Cautare
, Staff

Afaceri |
|

Portret robot de lider

De ce sunt antreprenorii români mai creativi? De ce avem atât de puține femei în business? Care este cel mai potrivit model de lider?
3. ana_maria_mihaescu_IMG_0155

După ce 25 de ani s-a ocupat de finanțarea antreprenorilor, atât în România, cât și în regiune, Ana Maria Mihăescu, până la finele anului trecut, directorul general regional al IFC, divizia de investiții a Băncii Mondiale, a remarcat că antreprenorii români se definesc, printr-o creativitate mai mare decât a celor din alte țări. „Au activat într-o regiune care a fost mai expusă și probabil că România a trecut prin crize mai profunde, iar cei care au plătit prețul au fost antreprenorii. De aceea productivitatea sectorului privat românesc este considerată mai scăzută decât a altora. Dar, dacă v-ați uitat la ce ajutor au avut antreprenorii din celelalte țări, veți realiza că antreprenorul român a fost cel care a sprijinit România să iasă cu bine din criză”, a detaliat Mihăescu, în cadrul celei de-a patra ediții a Forbes CEE Forum.

De asemenea, ea a precizat că, în cei 25 de ani la IFC, a adus venituri din participațiile la companiile românești de 2,5 miliarde de euro, mai mari decât cele din Turcia: „Dar, când sunt luate pe net, cu participarea către stat, tot acel timp pe care-l pierd cu agențiile de control, cu agențiile de mai știu eu care, firmele românești ies în pierdere. Dar, dacă se face o evaluare adevărată, nu sunt mai puțin competitive. Poate n-au avut acces la tehnologie de ultimă oră, dar acestea fac eforturi de a ajunge din urmă și de a-și tehnologiza societățile.” Aceasta și-ar dori să vadă din partea liderilor politici o acțiune prin care să îi sprijine pe antreprenorii români, prin crearea de infrastructură socială. Un exemplu îl reprezintă construirea de grădinițe și de școli cu afterschool la care să aibă acces oricine. „Vă dați seama ce forță de muncă s-ar elibera și, în același timp, ce impact am avea asupra viitoarei generații de lideri. Dacă într-adevăr suntem interesați să realizăm ceva, este să realizăm o generație de copii care să fie competitivi, să fie antreprenori. Fără sprijinul statului nu cred că vom avea”, a apreciat fostul lider regional al IFC.

Leadership-ul feminin din România 

Leadership-ul feminin din România este plin de suișuri și coborâșuri, a subliniat Mihăescu: „Există și aici o istorie recentă care-și pune ștampila asupra leadership-ului doamnelor”. În medie, 7% este nivelul la care sunt reprezentate doamnele în corporații, dar realitatea din România este, uneori, mai dificilă de-atât. De ce? „Doamnele au avut de înfruntat o imagine negativă. Regina Maria nu este atât de prezentă în memoria colectivă, pe cât de prezente sunt Elenele de dinainte de război și cele comuniste, care s-au adăugat unor Ane ale anilor `50. Ele au rămas ca o sintagmă a răului”, crede Mihăescu. În plus, înainte de 89, era acel număr de femei șefi care trebuiau să fie în sindicate și în partide. „Atunci, după 89, am observat că foarte puține femei voiau să se afirme ca lideri, în România, în politică mai ales, dar și în economie”, a explicat Mihăescu. Era o oarecare atitudine „Mai bine îi lăsăm pe soții sau pe copii noștri, iar noi mai așteptăm”. În aceste condiții, valul de doamne lider din economie a venit mai târziu.

„În ultima vreme, am văzut o revigorare, mai ales în sectorul privat și în facultăți. Dacă vă uitați la numărul de masteranzi și de doctoranzi, de exemplu. Există speranțe că vom ajunge acolo…, deși nu la o egalitate totală și nu foarte repede”, a remarcat Mihăescu. Nici la Banca Mondială nu există o echitate peste tot. Ponderea de femei și bărbați era de 50% la nivelui de bază și de 50% la vârf, pentru că era o chestie ușor controlabilă, dar middle managementul era dominat de bărbați. Situația nu era provocată doar mental, ci și de niște realități, precum aceea că femeile sunt cele care nasc și trebuie să aibă grijă de copii, astfel că sunt mai puțin prezente în câmpul muncii. „Situația este complexă”, a menționat Mihăescu.

Liderii globali

Fostul lider regional al IFC a subliniat că, pe plan global, sunt tot mai greu de identificat calitățile reale ale unui lider. „Gândiți-vă la ultimele runde electorale din diverse țări. S-a ajuns până într-acolo, încât societățile de consultanță ale liderilor creau milioane de profiluri, astfel încât respectivul lider să poate veni cu mesajul potrivit care să li se potrivească fiecăruia. Nu mai este „jocul” de dinainte, în care un lider era de stânga, de dreapta, de centru stânga și venea cu un anumit mesaj. Este clar: se va produce o ruptură”. Aceasta a adăugat că, în general, abundența de informații care pot fi colectate de pe internet despre o persoană este ceva care are potențialul de a crea temeri. Fostul lider regional al IFC a mai remarcat, la nivel global, că, tot mai mult, fără să spună lucrurilor pe nume, lumea se întoarce spre interesul național: „Polonia, ca societate, vrea să se regândească. În România, la fel. La alegerile din Franța, Macron a venit pe acest val”. Cu toate acestea, se află într-o arie internațională, în care trebuie să colaboreze mai mult.

Mihăescu a reamintit că, în urmă cu câțiva ani, întrebat ce fel de lider al lumii și-ar dori, Dalai Lama a spus că nu vrea neapărat un lider inteligent, pentru că profesioniști inteligenți avem destui, dar unul căruia să-i pese. Ea a preluat această idee și a menționat că, spre deosebire de un șef, liderului îi pasă. „Deși se vorbește în literatura de specialitate de diferitele stiluri de lideri – de la autocratic la democratic, liderul de echipă, de tranzacții transformaționale – ceea ce definește liderul de astăzi este faptul că îi pasă”.

În legătură cu diferența dintre șef și lider, ea a afirmat că se află în acea etapă a vieții în care fiecare se întreabă ce lasă în urmă și ce să dai înapoi „cetății”. „De la 1 ianuarie, sunt director independent în mai multe board-uri, pentru că așa cred că experiența mea, de 40 de ani, îi poate ajuta pe cei de la MedLife, pe Raiffeisen sau pe cei din industria de telecomunicații. Sper ca, prin transferul experienței, să ajut cât mai mulți șefi să devină lideri”, a detaliat Mihăescu. În plus, își continuă studiile.

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii