
Pentru portalul Librarie.net, vânzările din 2018 pe categorii s-au menținut constante, fără variații semnificative față de anii precedenți. Cele mai mari creșteri procentuale s-au înregistrat la carte școlară (13%), beletristică (11%), cărți pentru copii (8%), medicină-sănătate (4%) și psihologie (4%).
Romanul „Baltagul”, de Mihail Sadoveanu, a fost cea mai vândută carte a anului 2018, la secțiunea „autori români”: 1.200 de exemplare. Pe locul secund în top s-a plasat „Inteligența materiei” de Dumitru Constantin Dulcan (1.150 exemplare). În fruntea topului cu „autori străini” s-a plasat „Aventurile lui Habarnam” de Nikolai Nosov (1.500 de exemplare vândute).
Creșterea salariilor din domeniul bugetar și a fondurilor pentru biblioteci au fost factori care au influențat pozitiv vânzările de carte, consideră Anton Chiazna, director general al Librarie.net. El notează că românii cu educație înaltă, care pleacă din țară, susțin destul de mult cererea de carte.
Un factor care influențează negativ piața editorială este inflația, „pentru că degeaba crește coșul mediu al comenzii dacă cererea are oarecum trendul de scădere”, precizează Anton Chiazna (foto).
Directorul portalului Librarie.net atrage atenția că piața cărții operează cu marje mici de profit, cel puțin în online, fapt care îi împiedică pe antreprenori să-și capitalizeze afacerile și să reinvestească. „Să apelăm la bănci pentru investiții majore, în acest moment, nu este deloc o soluție de dezvoltare pe fondul instabilității”, spune Anton Chiazna.
Anton Chiazna, director general, Librarie.net: Marjele mici de profit cu care operează piața cărții, cel puțin în online, sunt cea mai mare problemă pentru noi, pentru că nu reușim să capitalizăm.

