Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

BrandVoice |
|

Philips Lighting Voice: Spațiul de birouri – spațiu flexibil şi dinamic

Tot mai multe companii din România apelează la servicii de iluminat inteligente, sub conceptul de „smart office” pentru a le oferi angajaților tot confortul de care au nevoie, dar mai ales lumina potrivită pentru a-și desfășura activitatea.
 aboneaza-te
Silviu Bulzan

Silviu Bulzan

Key Account Manager Office & Industry CEE, Philips Lighting

Cum s-au schimbat, din perspectiva dumneavoastră, cerințele dezvoltatorilor și constructorilor de spații office de la momentul reluării activității după criza economică?

În ultima perioadă, majoritatea dezvoltatorilor, fie că vorbim de spații office sau industriale, apelează la servicii de calitate superioară atunci când vine vorba de materialele folosite. Astfel, a crescut atenția la detalii în ceea ce privește selecția materialelor și a sistemelor de iluminat. Pe primul loc sunt calitatea și confortul de care ocupanții spațiilor de birouri se vor bucura. Pe scurt, am putea spune că dezvoltatorii au devenit pretențioși, însă, în sensul bun al cuvântului. Mai mult decât atât, referitor la cele mai recente proiecte de iluminat Philips Lighting, pot spune că peste 80% dintre acestea folosesc sistemele de iluminat LED. 

Cât de mult a contat, în schimbarea cerințelor dezvoltatorilor, noua atitudine a chiriașilor din clădirile de birouri, în special a companiilor multinaționale, față de condițiile de lucru asigurate angajaților lor?

Spațiul de birouri a fost și va rămâne un element aflat într-un proces permanent de transformare, datorat necesității adaptării companiilor la cea mai importantă resursă, respectiv angajatul.  În ultimii ani, datorită Globalizării 3.0, cum o numea Thomas Friedman, individul a început să aibă un rol foarte important în schimbările din societate, iar aceeași tendință se observă și la nivelul relației angajator-angajat. Așadar, spațiul în care ne desfășurăm activitatea tinde să devină locul ideal pentru activitățile profesionale zilnice, fie că avem nevoie să ne concentrăm, să socializăm, să ne relaxăm, să dezbatem. Cel mai important element de aici este, ca și acum milioane de ani, lumina.

Eficiența energetică este un concept fără de care astăzi nu mai poate fi dezvoltată o clădire office care să aibă succes. Cum a influențat această paradigmă verde activitatea din ultimii ani a Philips Lighting în România?

Lumina ne influențează modul în care vedem lucrurile și de aceea este necesar să avem lumina potrivită pentru fiecare spațiu în parte (dinamic, relaxant, plăcut). Rolul luminii artificiale este, în primul rând, acela de a completa lumina naturală, apoi, pe masură ce aceasta se diminuează, de a o înlocui.

În momentul de față, singura tehnologie suficient de flexibilă încât să respecte cerințele exigente ale noilor spații de birouri în ceea ce privește iluminatul este tehnologia LED.  Aceasta se traduce prin economie și flexibilitate. Nu putem avea toate spațiile descrise mai sus fără LED, pentru că tehnologia convențională nu permite un control exact al temperaturii de culoare și al intensității luminoase. Mai mult decât atât, tot mai multe companii din România apelează la servicii de iluminat inteligente, sub conceptul „smart office” pentru a le oferi angajaților tot confortul de care au nevoie, dar mai ales lumina potrivită pentru a-și desfășura activitatea.

În ce alte domenii în care activați, în afară de segmentul office, ați simțit această preocupare pentru eficiență energetică și/sau îmbunătățirea condițiilor de muncă pentru angajați și cum se reflectă această preocupare în privința iluminatului?

Așa cum spuneam și mai devreme, se pune accent pe calitatea și confortul pe care îl oferim persoanelor care ocupă un spațiu de birou. Un interes crescut pentru sistemele de iluminat care oferă eficiență energetică se găsesc și în industrie, fie că vorbim de spații de producție sau depozitare. Un sistem de iluminat conectat și inteligent asigură reducerea consumului de energie electrică și scade, în mod considerabil, eventualele accidente de muncă.

Cât de mult a evoluat preocuparea pentru iluminat eficient energetic în sectorul rezidențial? Sunt românii mai preocupați de acest aspect față de acum câțiva ani și dacă da, considerați că principalul factor este prețul energiei sau grija față de mediu?

Pentru sectorul rezidențial, Philips Lighting oferă o gamă largă de soluții și corpuri de iluminat special create pentru a oferi atât eficiență energetică, cât și confort. În afară de becurile LED, care au o durată de viaţă mai lungă şi consum de energie cu până la 60% mai mic decât sursele de lumină tradiţionale, oferim și un portofoliu de soluții pentru lumină ambientală, Philips Hue. Hue combină eficiența becurilor LED cu tehnologia wireless și controlul inteligent prin intermediul dispozitivelor mobile (smartphone, tabletă) într-un sistem de iluminat unic. Cred că în următorii cinci ani vom ajunge să asistăm la o evoluție a cererii pentru sisteme interconectate capabile să simplifice și să îmbunătățească viața de zi cu zi a consumatorilor. Nu în ultimul rând, o casă inteligentă promovează conceptul de eficiență energetică. Gama Philips Hue pentru acasă cuprinde atât becuri inteligente cu consum redus de energie (clasice sau de tip spot) cât și corpuri de iluminat cu LED integrat.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii