FacebookTwitterLinkedIn

Momentul mersului la plajă sau al ieșitului „la piscină“ este, pentru unii, ziua în care descoperi la ce promoții au participat și au și câștigat (măcar) un tricou. Pe același profil înțelegi că orice pereche de pantaloni scurți cu șnur poate ține loc de șort de baie, iar, la partea cu încălțămintea, privirea îți alunecă asupra unei perechi „corecte“ de „șlapi“.

Într-o versiune diametral opusă, eventual în ton cu un peisaj din Italia, comoditatea ținutei pe care o alegi atunci când te îndrepți spre o sesiune de bronzat poate ține cont de câteva recomandări pentru ca rezultatul să fie unul frumos.

Șortul de baie. A fost o vreme în care părinții noștri se duceau la Mamaia cu slipi dar se întâmpla puțin cam demult. Imaginea estetic recomandată în anii 2000, mai ales atunci când nu te pregătești să execuți vreo 30-40 de bazine în ritm olimpic, se leagă de pantalonii scurți dintr-un material polyester subțire și care se usucă ușor.

Discuția despre lungime se raportează și la proporția corpului – picioare scurte, șort puțin mai scurt –  dar, în general, cel mai elegant model se oprește la o palmă deasupra genunchilor. Atunci când vrei să te dai cunoscător, există câteva mărci dedicate exclusiv acestui articol vestimentat – cum ar fi Villbrequin – sau mărci apreciate în segmentul premium, în general, care produc șorturi elegante.

Când folosesc termenul elegant mă refer la croiuri simple, cu un buzunar la spate și cel mult buzunare laterale. Fiind totuși un mediu expus la soare și la valuri, se pot alege culori vii dar cu atenție la combinații care nu se asortează și au fost puse acolo doar ca să atragă atenția. De aici încolo, tot ce înseamnă texturi „ciudate“, găurele și „scrisuri mari“ sunt la fel de nepotrivite precum zarurile imense agățate de oglinda retrovizoare.

La capitolul „așa nu“ menționez și șortul de surf pe care ți l-a adus cineva „din State“ și care ajunge chiar peste genunchi. Atât timp cât nu te pregătești „să te dai cu placa“ pe valurile din Portugalia, uită-l!

Tricoul sau cămașa. Când îți învelești trupul e bine să nu uiți forma reală gândindu-te la forma dorită. E bine să fii mulat dacă și numărul vizitelor la sală nu s-a amplificat doar după ce temperatura de afară a trecut de 20 de grade. Pentru restul dintre noi, „politically corect“ este să porți un tricou polo, poate chiar alb și simplu.

Dacă vrei să pornești pe „drumul cămășii“ atunci la plajă te poți abate la un model cu mânecă scurtă dar nu la un model plin de buzunare, capse și alte „artificii“ care să arate că ai plătit mult pentru că nu accepți compromisurile. Se recomandă și un model cu mâneci lungi pe care le sufleci.

În partea de jos a cămășii, un croi menit să fie purtat și „pe deasupra“ este decupat în lateral iar pentru tricoul polo devine un detaliu interesant să porți un model în care partea din spate este puțin mai lungă ca în față.

Motivul pleacă din istoria Lacoste, unde tricoul era destinat jucătorilor de tenis iar partea din spate mai lungă îi asigura că tricoul nu va ieși din pantaloni atunci când servesc. Dacă tot suntem la tricou, haideți cu toții să uităm „faza“ cu gulerul ridicat. La Cantona însemna ceva. La restul înseamnă penibilitate la cote maxime.

Încălțămintea. Nu spune nimeni să nu te încalți comod. Doar că șlapii, fie ei și în varianta flip-flops, sunt un pic departe de o ținută elegantă de plajă. La fel și cu logo-ul, niciun însemn faimos nu va putea aduce „sclipire“. Alternativa cu pantofii sport devine de asemenea un pic cam dificil de aplicat, mai ales acolo unde vorbim despre mult nisip.

Recomandarea mea se reduce la pantofii dedicați pe care multă lume îi numește espadrile. Aici chiar există o poveste frumoasă despre o marcă spaniolă – Castaner – creditați că ar fi inventat genul, sau o altă poveste din sudul Franței cu titlul Rivieras. În orice caz, o pereche de espadrile frumose este dintr-un material ușor – bumbac sau canvas – atașat unei tălpi flexibile din iută sau cauciuc.

Geanta. După ce ai făcut bagajul, ar fi bine să îl pui într-un ghiozdan și să nu te complici cu genți „de firmă“. Fie că ești la piscină sau pe plajă, nimeni nu se preocupă să observe scrisurile pe care le asortezi cu ramele de la ochelarii de soare pe care, apropos, nu îi „reglementez“ nicicum pentru că, în afară de modelele „masive“ și eventual aurii, este destul de greu să greșești.

Să te prezinți cu prosopul și soluția de protecție într-o geantă de piele te arată la fel de neinspirat ca atunci când „cari“ după tine o pungă de plastic transparent. Atunci când nu ești genul ghiozdan, te poți orienta spre un sac ușor și simplu din bumbac. Vacanță plăcută!