Cautare
, Contributor

Industrie |
|

Alb și negru

horatiu tepes BOB_6878
Business-ul fondat de antreprenorul român Horațiu Țepeș în 2007 a continuat să crească în acest an. „În ceea ce privește previziunile pentru 2016, având în vedere evoluția vânzărilor din primul semestru, când am înregistrat un avans de 38% față de aceeași perioadă a anului trecut, estimăm că vom încheia anul cu o creștere medie de 30% față de 2015”, spune proprietarul Bilka Steel, companie producătoare de țiglă metalică, ce a încheiat 2015 cu o cifră de afaceri de peste 191 milioane de lei, în creștere cu 42% față de 2014. Și numărul de angajați a crescut anul trecut, iar în prezent se ridică la 220, față de 147 la sfârșitul lui 2015. ”Până la sfârșitul anului vom ajunge cel mai probabil la 250 de angajați”, spune Horațiu Țepeș.

Și pentru că a venit vorba despre forța de muncă, trebuie spus că antreprenorul întâmpină greutăți la acest capitol. „Pe lângă planurile de investiții în creșterea și diversificarea gamei de produse, un alt challenge pe care îl avem începând de anul acesta este eficientizarea și retehnologizarea fabricii. Până acum, o miză împortantă era creșterea numărului de angajați, însă ne gândim că dacă acum întâmpinăm dificultăți în găsirea de forță de muncă, la o cifră de afaceri de 100 milioane de euro oare cum va fi? Acționăm preventiv și începem un proiect de retehnologizare a fabricii și eficientizare a forței de muncă actuale”, explică el.

În 2016, compania va continua investițiile în capacitățile de producție și dezvoltarea de noi produse, anul acesta urmând a fi terminat planul investițional demarat în 2014, care se ridică la 10 milioane de euro. „Astfel încheiem seria de investiții pentru produsele cu destinație rezidențială, urmând să ne axăm pe dezvoltarea de produse pentru sectorul industrial. În primul semestru din 2016 deja au fost instalate două noi linii de producție și am lansat un nou model de țiglă metalică”, spune Horațiu Țepeș.

Lucrurile se mișcă așadar bine pentru antreprenorul brașovean, mai ales în condițiile în care și economia românească, la modul general, se simte bine, cu previziuni ce arată o creștere de 4% în 2016, cea mai rapidă din Europa Centrală și de Sud-Est. „În ceea ce privește piața de acoperișuri metalice, vânzările din primele șase luni ale anului ne fac să estimăm o creștere a pieței de țiglă metalică de aproximativ 15% față de aceeași perioadă a anului trecut. Pentru sfârșitul anului, estimăm că această creștere se va menține fiind cea mai mare creștere pe care piața a înregistrat-o în ultimii opt ani. Semnalele sunt pozitive, de aici și apetitul pentru ritmul alert al procesului de investiții pe care îl avem”, explică fondatorul Bilka Steel.

Și totuși, situația nu este în întregime roz, Horațiu Țepeș considerând că România suferă la toate capitolele importante: educație, infrastructură, sănătate. „Consider că una dintre cele mai importante componente pe care oficialitățile ar trebui să se concentreze este creșterea forței de muncă. Datele oficiale arată că în România avem în prezent 4,75 milioane de angajați. O economie sănătoasă și productivă a unei țări cu populație de 19 milioane nu poate fi susținută cu 4,75 milioane angajați. Există deja companii care importă forță de muncă și aduc angajați pe care îi integrează în sistemul român de muncă. Aici ar trebui analizat ce este mai eficient: să aducem forță de muncă străină sau să avem proiecte de repatriere a românilor din străinătate”, explică antreprenorul, care consideră că guvernanții ar trebui să se concentreze pe programe bine structurate prin care să redea românilor plecați încredere în economia românească. „Majoritatea celor plecați sunt oameni cu două identități, care au rămas legați de țară prin familie, sunt oameni care au plecat în căutarea unei vieți mai bune și care abia așteaptă să li se redea identitatea și șansa de a reveni în țară”, mai spune Horațiu Țepeș. Nici stimularea capitalului autohton nu se numără printre plusurile activității autorităților. „În ultimii ani, la nivel de discurs public este un trend să se vorbească despre stimularea capitalului românesc, dar proiectele implementate până la acest moment, deschiderea și implicarea autorităților locale și centrale rămân insuficiente. Această stimulare este necesară, sunt de părere că o economie poate deveni independentă doar cu capital autohton pentru că firmele străine vin, pleacă. Este adevărat că şi cu ajutorul companiilor străine se poate ridica o economie. Însă, trebuie să ne gândim cum va fi peste zece ani. Cel mai probabil până atunci costul cu forţa de muncă va creşte, iar multe dintre multinaţionalele de pe plan local vor pleca. Vom intra probabil într-o criză din acest motiv”, explică antreprenorul, adăugând că este important să fie susținut capitalul autohton acum, când este un optimism în piaţă, când este un mediu prielnic. „Este necesară adoptarea atât a unui set de măsuri de relaxare fiscală și consolidare a bazei de impozitare, dar și a unor măsuri de simplificare și îmbunătățire a capacității administrativ-fiscale. Birocrația și incapacitatea instituțiilor statului de a ține pasul cu nevoia mediului de business continuă să încetinească activitatea companiilor cu capital autohton.” §

 

 

Cine e Țepeș?

lHorațiu Țepeșa absolvit ingineria managerială și tehnologică la Sibiu, în 2004. În anul V de facultate, s-a angajat ca reprezentant tehnic (calcula necesarul de materiale pentru acoperișuri) în cadrul unui concern slovac cu activități în România. La nouă luni de la angajare devenea director comercial, iar în 2005 îi propunea șefului său slovac deschiderea unui punct de distribuție la Făgăraș. Slovacul a fost de acord și HorațiuȚepeș a înființat HG Construct, companie care este și astăzi în portofoliul său, alături de Bilka Steel și Bilka Transilvania.

lNume scandinav, business românesc. Antreprenorul a intrat în afacerile de producție în 2007, când a pus bazele Bilka Steel. Producția efectivă a început în 2008. De notat este că Bilka este un brand exclusiv românesc, creat de Horațiu Țepeș, chiar dacă la prima vedere pare a avea rezonanță scandinavă. ”Am vrut să fie un nume care să te facă să te gândești la țigla metalică”, explică antreprenorul.

lRevitalizare industrială. Începând cu 2010, Horațiu Țepeș a extins, treptat, suprafața halelor renovate în care angajații companiei sale, Bilka Steel, produc țiglă metalică, tablă cutată și alte produse metalice, ajungând în prezent la un nivel de 29.000 de metri pătrați. Terenul aferent spațiilor de producție este de 45.000 de metri pătrați și tot ansamblul este în proprietatea omului de afaceri. În urmă cu doi ani, activitatea companiei se desfășura într-o fabrică situată pe un teren de 17.000 de metri pătrați. În martie 2014, compania anunța achiziția activelor imobiliare ale Romlag Brașov, aflate pe un teren în suprafață de 27.000 de metri pătrați situat pe fosta platformă industrială Rulmentul.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii