Cautare
, Contributor

Blogul lui Lucian Davidescu (riscograma.ro)

Bani și Investiţii |
|

În pielea tigrului

Se spunea că în România o minune ține doar trei zile, dar iată că performanțele economice peste așteptări durează deja de trei ani.
Sageata

Cu o creștere economică de aproape 4%, pentru al treilea an consecutiv, România aproape că poate pretinde supranumele de „tigru economic“, una dintre speciile pe cale de dispariție după ultima criză.

Performanța vine în condiții de încasări bugetare crescute și deficit în scădere, după tăieri succesive de taxe și pe fondul unei inflații care a trecut pe minus – deci practic o creștere fără efecte secundare negative, cel puțin nu dintre cele imediat vizibile. Exporturile și-au continuat creșterea și au atins 54 de miliarde de euro, cu peste 60% peste nivelul din 2008 – ultimul an de nebunie dinaintea crizei. Iar exprimate în lei, exporturile sunt aproape duble. De asemenea, salariile au continuat să crească, depășind pragul de 400 de euro net anul trecut. Pentru anul acesta, sunt șanse mari ca pe final salariu mediu net să treacă chiar de pragul de 500 de euro – ceea ce pentru angajator înseamnă un cost total de aproape 1.000.

Prima întrebare pe care și-o pune toată lumea este dacă acest ritm va continua. Până acum, fiecare an a fost o surpriză în sensul că rezultatele de la final au fost mai bune chiar și decât cele mai optimiste așteptări exprimate la început. Anul acesta, în premieră, economiștii nu mai iau cifrele din urmă ca excepții, astfel că fac prognoze în aceeași tendință. Desigur, asta nu înseamnă că nu se pot înșela din nou, astfel încât prima prognoză optimistă să fie răsturnată de primul recul economic. Deja a intervenit o schimbare de guvern și până la sfârșitul anului se va mai întâmpla cel puțin una, astfel că măcar din punct de vedere politic incertitudinile sunt maxime.

Chiar și dacă actualul respectiv următorul guvern vor decide să folosească în continuare pârghiile care au funcționat până acum – tăierile de taxe și mărirea salariului minim – nu este deloc cert că ele ar putea fi în continuare la fel de eficiente. Dimpotrivă, dacă tendința deja anunțată va fi stopată sau inversată, șansele ca lucrurile să meargă din inerție sunt minime.

Pentru business, oportunitățile pot fi multe și diverse, însă amenințările sunt destul de bine concentrate:

  1. Este cazul ca investitorii să evite sau să iasă din afacerile care se bazează pe munca ieftină. Dacă tendința de creștere continuă salariile vor crește, iar dacă se inversează consumul va scădea. Singurul domeniu unde regula nu se aplică sunt exporturile, însă ele sunt vulnerabile la un eventual șoc extern de cerere.
  2. Creșterea pe credit este recomandată doar dacă pot fi obținute finanțări la costuri fixe. Altfel, dobânzile oricât de mici se vor transforma în dobânzi mari atunci când indicii de referință vor crește iar. Asta înseamnă că împrumuturile de la bancă pe termen lung sunt, în cele mai multe cazuri, de evitat.
  3. Chiar și relaxările fiscale vor fi însoțite în continuare de o presiune de creștere a colectării, care se va revărsa către zonele cu regim fiscal mai volatil: accize, taxe pe proprietate, redevențe etc. Deci afacerile care fac obiectul acestor taxe comportă un risc crescut în continuare.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii