Cautare
, Contributor

Imobiliare |
|

Planul familiei Cristea

În care este vorba despre transformarea prin care trece primul parc industrial privat din judeţul Cluj. 
Adriana si Stefan Cristea

Cel mai sărac om nu este cel care nu are bani, ci acela care nu are vise şi proiecte. Acesta este dictonul după care se ghidează, în afaceri, Adriana Cristea, antreprenoare care a pus, în 2004, bazele parcului industrial Arc Parc.  Din acest punct de vedere, familia Cristea e bogată: proiecte şi vise pentru parcul industrial sunt din plin.  „În acest moment avem un contract semnat cu o firmă italiană pentru o hală de 6.300 de metri pătraţi la care lucrăm acum şi pe care trebuie să o finalizăm în noiembrie. Suntem în discuţii cu această companie şi pentru o altă hală,  de 7.000 de metri pătraţi, o extindere. Tot până la sfârșitul anului vom mai finaliza o hală pentru compania Sauter, de 5.000 de metri pătraţi.”

Responsabil pentru noua direcţie de dezvoltare a Arc Parc este Ștefan, fiul Adrianei Cristea. „În viitor şi în perspectivă, rolul meu este mai puţin important decât al lui”, spune Adriana Cristea, enumerând deciziile pe care Ştefan Cristea le-a luat în decursul ultimului an: înfiinţarea unei companii de construcţii proprii, ce are ca obiect de activitate exclusiv edificarea halelor din parcul industrial; conectarea la sistemul naţional de transport de gaze naturale, pentru a putea furniza companiilor din Arc Parc energie la preţuri convenabile; distribuţia de energie electrică printr-un sistem care permite firmelor să-şi gestioneze consumul; existenţa, în incinta parcului, a unui ansamblu de servicii conexe disponibile pentru investitori – de la contabilitate până la medicina muncii, servicii prestate de IMM-uri locale –; un parteneriat cu un liceu tehnologic din Dej pentru a specializa forţa de muncă locală conform cerinţelor companiilor din parcul industrial; construirea unui ansamblu rezidenţial în care angajaţii care lucrează în parcul industrial să beneficieze de preţuri speciale.

Ştefan  Cristea detaliază toate aceste decizii, care au venit în urma unei greşeli pe care cei doi au făcut-o în privinţa conducerii companiei. „Am externalizat la un moment dat conducerea, a fost o greşeală. Acum, de anul trecut, am revenit noi la conducere”, explică tânărul antreprenor. „Acum încercăm să integrăm totul. Am început ca un business imobiliar şi acum vrem să închidem cercul: să construim, să închiriem, dar pentru asta trebuie şi forţă de muncă şi foarte multe servicii suport.” Adriana Cristea este de aceeaşi părere: „Nimeni nu poate să gândească şi să dezvolte businessul ca întreprinzătorul însuşi. Am schimbat mentalitatea de când am preluat din nou conducerea.”

Mix industrial-rezidenţial

Dacă până acum, pe piaţa imobiliară din România, când spui „mix” te gândeşti la „comercial-office”, sintagma „industrial-rezidenţial” va intra şi ea în limbajul de business autohton. Cel puţin acesta este planul pe termen mediu al lui Ştefan Cristea. „Planul pe termen scurt, până la sfârşitul anului, este să finalizăm cele două hale contractate, să turnăm fundaţiile pentru cea de 7.000 de metri pătraţi şi – de ce nu? – să începem încă una de 5.000 de metri pătraţi”, explică antreprenorul.

Adriana Cristea îl completează: „Noi dacă aveam acum patru hale, le-am fi închiriat a doua zi şi atunci această cerere ne dă un imbold să fim pregătiţi pentru noi investitori. Suntem deja în discuţii cu încă două companii pentru anul viitor. Am hotărât să construim noi, la un preţ competitiv. Dacă ai utilajele tale şi echipa ta (firma de construcţii a lui Ştefan Cristea are 50 de angajaţi – n.red.), poţi construi la un cost mai mic, iar acesta  se reflectă în preţul de închiriere a halei. Dacă te costă mult să construieşti, nu poţi închiria la un preţ competitiv.”

În plus, există şi investitori care vor să vadă hala în care îşi vor desfăşura activitatea de producţie. „Ţinta noastră este să construim între 10.000 şi 15.000 de metri pătraţi pe an, indiferent dacă avem preînchirieri sau nu. Avem multe situaţii în care firmele străine vin şi ne spun să-i sunăm când construcţia e gata”, spune Ştefan Cristea, adăugând că pentru cele două clădiri care vor fi gata în acest an investiţia este de aproximativ şase milioane de euro, din surse proprii.  „Eu nu-mi fac griji că nu vom putea vinde sau închiria cei 15.000 de metri pătraţi construiţi anual, care costă între 4 şi 4,5 milioane de euro, finanţare pe care o asigură doamna Cristea.” Adriana, mama sa, precizează: „Sunt convinsă că dau aceşti bani pe mâna unui investitor foarte bun”.

Iar activitatea de construcţii nu se opreşte la halele industriale, ci vizează şi edificarea unui complex rezidenţial , a cărui primă fază va număra între 400 şi 500 de apartamente. „Avem alocată, pentru  locuinţe, o suprafaţă de teren în nordul parcului industrial, pe care putem construi între 2.000 şi 3.000 de apartamente”, explică Ştefan Cristea. Potrivit planului, ansamblul rezidenţial va beneficia şi de o zonă de agrement, construită în jurul unul lac artificial necesar protecţiei anti-incendiu.

Fidelizare prin educaţie şi locuire

Ajunşi  în acest punct al discuţiei, se naşte întrebarea: cine va locui în aceste apartamente? Răspunsul trebuie căutat într-un domeniu aparent fără legătură cu domeniul rezidenţial: fidelizarea angajaţilor, un concept despre care toate companiile vorbesc şi pe care unele firme chiar îl aplică. Există puţine cazuri însă în care o companie să încerce fidelizarea angajaţilor altor firme. „În perspectivă, în orice parc industrial unde vor  fi mulţi investitori, va veni un moment în care va exista problema forţei de muncă. În prezent, noi nu stăm rău: companiile din parc au circa 3.200 de angajaţi. Pentru fidelizarea acestor angajaţi şi a celor care vor veni,  în condiţiile în care sunt foarte mulţi care fac naveta din împrejurimi şi li se asigură transportul, noi ne-am gândit să le oferim, la un preţ foarte bun, o garsonieră sau un apartament”, explică Adriana Cristea. „De ce să facă naveta când poţi să-i oferi condiţii într-un ansamblu rezidenţial modern, cu magazine şi o zonă de agrement? Un tânăr care are un loc de muncă şi o locuinţă nu va pleca în altă parte.”

Până să ajungă însă să lucreze şi să locuiască în parcul industrial,  un tânăr muncitor trebuie să se specializeze în meseria cerută de compania care-l va angaja. „Dejul este un oraş cu tradiţie industrială, chiar dacă s-au închis fostele unităţi de producţie, precum combinatul de hârtie. Acum avem un parteneriat cu un liceu tehnologic din oraş, prin care specializăm în învăţământul profesional, în meseriile cerute de companiile din parcul industrial,  absolvenţi de clasa a opta”, explică Ştefan Cristea. „Închizi un cerc, după şcolarizare îi oferi tânărului un loc de muncă şi o locuinţă. Angajatul are un viitor, iar angajatorul este mulţumit că are o forţă de muncă calificată şi stabilă.”

Servicii integrate

Şi pentru că a venit vorba despre angajatorii din parc, trebuie spus că planul familiei Cristea include şi servicii integrate adresate acestora. „Am zis iniţial, în 2008, că noi parcelăm terenul, facem un parc industrial şi aşteptăm să vină investitorii.Şi  exact asta nu trebuie să faci”, spune Adriana Cristea. „Astăzi, în momentul în care vine un investitor , noi îi oferim diverse posibilităţi: să cumpere, să închireze sau alt tip de parteneriat. Noi construim halele la un preţ imbatabil şi îi oferim şi servicii, atât înainte, cât şi după începerea activităţii.”

O parte importantă a serviciilor oferite companiilor din parcul industrial provine dintr-un incubator de afaceri pe care familia Cristea l-a creat acum trei ani, construind o clădire dedicată din fonduri europene. „Ce înseamnă că incubăm un IMM? Îi asigurăm toate condiţiile să se dezvolte, dându-i utilităţi la un preţ foarte bun şi ajutându-l cu societăţile de consultanţă pe care le avem deja aici. În această clădire avem acum 24 de IMM-uri, de consultanţă, de contabilitate, de medicina muncii, un suport pregătit pentru orice investitor”, explică Adriana Cristea. În plus, unele  dintre aceste întreprinderi mici şi mijlocii se pot transforma în clienţi pentru halele de producţie.

„Ne adresăm, pe lângă proiectele mari, cu chiriaşi multinaţionale din afară, şi celor mici care vor să crească”, spune Ştefan Cristea. Mama sa adaugă: „Aşa am pornit şi noi, important este ca proiectul să fie pe termen  lung şi să crezi în el. În principiu, ideea acestui incubator este să dăm o şansă antreprenorilor români, eu merg mult pe această idee.”

Revenind la companiile străine, trebuie menţionat că  printre facilităţile oferite investitorilor se află energia la un preţ redus faţă de oferta de pe piaţă, lucru posibil datorită companiei de distribuţie deţinută de familia Cristea. „Ponderea consumului de energie în activitatea de producţie a companiilor din parc este în jurul a 40% gaz şi 60% electricitate”, spune Ştefan Cristea, adăugând că a înfiinţat, pentru un client, un departament de electricieni specializaţi în echipamentele computerizate  folosite în procesul de producţie al componentelor auto. „Avem o echipă specializată în montarea acestor echipamente. Asigurăm şi partea de mentenanţă.  Noi trebuie să avem tot portofoliul de serviicii, prin departamentele noastre sau prin colaboratorii noştri”, spune Ştefan Cristea, care, pentru a se familiariza cu echipamentele şi cu procesul de producţie, a fost într-o călătorie de documentare la o unitate de producţie a companiei chiriaşe din Germania.

Şi pentru că a venit vorba despre Germania, trebuie spus că faptul că Ştefan Cristea vorbeşte, la propriu, limba investitorilor din această ţară a fost un factor importat în reuşita negocierilor.  „Sunt convinsă că un aspect important în decizia Sauter de a rămâne la noi a fost faptul că Ştefan a vorbit cu ei în germană în cadrul întâlnirilor şi negocierilor”, spune Adriana Cristea. Potrivit declaraţiilor oficialilor Sauter din momentul anunţării, acum patru luni, a investiţiei din Dej, compania a analizat oferte din parcuri industriale din Bucureşti, Ploieşti, Timişoara, Braşov, Sibiu, Bacău.

„Unii investitori vin pentru prima dată în România, este ca şi cum am merge noi să investim în Maroc. Eu îi construiesc hala spre închiriere, însă de aici până la a produce şi a se integra o societate pe piaţă e cale lungă. Ei simt când tu le eşti aproape şi îi spijini. Acoperim toate serviciile de care au nevoie pentru ca ei să-şi atingă obiectivele. Ne extindem pe mai multe ramuri, însă toate  cu scopul de a consolida investiţia în parcul industrial. Vrem să fim cât mai competitivi, din toate punctele de vedere: al construcţiei  al forţei de muncă, al know-how-ului, al serviciilor suport , al tot ceea ce înseamnă să aduci o firmă în ţară”, conchide Ştefan Cristea.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii