, sistemul bancar a înregistrat deopotrivă patru ani de pierderi și patru ani de profit, anul 2015 fiind cel mai profitabil, înregistrând un câștig record de aproximativ 4,9 miliarde de lei, comparativ cu anul 2008, când economia și creditarea se aflau într-un mare declin. În ceea ce privește pierderile cumulate adunate de sectorul bancar în ultimii opt ani, acestea s-au apropiat de 8 miliarde de lei, criza economică şi nivelul ridicat al creditelor neperformante lovind puternic profitabilitatea sistemului bancar.

Cum va arăta lumea băncilor peste 10 ani

Toată această perioadă dificilă ar putea contribui la consolidarea sistemului bancar prin faptul că băncile și-au învățat lecțiile și vor ști la ce să se aștepte pe viitor. Provocările ascunse din 2016, dar și soluțiile cele mai adecvate care răspund noilor amenințări tehnologice, cât și un semnificativ schimb de experiență între specialiști din domeniu sunt printre cele mai importante aspecte discutate la cea de-a șaptea ediţie a Conferinţei de Management al Riscului de Creditare în Bucureşti,  care a avut loc pe 14 Iunie, la JW Marriott Bucharest Grand Hotel.

Armen„Atât băncile din diferite regiuni, cât și cele din România au șanse mari să își revină după această criză, în contextul în care finanțarea va fi stabilă, iar lichiditatea băncilor va exista în continuare”, a declarat Armen Dallakyan, vicepreședinte – senior analyst, Financial Institutions Group, Moody’s Investors Service, Londra.  La începutul acestui an miliardarul George Soros prognoza o posibilă criză care ar urma să fie declanșată în următorul an, istoria din 2008 repetându-se. Armen Dallakyan rămâne, însă, optimist în ceea ce privește viitorul economiei mondiale. „Nu anticipăm niciun declin în ceea ce privește economia mondială în următorul an”.

Chiar dacă pentru bănci evenimentele din ultima vreme nu au fost tocmai fericite, acestea au toate șansele de a-și reveni la normal, poate chiar mai puternice decât erau înainte. „Nu știm cât timp va dura până când băncile își vor reveni după această perioadă grea, însă lucrurile evoluează într-un mod pozitiv. Am putea spune că ceea ce a fost mai rău a trecut, însă dinamica domeniului este foarte mare. Vedem și multe obstacole în calea acestei reveniri, însă nu le putem anticipa”, a adăugat Armen Dallakyan. Având în vedere subiectul principal al conferinței, mai exact riscul de creditare, Armen Dallakyan a listat o serie de soluții pentru unii dintre actorii cheie care se confruntă cu riscul de creditare. „Băncile au nevoie să echilibreze dobânzile mici cu creșterea diversificată, în timp ce mențin costurile la niveluri reduse”.

Anthony

Anthony Scriffignano, Vice Preşedinte Senior, Chief Data Scientist la Dun&Bradstreet, a adus în discuție  tema celor mai bune practici în riscul de credit şi gestionarea datelor, într-o lume din ce în ce mai digitalizată și în plină evoluție tehnologică. „Odată cu dezvoltarea noilor tehnologii, e esențial să ne raportăm diferit la ceea ce facem”, a subliniat Scriffignano, completând că specialiștii în date trebuie să țină cont de elemente de cyber securitate, volume mari de date, „Internetul Lucrurilor”, științele cognitive, legislație sau biometrie.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii