
Bugetele de publicitate în scădere și în acest an nu vor putea să țină în viață cele 55 de stații care figurează în sondajele de audiență și care se finanțează (mai mult sau mai puțin) cu publicitate comercială. Iar publicitatea de stat și cea politică nu mai sunt atât de consistente și interesate pentru că nu este an electoral.
Un element convingător pentru căderea pieței TV îl regăsim în ultimul raport al Central European Media Enterprises (CME), compania americană care operează stațiile de televiziune ale grupului Pro TV S.A. Faptul că în 2012 veniturile liderului pieței TV din România au fost cu 15% mai mici iar profitul operațional înainte de depreciere și amortizare (OIBDA) s-a redus cu 60% față de anul precedent, demonstrează fără echivoc criza profundă din această industrie. Dacă primul operator, care deține aproape 32% din piața de publicitate TV (pe targetul comercial), a ajuns să fie lovit atât de tare de criza economică și de reducerea bugetelor de promovare ale advertiserilor, atunci ce să mai vorbim de stațiile mai mici, care nu au în spate forța unui trust de media ori interesele unor moguli de presă!
Să mai notăm și estimările președintelui Kanal D, Haluk Kurcer, într-un interviu pentru hotnews.ro, care arată o scădere a publicității TV în acest an de 7 – 8%. Poate părea o reducere minoră, dar la sărăcia ce există în media, pierderea e greu de suportat.
Sunt prea multe stații de știri, prea multe de filme, prea multe de sport, avem o inflație de divertisment, iar publicul este înțepenit în anumite tipare de consum, clienții publicitari vor prețuri mici, agențiile de media nu renunță prea ușor la rebate-uri (comisionul de volum), cineva trebuie să moară!
Printr-o restrângere drastică a trecut (și continuă să treacă) presa tipărită. Este un fenomen natural, ce respectă într-un fel principiul cererii și al ofertei. Acum a venit momentul televiziunilor să-și numere morții. Conflictul mocnit între Antena 3 și România TV, cu atacuri dure ce par să țină de politică și servicii secrete, reprezintă în fapt un război comercial. Antena 3 a simțit creșterea în audiență din ultimele luni a televiziunii deputatului Sebastian Ghiță. Astfel, România TV tinde să devină un concurent periculos la „cașcavalul publicității” din care Antena 3 se înfruptă de ani buni, în calitate de lider al nișei știrilor de televiziune.
Să dăm câteva cifre, ca să nu vorbim „păreri”! În primele două luni ale acestui an, volum de audiență pe targetul comercial livrat de Antena 3 pentru reclamele difuzate a scăzut cu 33,7% față de aceeași perioadă a anului 2012. România TV a livrat un volum cu 246,7% mai mare decât anul trecut (targetul comercial 18 – 49 de ani, urban). Să mai adăugăm și canalul B1 TV, cu o creștere de 143,2%. Asta în timp ce Realitatea TV a suferit o eroziune a audienței livrate clienților comerciali de 16,2%! Sunt cifre pentru o perioadă secetoasă în publicitate a oricărui an, dar acestea anunță o luptă pe viață și pe moarte pentru atragerea de bugete de publicitate în lunile ce urmează. (Și mogulii au un fund al sacului, așa că finanțarea nu este veșnică!).
O piață TV cu mai puțini jucători ar fi și în avantajul clienților publicitari. Teoretic, audiențele „supraviețuitorilor” ar trebui să crească, iar reclamele asta își doresc: ratinguri mari!
Multe stații parazitează piața TV și afacerile de publicitate. Dispariția lor ar conduce la salubrizarea unei piețe controversate și cu multe subterane cufundate în beznă.